Recean, ședință cu reprezentanții sectorului agroalimentar pe fundalul crizei energetice. Cum economisesc lumina întreprinderile
Full Article 3 minutes read

Recean, ședință cu reprezentanții sectorului agroalimentar pe fundalul crizei energetice. Cum economisesc lumina întreprinderile

Prim-ministrul Dorin Recean a avut pe 9 ianuarie o ședință de lucru cu reprezentanții asociațiilor producătorilor de carne, lapte și panificație din Republica Moldova. Părțile au discutat despre importanța ajustării consumului de curent electric la nivelul întreprinderilor și necesitatea investițiilor în eficiența energetică în contextul crizei energetice. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Recean a subliniat în cadrul ședinței de lucru că, în contextul provocărilor generate de criza energetică, menținerea competitivității și combaterea inflației rămân sarcini de bază, iar pe termen lung este prioritară adaptarea la prețul de piață al energiei electrice.

Obiectivul nostru este să avem o perioadă de tranziție în care vom investi în eficiența energetică și sursele de energie regenerabilă, așa încât să cheltuim mai puțin. Până atunci, vom sprijini industria alimentară prin măsuri pe termen scurt și lung. Să nu uităm că actuala criză reprezintă o provocare, dar și o oportunitate de a transforma economia noastră în una mai eficientă și mai durabilă”, a spus Dorin Recean.

Șeful Executivului s-a referit la programul de compensații pentru mediul de afaceri, care va fi anunțat în perioada următoare, și a vorbit despre mecanismul de ajutor de stat pentru investițiile din industria Republicii Moldova. Acesta vine în suportul producătorilor care intenționează să-și modernizeze afacerile, inclusiv în scopul sporirii eficienței energetice.

Reprezentanții industriei au adus în discuție necesitatea subvenționării proiectelor de instalare a panourilor solare, a auditurilor energetice, dar și revizuirea taxelor vamale pentru materia primă importată. „În același timp, participanții la ședință au menționat măsurile pe care le-au luat pentru economisirea energiei electrice la întreprinderile pe care le conduc, printre care instalarea senzorilor de oprire automată a luminii și înlocuirea becurilor cu cele LED”, a transmis Guvernul.

Precizăm că, la 1 ianuarie 2025, concernul Gazprom din Federația Rusă a întrerupt livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate în regiunea transnistreană. Compania a invocat neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc erau acoperite necesitățile de consum ale populației regiunii transnistrene, iar la Centrala de la Cuciurgan se producea energie pentru ambele maluri ale râului Nistru.

Actualmente, volumul necesar de curent electric al malului drept al Republicii Moldova este acoperit din surse interne și importuri, preponderent din România.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: