România introduce un mecanism de autorizare pentru importul de cereale din Moldova și Ucraina
Full Article 2 minutes read

România introduce un mecanism de autorizare pentru importul de cereale din Moldova și Ucraina

România ar putea introduce un mecanism de autorizare pentru importul de cereale din Republica Moldova și Ucraina. Este vorba de grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță. Ministerul român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență, prin care va stabili cadrul legal în acest sens.

Potrivit sursei citate, proiectul de act normativ prevede că doar operatorii economici români care desfășoară activități în fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă sau creșterea animalelor vor putea fi autorizați pentru importul produselor agricole din Republica Moldova sau Ucraina.

Aceștia vor putea importa din țara noastră sau din Ucraina, conform sursei citate, grâu, porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, precum și semințe de floarea-soarelui.

Autorizația de import ar urma să fie emisă prin intermediul Comisiei de autorizare.

Astfel, conform sursei citate, în baza autorizației de import eliberată de MADR, operatorul economic român încheie un contract de import cu un operator economic licențiat de către Ucraina sau Republica Moldova pentru cantitatea de produs necesară și au loc operațiunile de import, sub supravegherea autorităților vamale române.

Înainte de intrarea în procesul de valorificare sau producție, produsele ar urma să fie verificate de către ANSVSA, pentru validarea respectării calității prevăzute în certificatul de conformitate inițial, mai precizează autoritatea română.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: