romania-insider.com

Primul caz de gripă din municipiul Chișinău. Autoritățile recomandă vaccinarea

Primul caz de gripă din municipiul Chișinău a fost înregistrat la începutul săptămânii trecute. Pacienta în vârstă de 60 ani a fost internată la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar starea ei este de gravitate medie. Despre acest lucru a anunțat Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, în cadrul ședinței de astăzi, 2 decembrie, a primăriei. 

Potrivit sursei citate, pacienta s-a adresat la medicul de familie pe data de 26 noiembrie. În următoare zi, aceasta a fost spitalizată.

În acest context, Bucearschi a mai declarat că locuitorii municipiului Chișinău se pot adresa la medicul de familie pentru a fi vaccinați împotriva virusului gripal. „Toate vaccinurile sunt repartizate. Este primit și lotul de ajutor umanitar. Populația se poate adresa la medicul de familie pentru vaccinare”, a comunicat funcționara.

În acest an, Republica Moldova a primit 200 mii de vaccinuri antigripale din SUA și Franța. Potrivit lui Ștefan Gheorghiță, șeful departamentului de supraveghere epidemiologică a gripei și infecții respiratorii din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, primii care primesc vaccinul sunt copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități, paramedicii, poliția, militarii și oficialii guvernamentali.

Amintim că anul trecut, în Chișinău, primul caz de gripă a fost înregistrat pe 23 noiembrie, la un bărbat de 58 de ani.

Totodată, în perioada 01-10 februarie 2018-2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 1255 cazuri de gripă, dintre care 20 s-au soldat cu decesul pacienților.

Medicii anunţă că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care se încadrează în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinarea. Aceasta este gratuită.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: