Statul alocă 800 de mii EUR pentru auditul datoriei Moldovagaz către Gazprom
Full Article 2 minutes read

Statul alocă 800 de mii EUR pentru auditul datoriei Moldovagaz către Gazprom

Guvernul a aprobat alocarea de către Agenția Proprietății Publice a 800 mii de euro, din Fondul de rezervă, pentru auditul extern al datoriei Moldovagaz către Gazprom și Factoring Finance.

Auditul va presupune elucidarea cu exactitate a constituirii datoriei Moldovagaz față de concernul rus pentru gazele naturale livrate malului drept, în perioada din 27 august 1991 şi până la 31 octombrie 2021.

În procesul de verificare vor fi analizate modul în care au fost repartizate de către Moldovagaz (și întreprinderile predecesoare) plățile pentru consumul de gaze între consumatorii de pe malul drept și cel stâng.

La fel, auditorii se vor concentra pe evaluarea activelor transmise anterior către Gazprom ca decontare (parțială) a datoriilor pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept și vor efectua, la necesitate, reevaluarea acestor active.

Deasemenea, va fi verificată legalitatea cesionării creanţelor Gazprom către Factoring Finance.

Caietul de sarcini a contractului de audit prevede desfășurarea misiunii în câteva etape, iar efectuarea plăților se va realiza pe măsura livrării rezultatelor, comunică reprezentanții Guvernului.

Amintim că, pe 11 august 2022, Agenția Proprietății Publice a anunțat că a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13.07.2022.

Precizăm că societatea pe acțiuni Moldovagaz are trei acţionari principali: Gazprom – 50%, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova – 35,33% și Comitetul de Administrare a Proprietății din regiunea transnistreană – 13,44%. Acțiunile părții transnistrene sunt gestionate tot de Gazprom.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: