Președinta, discuție cu șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău: „Depunem tot efortul pentru a combate corupția”
Full Article 2 minutes read

Președinta, discuție cu șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău: „Depunem tot efortul pentru a combate corupția”

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău Falk Lange. Cei doi au vorbit inclusiv despre progresele și provocările din reforma justiției. „Autoritățile depun tot efortul pentru a combate corupția și a consolida statul de drept”, l-a informat șefa statului pe șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău. 

Reprezentanții Președinției de la Chișinău au declarat că Maia Sandu „i-a mulțumit șefului misiunii că, de aproape trei decenii, instituția este un partener solid în procesul de reformare și democratizare a țării noastre și a apreciat sprijinul oferit la elaborarea noului Plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru Moldova pentru 2025-2028”.

Președinta a apreciat expertiza Consiliului Europei la consolidarea cadrului electoral și a pluralismului media și, în special, cooperarea strânsă cu Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia). În context, șefa statului a vorbit despre progresele și provocările în reforma justiției, reiterând că autoritățile depun tot efortul pentru a combate corupția și a consolida statul de drept”, a relatat instituția prezidențială.

În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderare. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi. Pentru a trece la pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit 9 condiționalități pentru Chișinău, între ele lupta împotriva corupției larg răspândite şi reformele judiciare.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova. Decizia finală va fi luată de Consiliul European, în cadrul summitului șefilor de state și de guverne din țările UE. Acesta va avea loc, la Bruxelles, la 14-15 decembrie.

Autoritățile de la Chișinău au declarat principalul obiectiv – aderarea Republicii Moldova la UE până în anul 2030.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: