Colaj NM

Sandu explică de ce nu l-a primit încă pe ambasadorul numit de Putin acum 7 luni: „Tot Rusia creează aceste probleme”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, o să vadă în următoarele săptămâni cum procedează cu Oleg Ozerov, desemnat de Moscova încă în septembrie 2024 în calitate de ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova. Șefa statului a explicat că Ozerov nu a fost invitat să-și prezinte scrisorile de acreditare „în situația în care au fost comise mai multe acțiuni neprietenoase în raport cu țara noastră”. „E clar că nu ambasadorul e cel care creează aceste probleme, e clar că este politica statului rus”, a adăugat Maia Sandu.

La emisiunea „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Maia Sandu a fost întrebată cum va proceda în continuare în privința lui Oleg Ozerov.

„Din păcate, Federația Rusă este cea care tot creează aceste probleme și tot vine cu acțiuni care să dăuneze oricărei normalități. (…) Cu declarațiile pe care le fac cei de la Moscova, lipsite de respect pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, cu cazul pe care l-am avut atunci când ei l-au scos pe Nesterovschi în regiunea transnistreană… deci avem sentimentul că aceste lucruri se fac intenționat, pentru ca să dăuneze și mai mult relației dintre țările noastre. Nu am acceptat să primesc acele scrisori în situația în care au fost comise mai multe acțiuni neprietenoase în raport cu țara noastră. O să vedem, o să analizăm în continuare. E clar că nu ambasadorul e cel care creează aceste probleme, e clar că este politica statului rus. O să vedem în următoarele săptămâni cum procedăm”, a comunicat Maia Sandu.

***

Conform Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, un ambasador nu este considerat oficial în funcție până când nu își prezintă scrisorile de acreditare către șeful statului gazdă. Scrisorile de acreditare reprezintă documentul formal emis de statul trimițător, prin care persoana desemnată este recunoscută ca ambasador și își poate începe în mod oficial activitatea diplomatică. Până la acest moment, persoana desemnată poate fi doar un șef al misiunii diplomatice în așteptare, fără statut deplin de ambasador. Fără depunerea scrisorilor de acreditare, această persoană nu are dreptul să reprezinte oficial statul său în relațiile diplomatice cu autoritățile țării gazdă sau să acționeze ca ambasador în sensul deplin al funcției.

Amintim, în septembrie 2024, președintele rus Vladimir Putin l-a desemnat pe Oleg Ozerov în funcția de ambasador în țara noastră. Detalii AICI. Câteva zile mai târziu, ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi a declarat că instituțiile statului l-au verificat timp de câteva luni pe Oleg Ozerov și nu au găsit informații despre el care să indice că ar putea afecta Republica Moldova. Tot atunci, Popșoi a spus de ce autoritățile de la Chișinău nu resping candidatura lui Ozerov. Detalii AICI.

Deși nu a fost invitat să-și prezinte scrisorile de acreditare, Ozerov a fost convocat de mai multe ori la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. În noiembrie 2024 i-a fost înmânată o notă de protest cu privire la implicarea Federației Ruse în procesul electoral din țară. Detalii AICI. Iar în februarie 2025 i s-au prezentat fragmente ale dronelor căzute pe teritoriul țării, totodată a fost anunțat că în semn de „răspuns la aceste provocări” va fi denunțat „unilateral Acordul interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, încheiat în anul 1998”. Detalii AICI.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: