Scandal imens în Ucraina. Un deputat a publicat conversații secrete în care ar figura Petro Poroșenko, Joe Biden și John Kerry
Full Article 3 minutes read

Scandal imens în Ucraina. Un deputat a publicat conversații secrete în care ar figura Petro Poroșenko, Joe Biden și John Kerry

Procuratura Generală a Ucrainei a inițiat o investigație, după publicarea unor înregistrări audio în care se presupune că ar figura fostul președinte Petro Poroșenko, fostul vicepreședinte al SUA, Joe Biden și fostul secretar american de Stat, John Kerry. Anunțul a fost făcut de actualul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, scrie Meduza miercuri, 20 mai.

„Cred că nu este ultimul apel pe care îl vor auzi ucrainenii. Știu că acest lucru poate fi calificat drept trădare de patrie”, a declarat Zelenski.

Potrivit presei din țara vecină, investigația se desfășoară conform legii privind trădarea de patrie și uzurparea puterii.

Înregistrările audio au fost publicate de deputatul neafiliat din Rada Supremă de la Kiev, Andrei Derkaci. Potrivit acestuia, secvențele datează din 2015 și 2016 și conțin trei voci. Potrivit lui Derkaci, este vorba despre vocile lui Petro Poroșenko, Joe Biden și John Kerry. Înregistrarea ar fi fost făcută chiar de către Poroșenko. La rândul său, parlamentarul le-a primit de la „jurnaliști de investigație”, ale căror nume nu au fost, însă, făcute publice.

În înregistrare Kerry și Biden îi cer lui Poroșenko să îl înlocuiască pe procurorul general al Ucrainei, Victor Șokin. În una dintre conversații, Kerry susține că Șokin „a blocat reforma privind curățarea Procuraturii Generale”, iar în alta, Biden îi spune la modul direct liderului de la Kiev să îl demită pe procurorul general, iar în schimb SUA va oferi garanții de creditare Ucrainei în mărime de 1 miliard de dolari.

În altă discuție, Poroșenko îi cere opinia lui Biden privind candidatura lui Iurii Luțenko la funcția de procuror general.

„Anume pentru acest miliard Petr Alexeevici l-a demis pe procurorul general Șokin, care investiga dosarul Burisma și în final a ajuns la familia Biden”, a declarat Derkaci.

În altă înregstrare, Biden i-a cerut lui Poroșenko să naționalizeze „Privatbank”, care îi aparținea lui Igor Kolomoiskii, pe care l-a caracterizat drept „o problemă pentru toți”.

De cealaltă parte, partidul condus de Poroșenko a calificat înregistrările drept „trucate”.

„Este o provocare din partea Rusiei, care nu are nimic în comun cu realitatea. Scopul este să distrugă susținerea SUA pentru Ucraina care a fost construită timp de 5 ani de către Petro Poroșenko, să întoarcă țara noastră în zona influenței Rusiei și să slăbească coaliția internațională proucraineană”, au declarat reprezentanții formațiunii lui Poroșenko.

De asemenea, aceștia l-au numit pe deputatul Derkaci drept „reprezentantul coloanei a 5-a, cunoscut pentru relațiile cu Rusia”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: