Guțul a aflat din presă că Sandu, Grosu și Recean nu vin la inaugurare: „Dumnezeu să îi judece”
Full Article 3 minutes read

Guțul a aflat din presă că Sandu, Grosu și Recean nu vin la inaugurare: „Dumnezeu să îi judece”

Bașcanul ales al Găgăuziei, Evghenia Guțul, a venit cu o reacție, după ce conducerea de vârf a țării a anunțat că nu va participa la ceremonia de învestire a sa în funcția de guvernatoare a UTA Găgăuzia, planificată pentru azi, 19 iulie. Guțul susține că a aflat despre decizia autorităților de la Chișinău cu câteva ore înainte de începerea evenimentului, din mass-media. „O insultă” și „lipsă de respect” – așa a comentat Evghenia Guțul refuzul lui Sandu, Recean și Grosu de a merge la Comrat.

„În ciuda invitației noastre, președinta Moldovei, Maia Sandu, premierul Dorin Recean, președintele Parlamentului, Igor Grosu și, bineînțeles, deputații PAS nu vor fi prezenți la inaugurarea mea în Găgăuzia. Am aflat despre asta din mass-media. Accept decizia lor, Dumnezeu să-i judece, dar în opinia mea, acesta este neprofesionalism, o lipsă maximă de respect față de alegerea oamenilor din Autonomie și o insultă directă la adresa tuturor locuitorilor din regiunea noastră”, a declarat Evghenia Guțul.

De menționat că Evghenia Guțul va fi învestită oficial în funcție astăzi, 19 iulie. Ceremonia de inaugurare va avea loc în piața centrală din Comrat, cu începere de la ora 18:30. După depunerea jurământului în prezența locuitorilor și oaspeților din Comrat, Evghenia Guțul va deveni oficial guvernatoarea UTA Găgăuzia. Programul evenimentului poate fi consultat AICI.

Precizăm că Dorin Recean, Igor Grosu și deputații din fracțiunea de guvernământ au anunțat încă pe 18 iulie că nu vor participa la ceremonia de învestire a Evgheniei Guțul. Pe 19 iulie, purtătorul de cuvânt al premierului, Daniel Vodă, a precizat că la evenimentul de la Comrat nu va participa, inclusiv, niciun alt reprezentant al Guvernului, pentru că ar avea „activități mai importante” pe agendă.

Amintim că în urma scrutinului din 14 mai, Găgăuzia a ales-o pe candidata Partidului „ȘOR” – declarat recent în afara legii, Evghenia Guțul, la funcția de bașcan. Pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din Găgăuzia, în timp ce oamenii legii au inițiat un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din autonomie de către oamenii lui Șor, în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanții din cadrul formațiunii declarate neconstituționale sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan – acuzații respinse atât de Șor, cât și de Guțul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: