Problema medicamentelor din Transnistria a fost rezolvată? Chișinăul: „Remarcăm o dinamică pozitivă”

În cadrul primei reuniuni a experților de pe ambele maluri ale Nistrului din cadrul grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății din 7 februarie, Tiraspolul s-a plâns din nou pe situația cu privire la importul de medicamente în regiune. La rândul său, Chișinăul a atras atenția asupra unor date statistice, care demonstrează dinamica pozitivă în acest sens. 

Delegația de la Chișinău a fost condusă de către Dragoș Guțu, Director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), cu participarea reprezentanților Ministerului Sănătății, Institutului de Medicină Urgentă și a Biroului politici de reintegrare.

Chișinăul a propus spre discuții o gamă largă de subiecte de importanță primordială ce vizează protecția sănătății și prestarea serviciilor medicale calitative locuitorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

A fost abordat recentul caz cu caracter umanitar, soluționat cu succes grație implicării eficiente și operative a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și a Ministerului Sănătății, care prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a Institutului de Medicină Urgentă, au coordonat măsuri prompte de acordare a asistenței medicale calificate în procesul de transportare acasă a unei cetățene a Republicii Moldova, originară din regiunea transnistreană a țării, care a fost spitalizată în Polonia în urma unui accident rutier.

Pacienta a fost transportată prin intermediul echipajului SMURD, beneficiind de toată asistența necesară și înalt calificată a specialiștilor de profil din Republica Moldova.

În partea ce vizează aspectele de import a medicamentelor de către agenții economici din regiunea transnistreană, conducătorul grupului de lucru de la Chișinău, a atras atenția asupra unor date statistice, care demonstrează dinamica pozitivă a procesului și lipsa de impedimente sau dificultăți în eliberarea autorizațiilor de import. Astfel, de la finele lunii februarie 2022 și până în prezent, Comisia Medicamentului din cadrul AMDM a eliberat 1956 de autorizații de import, dintre care 551 au fost pentru medicamente neînregistrate. Preluând cererile agenților economici menționați, Comisia a manifestat deschidere și receptivitate întru examinarea acestora în regim prioritar.

Cu referire la subiectul ce vizează tratamentul copiilor diagnosticați cu paralizie cerebrală, reprezentanții Ministerului Sănătății au menționat disponibilitatea preluării și acomodării copiilor, inclusiv din regiune, în instituțiile medicale și în centrele de reabilitare specializate din Republica Moldova, cu oferirea accesului la tratament înalt calificat. Menționăm, că  actualmente în regiunea transnistreană sunt înregistrați circa 500 de copii diagnosticați cu această maladie, dintre care 62 sunt documentați cu acte de tip național. În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău vor identifica mecanismul de asigurare a beneficierii de servicii de specializare înalt calificată pentru tratamentul acestei categorii de copii.

Directorul general al AMDM a informat despre o serie de inițiative, pe care autoritățile statului planifică să le implementeze în domeniul farmaceutic, în speță, colectarea și distrugerea deșeurilor medicamentelor utilizate și neutilizate/expirate, inclusiv la nivelul localităților rurale, încurajând conformarea la rigorile ce urmează a fi aprobate, menite să asigure protejarea sănătății populației, contribuind totodată la ocrotirea mediului înconjurător.

Experții au manifestat deschidere întru menținerea unui dialog constant pe aspecte din sfera ocrotirii sănătății și domeniul farmaceutic, în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: