Președintele Estoniei a promis că îl va pune pe Putin și Rusia „în genunchi”
Full Article 3 minutes read

Președintele Estoniei a promis că îl va pune pe Putin și Rusia „în genunchi”

Președintele Estoniei Alar Karis a declarat că va face tot posibilul pentru a-l pune pe liderul de la Kremlin Vladimir Putin și Rusia „în genunchi”, relatează The Moscow Times. Potrivit lui Karis, doar atunci „pot începe discuții serioase despre încheierea războiului din Ucraina”. 

Rusia trebuie „pusă în genunchi” pentru a-i opri „mașinăria de război” și a pune capăt războiului din Ucraina, a spus președintele Estoniei Alar Karis.

„Vom face tot posibilul pentru a pune Rusia și pe Putin în genunchi. Atunci pot începe discuții serioase despre încheierea războiului din Ucraina”, a spus Karis într-un interviu pentru televiziunea Yle.

Totuși, el a refuzat să-i învinovățească pe ruși pentru faptul că Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani, iar Putin este încă la putere. Potrivit sursei, Karis a amintit de istoria recentă a Estoniei, când țara a fost ocupată de Uniunea Sovietică. „Cum ne-am comportat în ghearele unui astfel de sistem? Da, au existat protestatari individuali care au fost închiși. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor au spus ceea ce au vrut să audă [de la ei] și au așteptat o oportunitate”, a menționat președintele Estoniei.

În același timp, Karis și-a exprimat îndoiala că Rusia se va schimba rapid după o eventuală plecare a lui Putin. „Nu prea cred în asta. La începutul anilor 1990, Rusia a avut șansa, dar totul a mers altfel”, a subliniat președintele Estoniei. Potrivit acestuia, pentru schimbare sunt necesari mai mulți factori, dintre care cel mai important este dorința oamenilor de a profita de această oportunitate.

Amintim, urmare a alegerilor din martie 2024 Vladimir Putin a fost reales președinte al Rusiei cu 87,28% din voturi. Pe 7 mai 2024, Putin a depus jurământul pentru al 5-lea mandat. Într-un discurs către ruși, Putin a mulțumit „eroilor operațiunii militare speciale” și a dat asigurări că siguranța poporului rus ar fi pentru el mai presus de orice. „Novaya Gazeta Europa” a menționat că refuză să recunoască legitimitatea alegerilor din martie 2024 și să-l numească pe Putin „președinte al Rusiei”. Jurnaliștii au declarat că „Rusia nu mai are președinte”. Detalii AICI. În februarie 2024 s-au împlinit doi ani de când Federația Rusă a declanșat un război nejustificat în Ucraina. În acest timp, potrivit datelor ONU, peste 10 mii de civili, inclusiv copii, au murit în țara vecină.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: