„Sărăcia începe în minte”. De ce organizația de microcreditare Iute Credit cumpără o bancă din Moldova. Interviu NM

Compania de microcreditare Iute Credit din Moldova intenționează să achiziționeze pachetul majoritar de acțiuni al băncii Energbank. Tarmo Sild, CEO Iute Credit, a explicat într-un interviu pentru NM, de ce compania are nevoie de o bancă, cum se calculează rata dobânzii, cum ar putea să evolueze piața de creditare din Moldova și de ce este importantă educația financiară a populației.

„Banca ne va permite să ne ocupăm de plăți”

– În vara acestui an, compania Iute Credit a depus o cerere de achiziție a pachetului majoritar de acțiuni ale Energbank. De ce aveți nevoie de o bancă?

– Avem nevoie de o bancă pentru a ne îndeplini misiunea: banii sunt necesari pentru a ne mișca liber, lin, la fel ca vorbirea umană. Ca să putem realiza acest lucru, trebuie să ne ocupăm de plăți, iar pentru aceasta, avem nevoie de licența băncii. Banca ne va permite să ne ocupăm de plăți: o persoană către o altă persoană sau o persoană către o firmă.

– Doriți să dezvoltați sistemul de plăți?

– Exact. Să dezvoltăm sistemul de plăți, nu doar piața de microfinanțare. La fel, banca ne va permite să intrăm pe piața de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii.

– Ce vă împiedică să faceți acest lucru acum?

– Banca ne va oferi acces la un capital mai mare și vom putea să ne ocupăm de creditarea persoanelor juridice. În prezent, la noi, volumul mediu de împrumuturi este de circa 500 de euro. Avem un portofoliu general de 125 de milioane de euro al Iute Credit Group (în cinci țări – Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania și Bosnia și Herțegovina). Aceasta este mărimea unei bănci cu 160 de mii de clienți. Pentru a finanța întreprinderile mici și mijlocii, este necesar accesul la un capital suplimentar.

Totodată, noi primim fonduri în euro la Bursa Frankfurt, cu 11% anual. De notat că banca poate primi bani de la populație în lei (depozite) și oferi credite în lei. Cred că știți care sunt ratele pentru depozite aici, nu sunt de 11% (rata medie pentru depozite în Moldova este de circa 5-6%). Noi primim bani în euro și ne este avantajos să le oferim persoanelor fizice cu 40% anual pentru achiziția de electrocasnice, de exemplu. Dar atunci când noi luăm bani cu 11%, agenților economici nu le este convenabil să ia acești bani cu 15% – 20%. Dacă vorbim despre creditarea întreprinderilor mici și mijlocii, valoarea capitalului creditar ar trebui să fie mai mică de 11%.

„Eu nu am stat niciodată în închisoare”

– Anul trecut, ați depus cerere pentru achiziția Eurocreditbank. De ce nu ați reușit să cumpărați această bancă?

– Noi am primit autorizația pentru achiziția Eurocreditbank, dar nu am reușit să ne înțelegem cu unul dintre cei mai importanți acționari ai băncii, de aceea nu am cumpărat-o.

– Care va fi valoarea tranzacției cu Energbank?

– Acest lucru va depinde de prețul de piață al băncii. Unele acțiuni ale băncii sunt listate la bursă. Prețul actual al acestei bănci este de circa 15 milioane de euro (compania intenționează să achiziționeze 59,5% din acțiuni).

– Recent, în presă a apărut o informație precum că, de fapt, în spatele dvs. în această tranzacție se află Vladimir Plahotniuc. Ce comentarii ați putea oferi în acest caz?

– Nimeni nu stă în spatele meu, dar alături de mine sunt doi cetățeni ai Estoniei. Eu și Allar Niinepuu. Nouă ne aparțin 92% din Iute Credit Group. Noi am luat cu împrumut acești bani de la Bursa Frankfurt. Banii aparțin mai multor investitori.

– Presa a mai scris că ați fost condamnat și că ați stat 11 luni în închisoare într-un dosar despre mită, fiind vizat ministrul Mediului din Estonia Villu Reiljan.

– Nu am stat niciodată în închisoare i niciodată nu am luat mită. În anul 2006, eram reprezentantul Estoniei și gestionam vânzarea unui imobil din Tallinn. A fost perioada dinaintea crizei mondiale. Numai că atunci când noi am convenit asupra prețului de 23 de milioane de euro, cumpărătorii s-au răzgândit să achiziționeze, pentru că piața cădea. Am reușit totuși să convingem cumpărătorii să finalizăm tranzacția. Am îndeplinit garanțiile bancare și drept urmare a eforturilor mele, am adus în bugetul țării mai mulți bani decât prevedea cea mai mare ofertă pentru acest imobil.

După efectuarea acestei tranzacții, în Estonia a fost deschis un dosar penal împotriva ministrului care a vândut acest imobil, împotriva mea și a cumpărătorului. Eram acuzați de faptul că ministrul ar fi luat mită de la cumpărător prin intermediul meu. Aceasta a fost o așa-numită acuzație de crimă verbală, pe care am respins-o până la sfârșit, pentru că așa ceva nu s-a întâmplat. Dar am fost amendat cu 6000 de euro, deși nu am săvârșit infracțiunea.

„Piața de microcreditare ar putea crește de trei-patru ori”

– Cum apreciați piața de microcreditare din Moldova? Mai există loc pentru creștere și dezvoltare?

– Da, pentru dezvoltare mai există mult potențial. Oamenii doresc să schimbe structura consumului: doresc să cumpere acum, dar să plătească mai târziu. Credem că această piață ar putea să crească încă de trei-patru ori. De exemplu, dacă vom urma politica noastră, portofoliul nostru ar trebui să se tripleze – până la 100 de milioane de euro.

– În opinia dvs., de ce în Moldova sunt atât de solicitate microcreditele?

– Nu cred că este o particularitate a Moldovei. Constat peste tot o tendință: în Estonia, în sudul Europei și, în general, în Europa. Dacă în anul 2006, volumul pieței de microcreditare din Estonia a fost de 200 de milioane de euro, astăzi vorbim despre miliardele pe care oamenii le iau în credit. În același timp, cel mai mult contează rapiditatea obținerii și accesibilitatea creditului și nu dobânda.

– Cum ar mai putea să crească piața?

– Cred că, pe viitor, va fi tot mai populară variabilitatea plății: să plătească imediat întreaga sumă ori în rate. Bineînțeles, banii trebuie rambursați, dar  oricum, este vorba despre modalitatea gândirii. Dacă eu achiziționez astăzi un frigider, este decizia mea: să-l plătesc imediat ori să împart suma în 12-24 de rate.

– Nu credeți că oamenii plătesc în rate pentru că veniturile lor sunt într-atât de mici, încât le este dificil să achite imediat suma integrală?

– Cred că acest lucru este pur și simplu avantajos. Să primești astăzi un frigider nou și nu peste un an sau doi. Deși întotdeauna există alegerea: poți să economisești bani și să aștepți un an-doi.

„Fiecare persoană poate alege”

– Pe site-ul dvs., calculatorul de credite arată o rată efectivă de 83%. Nu e prea mult dacă ținem cont de faptul că luați bani cu 11%?

– Dobânda medie este de circa 48%. Dacă luați 500 de euro și returnați câte 50 de euro în fiecare lună, înseamnă că în decurs de un an returnați 600 de euro.

– Credeți că o asemenea dobândă este normală?

– Da, cred că este normală. Vorbiți despre calculatorul de credite. Iar eu vorbesc despre exemple concrete privind achiziția de lucruri. Aproape o jumătate din portofoliul nostru îl constituie achiziția de tehnică și obiecte și un pic mai mult – obținerea banilor cash. Eu cred că, pentru consum, creditele au sens.

– De ce credeți că împrumuturile cu 45% anual înseamnă ceva normal, în timp ce la bancă poate fi accesat un credit de consum cu o dobândă de 20%?

– Nu vreau să explic ce e normal și ce nu. Fiecare persoană poate alege. Voi explica de ce prețul nostru este acesta. Există costul capitalului pe care noi înșine îl luăm cu împrumut, la care se adaugă costurile de lucru ce țin de verificările clientului și semnarea contractului, plus costurile pentru pierderile creditului, deoarece unii clienți nu le rambursează, plus riscurile valutare.

– Dacă am căuta în Google compania dvs., Iute Credit, vom vedea un rating mediu al companiei 2 din 5 și multe recenzii negative.

– Eu țin cont de recenziile generale. Chiar acum, întregul grup Iute Credit (activează în cinci țări) are 160 de mii de clienți activi. Noi le solicităm în permanență un feedback: când depun cerere, când semnează contractul, când primesc banii și când rambursează banii. În anul 2020, de la 50 până la 60 de persoane din 100 erau dispuse să ne recomande prietenilor. În acest an, de la 70 la 80 de oameni ne recomandă. Ținem cont de reclamații, iar dacă greșim, suntem gata să returnăm banii și să facem tot ce depinde de noi.

„Educația financiară ar putea fi mai bună”

– Dvs. activați în cinci țări, dar ați decis să începeți această afacere cu Moldova, în anul 2007. Cât de corectă a fost atunci decizia de a lansa afacerea aici?

– La început, evoluam destul de lent. În primul an, am acordat credite în valoare de un milion de euro. Acum, noi oferim credite în valoare de cinci milioane de euro în fiecare lună.

– Autoritățile vorbesc tot mai des despre necesitatea de a înăspri controlul asupra pieței creditării nebancare. În curând, controlul ar trebui să treacă de la Comisia Națională a Pieței Financiare la Banca Națională. În plus, deputații au pregătit recent un proiect de lege care înăsprește regulile de activitate pe această piață. Care este atitudinea dvs. în acest sens?

– Noi susținem reglementarea. Credem că acest lucru va curăța piața de practicile incorecte. Condițiile noastre sunt transparente – dobândă reală, suma reală de plată etc. Aș spune chiar că, în Moldova, am mers cel mai mult spre aceasta, spre deosebire de Bulgaria, Albania și Macedonia de Nord. În mai multe țări există deja un plafon al ratei dobânzii maxime, în mai multe țări există diferite reglementări privind capacitatea de plată a populației.

– Cum apreciați educația financiară a populației Moldovei?

– Cred că sărăcia începe în minte. Și educația financiară a populației ar putea fi mai bună. Dar noi susținem dezvoltarea acesteia, susținem campania de informare și educație a populației. Cu sprijinul nostru, în unele școli din Moldova a fost introdusă disciplina „Finanțele mele”. Potrivit informațiilor mele, în acest proces au participat 4500 de copii. Noi trebuie să creștem o generație viitoare care va înțelege inclusiv creditarea și circulația rapidă a banilor.

Material de parteneriat

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Cinci moldoveni au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat în armate străine. Maia Sandu a semnat decretul

Cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat benevol în forțe armate străine. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu, pe data de 17 iulie.

Decizia intră în vigoare la data semnării și poate fi contestată în instanță conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

PSDE critică intenția PAS de a include membri ai Platformei DA pe lista electorală: „O abordare periculoasă”

Partidul Social Democrat European (PSDE) condamnă intenția partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) de a include membri ai Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA) pe lista sa de candidați la alegerile parlamentare. Potrivit PSDE, această „tentativă nu urmărește consolidarea flancului pro-european, ci monopolizarea lui”.

„PAS vrea să înghită din nou tot flancul pro-european. Moldova are nevoie de o alternativă europeană veritabilă, nu una mimată. PAS nu caută o alianță autentică, ci supunere politică. Invitând pe rând formațiuni mai mici să se alăture, PAS încearcă să controleze din nou întreg spectrul politic pro-european, împiedicând apariția unei alternative europene veritabile. În loc să încurajeze competiția sănătoasă de idei și proiecte pro-europene, PAS recurge la strategii de absorbție și control, încercând să anihileze orice posibilă alternativă politică de centru-dreapta. Este o abordare greșită și periculoasă pentru democrația moldovenească și pentru parcursul european al țării”, se menționează într-un comunicat emis de PDSE.

Reacția PSDE vine după declarațiile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a spus într-o emisiune TV că PAS poartă negocieri cu Platforma DA, propunând membrilor acestei formațiuni să participe la alegeri pe listele partidului de guvernare.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a confirmat pentru NewsMaker că poartă discuții cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) privind o eventuală participare comună la alegerile parlamentare din septembrie. Plîngău susține că negocierile durează de mai bine de o lună și au un singur scop – de a preveni revenirea forțelor pro-ruse în Parlamentul Republicii Moldova.

***

Amintim că recent PSDE a lansat inițiativa de a crea o nouă alianță politică – „Alianța Europeană a Moldovei”. Potrivit reprezentanților partidului, această platformă „va pune Moldova pe primul loc” și va deveni „o adevărată alternativă proeuropeană”, „o alianță a partidelor libere, fără compromisuri, care nu-și vând principiile pentru un loc pe listă”.

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

(VIDEO) România îl acuză pe Ceban de legături cu Kremlinul/ Un nou scandal la TRM/ Ploi puternice în Moldova

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Ucraina are un nou Guvern. De cine este condus?
— România explică interdicția lui Ceban: din cauza legăturilor cu Rusia
— Secetă și caniculă: cum supraviețuiesc oamenii de la sate
— Avocatul Copilului critică politizarea cazului elevei bătute
— Ploi și furtuni: Cod Galben în toată Moldova
— Podul de pe strada Ismail, subiect de dispută între PAS și Primărie
— Postul public de televiziune a rămâs fără conducere?
— Grosu și Recean, primii pe lista PAS pentru parlamentare
— Gruparea „Patron”, condamnată în Franța
— Chișinăul, înconjurat de „Drumul Crucii”
— Blocul „Victorie” condamnă sancțiunile impuse de UE
— Năstase nu exclude că va candida la parlamentare
— Dragalin nu va putea ocupa funcții publice timp de cinci ani
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Militarii moldoveni vor participa la un exercițiu NATO în Georgia

Militarii Armatei Naționale vor participa la exercițiul multinațional NATO „Agile Spirit 2025”, care se va desfășura în perioada 23 iulie – 7 august, în centrele de instruire din Georgia.

Potrivit Ministerului Apărării, ofițerii, sergenții și soldații moldoveni vor colabora cu militari din România, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, Polonia, Lituania, Georgia și alte state participante.

Conform sursei citate, scopul exercițiului este de a îmbunătăți capacitățile de acțiune ale armatelor participante și de a le ajuta să colaboreze mai eficient între ele în cadrul operațiilor internaționale de menținere a păcii.

Demander à ChatGPT

Militarii moldoveni se antrenează în cadrul „Agile Spirit”, începând cu anul 2023.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: