Liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi își cheamă susținătorii să se alăture la protestul anunțat de președintele ales Maia Sandu. Într-o adresare LIVE pe pagina sa de Facebook, publicată miercuri seara, Usatîi a îndemnat participanții să nu utilizeze simboluri de partid. Manifestația urmează să se desfășoare pe 3 decembrie, începând cu ora 10:00.
Renato Usatîi a declarat că este timpul ca toate partidele să-și unească forțele împotriva lui Dodon și Plahotniuc. Reacția vine după ce Partidul Socialiștilor (PSRM) a elaborat un proiect de lege menit să scoată Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de sub conducerea președintelui și de a oferi Parlamentului controlul asupra aceastei instituții.
„El folosește metodele lui Plahotniuc. Drumul pe care merge Dodon și tot ce face va avea un final mai trist decât cel al lui Plahotniuc. Toți cei care se află în Republica Moldova – rog să ieșiți mâine la protest contra uzurpării în stat”, a declarat Usatîi.
Primarul de Bălți a menționat că se află în Germania pentru un tratament.
„Dacă o să văd că este nevoie de mine în piață, o să văd cum fac să ajung. Rog toți cei care sunt la Chișinău și toți cei care vor să participe la acest protest. Acest protest este începutul sfârșitului”, a menționat Usatîi.
Și liderul Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc a chemat cetățenii să participe la protest.
***
Lidera PAS Maia Sandu a chemat cetățenii să participe pe 3 decembrie, la ora 10, la un protest în fața parlamentului, după ce PSRM a înregistrat un proiect de lege privind scoaterea SIS-ului din subordinea președinției.
De cealaltă parte, unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul socialist Vasile Bolea, a argumentat în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8 că Maia Sandu, în calitatea sa de președintă a Republicii Moldova și comandat suprem al forțelor armate, ar putea utiliza instrumentele și instituțiile pe care le are în subordonare pentru a aduce destabilizarea în regiune. Acesta a făcut trimitere la faptul că Maia Sandu deține și cetățenia României.
În vara anului 2019, deputații ACUM și PSRM au votat pentru revenirea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Președinției, de unde a fost scos în decembrie 2016.