Primul spumant IceWine din Europa a fost lansat sâmbătă la Chișinău, de vinăria Aurelius

Un show inedit a avut loc sâmbătă seara la Chișinău. Vinăria Aurelius a prezentat noul său produs Aurelius Ice Sparkling Wine — primul spumant Ice Wine din Europa.

Prezentarea produsului a avut loc în incinta showroom-lui Land Rover al companiei DAAC Hermes, și a găzduit cca 400 de invitați, printre care persoane din domeniul HoReCa, antreprenori, influenceri, dar și bloggeri. Oaspeții s-au delectat cu vinuri de calitate marca Aurelius, gustări selecte italiene, dar și au avut parte de senzații inedite.

Lansarea produsului a avut loc într-un format absolut inovativ, combinând IceWine-ul spumant cu arta digitală: un show senzațional de proiecții cu implicare inteligenței artificiale, dar și o prestație emoțională a compozitorului Elias Tadeus în duet cu violoncelistul Radu Croitoru.

Reprezentanții Aurelius au și dezvăluit detalii despre produs: «Este un produs premieră! Pentru crearea Aurelius Ice Sparkling Wine au fost culeși strugurii de Feteasca Regală în luna noiembrie 2020, după primul îngheț. A fost nevoie de 15 kg de boabe înghețate pentru a primi o sticluță de 375 ml de produs. Am obținut un sirop bogat al strugurilor cu o aromă de flori de câmp și post gust de caise și citrice.»

«Vrem să exprimăm toată admirația și emoțiile cele mai plăcute despre ceea ce am degustat recent, Aurelius Ice Sparkling Wine! Fiind iubitori de Ice Wine ne gândeam că are să ne placă enorm, dar chiar într-atât nu ne-am așteptat! Un gust atât de rafinat, gingaș și aromat! Un produs care merită să fie lăudat, degustat și savurat cu gust și drag.» — ne-a relatat Doina Danielean.

Aurelius a decis să-și prezinte noul produs într-un format diferit, și a apelat la Inteligența Artificială. Tehnologia și inovația au făcut un tot întreg începând de la crearea vinului, cât și la crearea legăturii emoționale între vin, consumator și arta fină. Rezultatul final?! Un show de proiecții, lumini și sunet care a indus vizitatorii într-o poveste vizuală și emoțională.
«Inteligența artificială controlată și ghidată de artiștii vizuali a fost la baza creării show-lui imersiv și multimedia creat pentru lansarea Aurelius Ice Sparkling Wine. Istoria brandului Aurelius, cât si povestea de creare a vinului a fost oferită algoritmului de inteligență artificială care în decurs de 10 zile a fost antrenat nonstop ca sa înțeleagă valoarea brandului și ce stă la temelia acestuia.» ne-a relatat Dumitru Gangaliuc, director creativ al New Era of Media Art Education.

Vinăria Aurelius s-a lansat pe piață din R. Moldova în 2019 și pune la dispoziția consumatorilor vinuri liniștite și spumante de calitate premium, produsele fiind îndrăgite de mai multe persoane notorii din țară. În cei câțiva ani de activitatea vinurile Aurelius au acumulat deja peste 188 medalii la prestigioasele concursuri internaționale, fiind și prezente pe rafturile a peste 22 țări ca: România, Republica Cehă, Serbia, Estonia, Grecia, Franța, Polonia, Turcia, Angola, Taiwan, Kazahstan, Japonia și SUA.

Aurelius Ice Sparkling Wine poate fi procurat în premieră aici.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Administraţia Națională a Drumurilor

FOTO Circulația pe podul de pe șoseaua Balcani, redeschisă: ce lucrări s-au făcut și cât au costat

Administrația Națională a Drumurilor a anunțat că, pe 3 iulie, a fost redeschisă circulația pe podul peste râul Bâc, situat pe șoseaua Balcani din municipiul Chișinău, precum și pe pasajul rutier peste calea ferată din zonă și pe drumul de acces către strada Pietrăriei.

Potrivit Administrației Naționale a Drumurilor, implementarea acestui proiect a presupus un volum complex de lucrări, precum:

– construcția a circa 2 km de drum (inclusiv drum de acces zona Pruncul cu o lungime de 920 m (denivelat), str. Pietrăriei, bretele de acces str. Calea Ieșilor, acces s. Ghidighici), înălțimea terasamentelor pe alocuri ajunge la 7 m, iar înălțimea sistemului rutier este de aproximativ 77-97 cm;

– construcția a 2 poduri (un pod de încrucișare cu lungimea de circa 80 m, lățimea circa 14 m, care denivelat asigură traversarea r. Bâc, și a drumului de acces spre str. Pietrăriei;

– construcția a unui pasaj ce traversează calea ferată cu o lungime de cca 60 m și lățimea de circa 14 m, prevăzut cu două benzi de circulație de 3,75 m fiecare la ambele poduri și trotuar pe partea stângă la ambele poduri;

– instalarea unui sistem modern de iluminat electric exterior, cu montarea a 52 de piloni, corpuri de iluminat, pozarea a cca 2 km de cablu pentru acesta;

– regularizarea albiei râului Bâc pe o lungime de cca 500 m, consolidarea acesteia;

– construcția unui zid de sprijin din gabioane, cu o lungime de 150m;

– construcția a 5 podețe;

– amenajarea stației de epurare a apelor pluviale.

„Valoarea actuală a proiectului constituie circa 184,79 milioane lei, dintre care 38,37 milioane lei pentru construcția podului peste râul Bâc, 29,99 milioane lei pentru construcția pasajului peste calea ferată, iar 95,45 milioane lei pentru lucrările de construcție a drumurilor și acceselor, inclusiv drumul de acces spre zona industrială Pruncul (acces nr. 1, 2 și 3), strămutarea albiei râului Bâc și lucrările de racordare cu strada Pietrăriei”, au comunicat reprezentații instituției.

Potrivit Administrației, lucrările sunt finalizate în proporție de 99%. „Până la recepția finală, vor fi efectuate lucrări minore rămase, printre care: aplicarea celui de-al doilea strat de vopsea pe parapetele pietonale, consolidarea conului de acces la pasaj, finalizarea unei porțiuni de zid din gabioane și a trotuarului pe drumul de acces spre strada Pietrăriei, amenajarea zonei mediane pe drumul M1 în zona SAC „VENTO” și consolidarea unei porțiuni de 30 m a albiei râului Bâc”, au precizat reprezentanții Administrației Naționale a Drumurilor.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că segmentul reabilitat face parte din drumul M1, care leagă vama Leușeni și frontiera cu România de Chișinău, și continuă spre Dubăsari și frontiera cu Ucraina. În același timp, este parte a coridorului de transport Est–Vest, cu impact direct asupra conectivității regionale, comerțului transfrontalier și mobilității cetățenilor.

Administraţia Națională a Drumurilor
Administraţia Națională a Drumurilor
Administraţia Națională a Drumurilor
Administraţia Națională a Drumurilor
Administraţia Națională a Drumurilor
Administraţia Națională a Drumurilor
Administraţia Națională a Drumurilor
riit Mürk/ERR

Doi cetățeni moldoveni, condamnați în Estonia pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei”

Un tribunal din Tallinn a recunoscut vinovați doi cetățeni ai Republicii Moldova pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei” și a unui supermarket, amplasate pe teritoriul Estoniei. Potrivit anchetei, infracțiunile au fost comise la comanda serviciilor speciale rusești. Informațiile au fost raportate pe 3 iulie de Euronews.

Inculpații sunt doi veri din R. Moldova și ambii poartă numele Ivan Cihaial. Unul dintre ei a fost condamnat la șase ani și jumătate de închisoare. Cel de-al doilea a fost recunoscut drept complice și condamnat la doi ani și jumătate de detenție.

În declarația instanței se menționează că organizatorul atacurilor a executat o sarcină primită de la Direcția Principală de Informații a Rusiei (GRU). Conform materialelor cauzei, acesta a desfășurat o operațiune de probă în ianuarie 2024, incendierea unui supermarket Co-op în satul Osula, în sud-estul Estoniei. A doua zi, el a primit o nouă instrucțiune: să incendieze restaurantul „Slavă Ucrainei” din Tallinn.

În noaptea de 31 ianuarie 2024, Cihaial, împreună cu vărul său, a ajuns la restaurant, l-a incendiat, iar apoi amândoi au părăsit Estonia. Instanța a menționat că vărul său nu știa că acționează în folosul Kremlinului.

Autoritățile din Letonia, Lituania și Polonia au ajutat la reținerea celor doi bărbați. Aceștia au fost arestați în Italia și extrădați în Estonia pentru a fi judecați.

Notele la BAC după contestații – publicate: Rata de promovare, mai mare față de 2024

Rezultatele finale ale examenului național de bacalaureat 2025, sesiunea de bază, după examinarea contestațiilor, au fost publicate astăzi, 3 iulie. După evaluarea contestațiilor, numărul absolvenților promovați a crescut cu 58, iar rata generală de promovare a urcat la 72,68%, înregistrând o creștere față de anul precedent.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, în acest an au fost depuse 10.252 de contestații. Cele mai multe au fost la proba de examen limba și literatura română – 2.783, aceasta fiind și disciplina cu cel mai mare număr de candidați admiși. La limba engleză au fost depuse 2.064 de contestații, la geografie – 1.316 contestații, la istoria românilor și universală – 1.310 contestații, iar la matematică – 959. 

În rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 1.596 de note, ceea ce constituie 15,56% din numărul notelor contestate și 2,35% din numărul total de note acordate în sesiunea de bază a examenului național de bacalaureat.

Numărul absolvenților care au promovat examenul național de bacalaureat a crescut cu 58 după examinarea contestațiilor și este egal cu 13.063. Totodată, rata de promovare totală a crescut cu 0,32 puncte procentuale și constituie 72,68%, comparativ cu 69,68%, de la aceeași etapă, din cadrul sesiunii 2024.  

Media mediilor obținută de absolvenții din licee în sesiunea 2025 a înregistrat o ușoară creștere față de cea înregistrată în sesiunea 2024. Astfel, pentru candidații din licee, media mediilor la examenul național de bacalaureat 2025 este 7,46, comparativ cu 7,34 în 2024.

În perioada 14-21 iulie 2025 va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului național de bacalaureat. Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi anunțate în centrele de bacalaureat la data de 24 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate la data de 29 iulie 2025.

Amintim că rata de promovare înainte de contestații a fost de 72,36%, în creștere față de anul trecut. Peste 13.000 de candidați au promovat examenele, iar 73 dintre ei au obținut media 10.











Constantin Borosan

Borosan, numit de Parlament director al ANRE. Cu ce avere pleacă de la minister

Constantin Borosan a fost numit în funcția de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 57 de deputați. Conform Parlamentului, documentul va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2025.

Candidatura lui Constantin Borosan a fost propusă urmare a organizării unui concurs public. Opt candidați au fost admiși la proba interviului, iar Constantin Borosan a obținut cel mai mare punctaj.

Potrivit reprezentanților Parlamentului, Constantin Borosan este licențiat în energie și mediu și, în prezent, își face studiile de doctorat. De asemenea, el a urmat cursuri de formare în domeniu în Italia și în Statele Unite ale Americii. Din anul 2023, este secretar de stat la Ministerul Energiei, responsabil pe domeniile energie electrică, gaze naturale, produse petroliere, energie termică și cogenerare, infrastructură, piețele de energie și securitate energetică. La fel, a fost secretar de stat pentru energie în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în perioada 2021-2023. De asemenea, în perioada 2020-2023, Constantin Borosan a fost cercetător științific la Institutul de Energetică, iar, de mai bine de aproximativ 12 ani, este lector universitar la Facultatea de Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice a Moldovei (UTM).

Ce arată declarația sa de avere

Potrivit declarației de avere completată în 2025, în anul 2024 Borosan a obținut un salariu de peste 568 de mii de lei, ceea ce reprezintă aproximativ peste 47 de mii de lei lunar. Totodată, a încasat peste 33 de mii de lei de la UTM. De asemenea, a primit indemnizații pentru calitatea de reprezentant al statului în societăți comerciale: peste un milion de lei de la Moldovagaz, 30 de mii de lei de la întreprinderea de stat „Nodul Hidroenergetic Costești” și peste 35 de mii de lei de la Energocom.

Borosan a acumulat dobânzi din conturi bancare și a primit donații de familie în valoare totală de 100 de mii de lei. Familia sa a beneficiat de indemnizații sociale și alocații de peste 200 de mii de lei.

A declarat un teren intravilan cumpărat în 2024, evaluat la 500 de mii de lei, și o casă de locuit aflată în construcție, dobândită în 2025, a cărei valoare de piață depășește 2 milioane de lei. Familia sa mai deține un apartament primit prin donație în 2024, estimat la un milion de lei, trei autoturisme și 10 conturi bancare. În 2024, Borosan a contractat un credit de 750 de mii de lei.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Consiliul de administrație al ANRE este constituit din cinci directori. Potrivit legislației, aceștia sunt numiți de Parlament, pe bază de concurs.

Unimedia

PL condamnă concertul lui Usatîi: „Dronele ruse bombardează Odesa, iar noi ascultăm hituri de la idoli ai Kremlinului”

Partidul Liberal (PL) a publicat pe 3 iulie o declarație în care condamnă concertul organizat de politicianul Renato Usatîi, la care au evoluat doi rapperi ruși, considerați a fi susținători ai regimului de la Kremlin. Formațiunea a catalogat spectacolul drept unul „electoral” și a menționat că locul în care acesta s-a desfășurat – Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) – a devenit „o platformă pentru propaganda rusă”. Totodată, PL a solicitat demisia funcționarilor care au autorizat spectacolul.

Ieri, 2 iulie 2025, zi în care s-au împlinit 521 de ani de la trecerea în neființă a marelui voievod Ștefan Cel Mare și Sfânt, în Piața Marii Adunări Naționale, simbol al luptei noastre pentru libertate și unitate, s-a organizat un „concert” electoral cu iz „russkii mir”. Artiștii ruși Basta și Macan, susținători declarați ai agresiunii lui Putin împotriva Ucrainei, au fost aduși la Chișinău de către Renato Usatîi pentru a transforma o campanie electorală într-un spectacol sfidător, astfel PMAN devenind o platformă pentru propaganda rusă. (…) În timp ce tineri moldoveni și ucraineni mor la granița civilizației, în timp ce dronele ruse bombardează Odesa, noi ascultăm hituri de la idoli ai Kremlinului, chiar în centrul capitalei. Acesta este „patriotismul” unor politicieni de la noi, care continuă să prolifereze cu obrăznicie ideile și interesele imperiale putiniste”, se arată în declarația PL.

Partidul Liberal a condamnat prezența celor doi artiști pe teritoriul Republicii Moldova și a solicitat interdicție de intrare pentru toți propagandiștii regimului Putin.

Totodată, PL cere demisia funcționarilor semnatari ai autorizării concertului respectiv.

PMAN nu e o tarabă de campanie pentru ciracii Moscovei! Este locul sfânt în care s-a strigat și s-a luptat pentru limbă, libertate, Unire și integrare în UE”, a menționat formațiunea.

Amintim că liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a organizat pe 2 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale, un concert intitulat „Festivalul Absolvenților”. În cadrul evenimentului au evoluat artiști autohtoni, dar și rapperii ruși Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Evoluția artiștilor ruși în cadrul spectacolului au atras un val de critici pe rețelele de socializare. Iar în ajunul concertului, organizația Stop Russian Aggression a solicitat interzicerea accesului celor doi pe teritoriului țării.

În reacție la criticile apărute, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că instituția pe care o conduce „nu cere preventiv” lista artiștilor care participă la concerte private. El a mai menționat că ministerul „examinează” evenimentele culturale care se desfășoară în capitală sau pe teritoriul țării și „trage concluzii”.

***

Renato Usatîi va mai organiza în PMAN un concert, pe 14 iulie, la care ar urma să evolueze trupa rusească „Ruki Vverh” (Serghei Jukov), cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: