Profesorii nu vor mai fi obligați să raporteze pe ce au cheltuit cei 4 mii de lei oferiți de stat pentru achiziționarea materialelor didactice
Full Article 2 minutes read

Profesorii nu vor mai fi obligați să raporteze pe ce au cheltuit cei 4 mii de lei oferiți de stat pentru achiziționarea materialelor didactice

Cadrele didactice din cadrul instituțiilor de învățământ general nu vor mai fi obligate să raporteze modalitatea de utilizare a compensației de 4000 de lei acordată anual de Guvern pentru achiziționarea materialelor didactice. O decizie în acest sens a fost adoptată pe 1 noiembrie de Guvern. 

Ministrul Dan Perciun susține că prin această modificare Ministerul Educației și Cercetării (MEC) își dorește debirocratizarea sistemului educațional: „Aceasta este una dintre acțiunile prin care ne propunem să debirocratizăm activitatea pedagogilor. Drept urmare, aceștia nu vor mai fi nevoiți să prezinte, până la 31 decembrie, administrației instituției de învățământ documente confirmative privind utilizarea compensației bănești conform destinației”, a spus ministrul, potrivit unui comunicat emis de MEC.

Potrivit regulamentului, compensațiile bănești oferite anual pedagogilor pot fi utilizate pentru procurarea de: dicționare, crestomații, reviste de specialitate, auxiliare didactice, culegeri de probleme, culegeri de teste, culegeri de jocuri și texte literare, culegeri de metode interactive, atlase, enciclopedii, compendii, antologii, îndrumare, monografii și altă literatură de specialitate, literatură artistică, produse de birotică și papetărie și altele.

De asemenea, aceștia își pot achiziționa tehnică de calcul (calculator/laptop/tabletă, componente PC, periferice PC, software pentru PC etc.), servicii de internet sau produse software pentru utilizare în activități de instruire online.

MEC precizează că modificarea privind stabilirea perioadei unice de acordare a compensației urmează să intre în vigoare începând cu 2024, întrucât în acest an unele cadre didactice și-au primit deja compensația.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: