Victor Pleșcanov, deținut într-o închisoare din Tiraspol, este grav bolnav. Chișinăul implică partenerii internaționali pentru eliberarea activistului
Full Article 3 minutes read

Victor Pleșcanov, deținut într-o închisoare din Tiraspol, este grav bolnav. Chișinăul implică partenerii internaționali pentru eliberarea activistului

Activistul Victor Pleșcanov, deținut într-o închisoare din regiunea transnistreană pentru că a scris pe Facebook „Slavă Ucrainei! Moarte RMN („Republica Moldovenească Nistreană” – n. r.), este grav bolnav. Informația a fost raportată pe 4 decembrie de Asociația Promo-Lex, care a solicitat eliberarea imediată a bărbatului. La rândul său, Biroul politici de reintegrare a declarat că participanții la procesul de negocieri privind diferendul transnistrean și partenerii internaționali ai Moldovei au fost sesizați pentru a „influența” așa-zise autorități de la Tiraspol să-l elibereze pe Pleșcanov și a permite unei echipe de doctori independenți să-i acorde asistență medicală corespunzătoare. 

Asociația Promo-Lex a publicat un comunicat, în care solicită eliberarea de urgență a lui Victor Pleșcanov în legătură cu probleme de sănătate.

La 23 noiembrie curent, soția domnului Pleșcanov a anunțat pe o rețea de socializare despre faptul că acesta a fost diagnosticat cu o problemă oncologică. Informația despre problemele grave de origine necunoscută la stomac au fost confirmate ulterior și de către Stepan Popovski, jurist din regiunea transnistreană, care a semnalizat și refuzul de comunicare și informare corespunzătoare din partea structurilor transnistrene, dar și atitudinea ostilă a acestora în raport cu Victor Pleșcanov din ultimele 2 săptămâni”, se arată în comunicat.

În acest context, Promo-Lex au făcut apel la autoritățile naționale, la misiunile diplomatice acreditate în țara noastră, la OSCE și la Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova. Asociația le cere să ia legătura cu structurile transnistrene, să se asigure că Pleșcanov primește tratamentul necesar și să îl elibereze imediat din închisoare.

Ulterior, Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție, într-un comunicat, privind starea de sănătate a lui Victor Pleșcanov.

Fărădelegile la care este supus și condițiile inumane de detenție au provocat deteriorarea sănătății lui Victor Pleșcanov. (…) Mediatorii și observatorii procesului de negocieri, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, inclusiv Misiunea OSCE în Moldova și Comitetul Internațional al Crucii Roșii, au fost sesizați pentru a influența Tiraspolul să-l pună în libertate pe Victor Pleșcanov, dar și pentru a interveni operativ cu sprijinul necesar în vederea asigurării accesului medicilor calificați independenți pentru evaluarea stării de sănătate a persoanei vizate și acordării asistenței medicale corespunzătoare”, se arată în comunicat.

Biroul a precizat că va monitoriza în continuare cazul lui Victor Pleșcanov, urmând a fi menținută în acest sens conlucrarea cu autoritățile de resort ale statului, asociațiile obștești, misiunile diplomatice și organizațiile internaționale care gestionează componenta drepturilor omului în Republica Moldova.

***

Amintim că, în 2022, Victor Pleșcanov a fost condamnat la închisoarea, în regiunea transnistreană, pentru „instigare la extremism”, după ce a scris pe Facebook „Slava Ucrainei! Moarte RMN”. Activistului i-a fost stabilită o pedeapsă 3 ani și 2 luni de pușcărie. Acesta este deținut în penitenciarul nr. 3 din Tiraspol.

De menționat că și anterior, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au solicitat Tiraspolului eliberarea necondiționată a lui Victor Pleșcanov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: