„Șansa” lui Șor a găsit înlocuitori pentru primăriile Orhei și Bălți, dacă Lungu și Șapa vor fi excluși din alegeri. Cine sunt
Full Article 5 minutes read

„Șansa” lui Șor a găsit înlocuitori pentru primăriile Orhei și Bălți, dacă Lungu și Șapa vor fi excluși din alegeri. Cine sunt

Dacă pretendenții Partidului „Șansă” la funcțiile de primari de Orhei și Bălți – Alexei Lungu și, respectiv, Valeria Șapa, vor fi scoși din cursa electorală, formațiunea va susține și va promova la scrutinul din 5 noiembrie alți candidați. Este vorba despre Tatiana Cociu, care ar putea fi propusă în funcția de primar de Orhei și Arina Corșicova, acre ar putea fi propusă la șefia Primăriei Bălți. Anunțul a fost făcut de liderul „Șansă”, Alexei Lungu, după decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a obligat, pe 30 octombrie, unele consilii electorale de circumscripție să examineze, până pe 1 noiembrie, ora 16:00, anularea înregistrării candidaților desemnați la funcția de primar și consilier din partea Partidului Politic „Șansă”.

Alexei Lungu, liderul „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, și pretendentul formațiunii la șefia Orheiului a anunțat că dacă va fi exclus în cursa electorală, partidul său o va promova în alegeri pentru funcția de primar în această localitate pe Tatiana Cociu. Prezentă la conferință, Cociu a promis că dacă va fi aleasă primar, va continua proiectele implementate de Șor în Orhei.

Vreau să vă zic că în cazul în care se va întâmpla acest lucru, ceea ce vrea să facă Comisia Electorală Centrală, vreau să vă dau o promisiune: сă alături de echipa Partidului „Șansă”, care este susținută și de liderul Ilan Șor, cel care timp de 8 ani a făcut atâtea lucruri frumoase și proiecte importante de infrastructură, sociale în municipiul Orhei și nu doar… Cu toți știm că în țara noastră, deja de 8 ani, doar echipa liderului și partidul Ilan Șor face ceva pentru oameni. În cazul în care se va întâmpla acest lucru, susținută de Partidul „Șansă” și Ilan Șor, voi duce mai departe toate proiectele frumoase pentru locuitorii muncipiului Orhei”, a spus Tatiana Cociu.

Iar Victoria Șapa, candidata Partidului „Șansă” la funcția de primar de Bălți, a precizat că formațiunea o va susține pe Arina Corșicova pentru această poziție, dacă va fi scoasă din cursa electorală. La rândul său, Arina Corșicova a spus că va susține „în totalitate” inițiativele promovate de Șapa în campania electorală.

Înțeleg foarte bine responsabilitatea pe care mi-am asumat-o. Sunt gata să accept această responsabilitate. Voi susține în totalitate programele prezentate de Victoria Șapa înainte de asta, în ultimele 3 săptămâni. Acestea sunt proiecte sociale frumoase, posibilități frumoase pentru pensionari, tineret. (…) Și sper că în calitate de candidat independent o să pot să fac tot ce depinde și nu depinde de mine pentru a realiza acest program în termeni scurți. Deja de mâine ne vom întâlni cu alegătorii și le vom explica fărădelegile care se întâmplă, pentru ca bălțenii să ne poată susține și să aibă încredere în noi ca echipă”, a declarat Corșicova.

De menționat că, la scurt timp după decizia CEC, liderul ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, oligarhul fugar Ilan Șor, a anunțat public că va susține candidaturile Tatianei Cociu și a Arinei Corșicova la șefia primăriilor din Orhei și Bălți, dacă CEC va decide să îi scoată pe Alexei Lungu și Victoria Șapa din cursa electorală.

Cine sunt candidatele „de rezervă” ale Partidului „Șansă”?

Arina Corșicova deține compania Media Contact SRL, care ar avea legături cu Ilan Șor. De altfel, în 2015, Arina Corșicova a fost unul dintre donatorii campaniei electorale a lui Ilan Șor. În 2022, NM scria că mai multe posturile de televiziune, între care „Primul în Moldova” și „Accent TV”, controlate anterior de socialiști, au intrat sub controlul lui Ilan Șor, după ce Arina Corșicova a devenit noul director general al companiei de televiziune Telesistem TV SRL. De menționat că atât „Primul în Moldova”, cât și „Accent TV”, au rămas temporar fără emisie, prin decizia CSE din 16 decembrie 2022.

Tatiana Cociu este de meserie jurnalistă. Anterior, ea a lucrat în calitate de reporter responsabil de domeniul economic la Publika – post de televiziune care a aparținut trustului media GMG Production, controlat de fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. De mențonat că Publika TV este unul din cele șase posturi de televiziune controlate direct sau indirect de Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care au rămas temporar fără emisie, prin decizia CSE din 30 octombrie 2023, la cererea Serviciului de Informații și Securitate.

***

Precizăm că SIS a sesizat pe 27 octombrie CEC. Potrivit Serviciului de Securitate, candidații „Șansă” – Victoria Șapa și Alexei Lungu – ar avea intenția de a influența procesul electoral apelând la pârghii de corupere și finanțare ilegală dirijată de „grupul criminal Șor”, prin intermediul așa-numitor „proiecte de infrastructură” și „proiecte sociale” finanțate din exterior de către cetățeanul Federației Ruse și Israelului, Igal Shved, de pe conturile băncii comerciale „Euroasian Bank” din Kazahstan.

Ulterior, pe 30 octombrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) s-a întrunit în ședință și a constatat că candidați ai formațiunii politice, afiliate și susținute de oligarhul fugar Ilan Șor, din Telenești, Rezina, Florești, Sângerei, Anenii Noi, Cahul, Călărași, Criuleni și Găgăuzia ar fi folosit surse ilegale de finanțare din partea „grupului criminal Șor”, încălcând, astfel, legea electorală. Astfel, prin decizia sa, CEC obligă consiliile de circumscripție electorală din raioanele menționate să adopte o decizie privind excluderea candidaților „Șansă” la funcția de primari și consilieri până pe data de 1 noiembrie, ora 16:00. Detalii – AICI.

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: