Rusia expulzează 10 funcționari ai Ambasadei României din Moscova. Reacția autorităților române
Full Article 2 minutes read

Rusia expulzează 10 funcționari ai Ambasadei României din Moscova. Reacția autorităților române

Rusia a declarat „persona non grata” 10 angajați din cadrul Ambasadei României la Moscova, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe. Federația Rusă spune că măsura este o reacţie la gestul similar făcut de România pe 5 aprilie, chiar dacă acțiunea autorităților ruse vine la o zi după ce ambasadorul Rusiei în România a fost convocat la sediul Ministerului român al Afacerilor Externe „pentru afirmații ofensatoare și provocatoare la adresa țării”.

„Partea rusă respinge cu hotărâre încercările părții române de a da vina nefondat pe Rusia pentru crimele de război din Ucraina”, se mai arată în declarația Ministerului rus.

La rândul ei, România spune că decizia din aprilie a avut la bază activităţile şi acţiunile a 10 oficiali ruşi, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Totodată, Ministerul român de Externe reiterează „condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a crimelor de război şi a altor crime internaţionale comise în această ţară de către forţele ruse”.

***

De menționat, cu o zi în urmă, pe 12 mai, ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, pentru afirmații ofensatoare și provocatoare la adresa țării.

Aceasta, în contextul în care ambasada a publicat, printre altele, un articol intitulat „Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei şi sursa principală de dezinformare a lumii”.

Pe 11 mai, ambasadorul rus a avut o întrevedere cu secretarul de stat român pentru afaceri strategice Iulian Fota, care i-a atras atenţia că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator şi provocator la adresa României şi a NATO, Alianţă din care ţara face parte.

„MAE a atras atenția asupra modului dezumanizant și neconform cu realitatea al descrierii războiului din Ucraina, pentru care partea rusă deține întreaga responsabilitate, și a reiterat îndemnul la maximă reținere în abordarea publică pe acest subiect, cu evitarea atitudinilor și mesajelor cu caracter provocator din partea Ambasadei”, se arată în declarația autorităților române din 12 mai.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: