Prim-ministra Natalia Gavrilița le cere polițiștilor să sancționeze protestatarii care încalcă legea: „Nu vă sfiiți”
Full Article 3 minutes read

Prim-ministra Natalia Gavrilița le cere polițiștilor să sancționeze protestatarii care încalcă legea: „Nu vă sfiiți”

Prelungirea stării de urgență nu va afecta dreptul oamenilor de a manifesta, atâta timp cât nu vor exista riscuri de securitate. Asigurarea vine din partea prim-ministrei Natalia Gavrilița. Pe de altă parte, premierul le cere oamenilor legii să sancționeze „cu hotărâre” manifestanții care încalcă legea. Solicitarea a fost făcută în debutul ședinței de azi a Executivului.

„Nu îngrădim dreptul la proteste atâta timp cât nu există riscuri de securitate. Vreau ca atunci când sunt încălcări de ordine publică sa nu se sfiască polițiștii să aplice legea. Atunci când legea este de partea lor, să fie aplicată în mod hotărât”, a declarat premierul în cadrul ședinței de azi.

În replică, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat că unica politică după care se conduce poliția este ordinea și securitatea publică. „Principiile nu includ sfiala, dar ordinea”, a precizat Revenco, potrivit căreia forțele de menținere a ordinii publice vor continua să își facă munca și pe viitor, așa cum au făcut-o până acum.

***

Amintim că poliția a apelat în repetate rânduri la Primăria Chișinău, raportând numeroase încălcări ale ordinii publice de către protestatarii lui Șor care și-au instalat corturi în așa numitul „Oraș al schimbării”, din apropierea clădirii Parlamentului. Oamenii legii au acuzat în repetate rânduri manifestanții de un comportament antisocial și i-au cerut primarului Ion Ceban să recomande organizatorilor protestului să mute locul sau să interzică complet acțiunea, invocând legea cu privire la desfășurarea adunărilor.

La rândul său, primarul general, Ion Ceban, a spus că primăria nu va încălca legea și va interzice protestul. „Când am vorbit împotriva paradei homosexualilor, mi-au spus că nu avem dreptul să o interzicem. Și acum ne obligați să încălcăm legea și fluturați cu niște articole, cerând să o interzicem”, a declarat Ceban.

Amintim că fruntașii Partidului „ȘOR” și-au instalat, pe 18 septembrie, zeci de corturi în fața clădirii Parlamentului. Liderul formațiunii politice, deputatul fugar Ilan Șor, a anunțat proteste non-stop în scuarul clădirii legislative și manifestații masive în fiecare duminică, până când guvernarea nu va lua act de revendicările înaintate. De precizat că manifestanții cer demisia președintei Maia Sandu, a Guvernului Gavrilița și dizolvarea Parlamentului. Astfel, principala revendicare a manifestanților este declararea alegrilor prezidențiale și, ulterior, parlamentare anticipate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: