Radu Marian, despre datoria de stat a Moldovei: „E mult mai mică decât în Ucraina, România, nemaivorbind de Italia”
Full Article 2 minutes read

Radu Marian, despre datoria de stat a Moldovei: „E mult mai mică decât în Ucraina, România, nemaivorbind de Italia”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian a venit pe 15 decembrie cu unele precizări privind datoria de stat a Republicii Moldova. Parlamentarul spune că „apar tot felul de acuzații despre faptul că datoria de stat a Republicii Moldova va crește în 2023”. „Adevărul e că datoria de stat a țării raportată în lei a crescut în fiecare an”, comunică Marian. 

„Apar tot felul de acuzații despre faptul că datoria de stat a Republicii Moldova va crește în 2023. Adevărul e că datoria de stat a țării raportată în lei a crescut în fiecare an. Și pe timpul lui Voronin, și Filat, Dodon, Plahotniuc etc. Cu fiecare an care trece, ea devine „cea mai mare din istorie””, susține Marian.

Deputatul declară că mai relevant este să comparăm datoria de stat a țării raportată la PIB: „Și aici pot să vă zic că ponderea datoriei noastre raportată PIB este la un nivel rezonabil, de 39% din PIB”.

Marian spune că datoria ca pondere din PIB în 2023 va fi mult mai mică decât de exemplu în 2002 – „pe timpul guvernării comuniste, când era aproape 60%, sau ca în 1998, când era peste 80%”.

„De asemenea, datoria noastră e mult mai mică decât în Ucraina (61% din PIB), România, unde e 48%, nemaivorbind de Italia, Portugalia, sau Grecia, unde datoria depășește 100% din PIB”, precizează deputatul.

La fel, el spune că „este perfect în regulă ca statul să se împrumute, contează ca împrumuturile să fie la condiții avantajoase și banii să folosească pentru lucruri care aduc beneficii pe termen lung”.

„Noi folosim acești bani ca să asigurăm securitatea energetică, să facem rezerve de gaze, să construim centrale termo-electrice și drumuri, grădinițe etc.”, a conchis vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: