Președinta Georgiei contestă rezultatul alegerilor și cheamă la protest: „Suntem victimele unei noi forme de operațiune specială rusă”
Full Article 4 minutes read

Președinta Georgiei contestă rezultatul alegerilor și cheamă la protest: „Suntem victimele unei noi forme de operațiune specială rusă”

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a declarat în seara zilei de 27 octombrie că alegerile parlamentare din țara sa „au fost total falsificate”. Ea a chemat populația la o „acțiune simbolică de protest”, totodată s-a adresat Occidentului – „să sprijine poporul Georgiei și să nu recunoască rezultatele alegerilor”. Zurabișvili a adăugat că alegerile au fost falsificate cu implicarea noilor tehnologii care ar face parte din metodologiile rusești. „Recunoașterea acestor alegeri este același lucru ca recunoașterea subordonării Georgiei față de Rusia”, a comunicat președinta Georgiei, relatează jam-news

Precizările Salome Zurabișvili

Președinta Salome Zurabișvili a spus că nu recunoaște rezultatele și a cerut tuturor să se adune pe 28 octombrie, la ora 19:00 – la clădirea Parlamentului, la o „acțiune simbolică de protest: ca să spunem lumii întregi despre nelegimitatea noului parlament ales”.

Salome Zurabișvili a declarat că alegerile au fost falsificate, fiind implicate noile tehnologii ale metodologiilor rusești. Declarația a fost făcută de Zurabișvili după ce a avut consultări cu patru actori din opoziție care au intrat în noul parlament.

„A fost o falsificare totală. (…) Am asistat la ceva foarte neobișnuit. Autoritățile au folosit tehnologia pentru a vărui falsul. Acest lucru nu sa întâmplat niciodată înainte. Suntem martorii și victimele, de fapt, a unei noi forme de operațiune specială rusă, a unui război hibrid, care a fost purtat împotriva poporului nostru. Recunoașterea acestor alegeri este același lucru ca recunoașterea subordonării Georgiei față de Rusia. Aceasta este o nouă formă de cucerire a Rusiei. Nu vom accepta acest lucru, este imposibil ca cineva să ia viitorul european al Georgiei”, a spus Zurabișvili. 

Ea a cerut Occidentului „să sprijine poporul Georgiei și să nu recunoască rezultatele alegerilor, pentru că acestea nu au avut loc, sunt nelegitime și nimic nu poate face aceste alegeri legitime”.

Rezultatele scrutinului 

Alegerile parlamentare din 26 octombrie erau considerate cele mai importante din istoria țării, pentru a determina dacă Georgia se va îndrepta spre Occident sau va rămâne în sfera de influență a Rusiei. În decembrie 2023, Georgia a obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană, însă procesul a fost înghețat câteva luni mai târziu, după ce Parlamentul a adoptat așa-numita „lege privind transparența influenței străine”, care obligă instituțiile să se înregistreze ca „agenți străini” dacă primesc peste 20% din finanțare din străinătate. Legea, care a fost elaborată de „Visul Georgian” – formațiune considerată pro-rusă, este asemănătoarea cu cea care este în vigoare în Rusia.

La scrutinul parlamentar, populația a ales între partidul de guvernământ „Visul Georgian”, considerat pro-rus, și opoziția pro-occidentală.

Potrivit instituției electorale a țării, „Visul Georgian” a câștigat alegerile cu 53,056% din voturi. În parlament au intrat încă patru entități politice din opoziție: „Coaliția pentru Schimbare” – 11,17%, „Unitatea – Mișcarea Națională” – 9,85%, „Georgia Puternică” – 8,99%, partidul fostului prim-ministru Giorgi Gakharia „Pentru Georgia” – 8,22%.

Toți membrii opoziției care au intrat în parlament au raportat falsificări în procesul electoral și au declarat că nu vor accepta mandatele și pregătesc un protest permanent în stradă.

Reacția SUA și UE

Între timp, autoritățile SUA și UE au cerut o anchetă pentru a investiga încălcările comise în timpul alegerilor parlamentare din Georgia. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că observatorii internaționali și locali „nu au recunoscut rezultatele alegerilor ca fiind libere și corecte”. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a citat constatările Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, una dintre instituțiile OSCE. Potrivit Oficiului, ziua alegerilor „a fost caracterizată de un mediu tensionat, încălcări frecvente ale secretului de vot și o serie de inconsecvențe procedurale, precum și rapoarte de intimidare și presiune asupra alegătorilor”, relatează Meduza


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: