„Se încalcă legislația, sunt mințiti partenerii de dezvoltare de dragul campaniei lui Dodon”. Slusari îl acuză de minciună pe ministrul Economiei și sesizează Procuratura Generală
Full Article 4 minutes read

„Se încalcă legislația, sunt mințiti partenerii de dezvoltare de dragul campaniei lui Dodon”. Slusari îl acuză de minciună pe ministrul Economiei și sesizează Procuratura Generală

Vicepreședintele parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Alxandr Slusari, îl acuză de minciună, depășirea atribuțiilor în serviciu și abuz de putere pe ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi. Potrivit lui Slusari, ministerul Economiei ar fi trebuit să publice în jurnalul oficial al Uniunii Europene (UE) informația despre licitațiile privind reabilitarea drumurilor, lucru care nu s-a întâmplat. Prin urmare, parlamentarul solicită explicații scrise de la Usatîi și cere Procuraturii Generale să investigheze cazul. 

„Avem Legea privind achizițiile publice și artIcolul 28, aliniatul 2, care prevede că anunțul despre tender, licitație, trebuie plasat în jurnalul oficial al UE. Articolul 2, aliniatul 3, menționează cazurile când e nevoie de asemenea anunțuri. Unul din aceste cazuri este atunci când suma lucrărilor, a contractelor de achiziții publice de lucrări este egală sau depășește 90 milioane de lei”, a explicat Slusari.

Potrivit acestuia, în ianuarie 2020, Ministerul Economiei și Infrastructurii, fără a coordona cu Ministerul Finațelor, a pornit procesul licitațiilor destinate reabilitării mai multor drumuri naționale, inclusiv, a mai multor tronsoane, unde valoarea lucrărilor depășea 90 de milioane de lei: Anenii Noi – Căușeni – Ștefan Vodă, cu un cost de peste 101 milioane de lei; drumul Leușeni- Chișinău -Dubăsari, de peste 317 mil de lei, reabilitarea drumului Delacău-Bulboaca-R2, de peste 97 milioane de lei și reabilitarea drumului Cimișlia-Iargara-Sărata Nouă, de peste 124 de mil de lei.

„În mod legal, anunțurile despre aceste licitații trebuaiu plasate în jurnalul oficial al UE. În ianuarie am invocat acest fapt ministrului Economiei. Atunci Anatol Usatîi a făcut unele afirmații că aceste încălcări se datorează faptului că Moldova nu este membră a UE, chipurile ar fi fost refuzat de UE, însă a avut intenția de a plasa aceste anunțuri”, a amintit Slusari.

Drept dovadă spuselor sale că ministrul Usatîi a mințit, Slusari a prezentat două anunțuri despre licitațiile desfășurate în Republica Moldova care au fost publicate în jurnalul UE.

„Unul dintre acestea datează din 16 ianuarie 2020, este proaspăt, plasat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, despre procurarea vaccinurilor – adică se poate. Mai mult, în urma investigării, am găsit un anunț făcut de Ministerul Economiei și Infrastructurii, tot pe problema reabilitării drumurilor. Pe 22 februarie 2019, legat de reabilitarea drumurilor: Soroca-Arionești și Hâncești-Leova-Cahul. Minimum două anunțuri au fost plasate în jurnalul UE”, a adăugat deputatul PDA.

Astfel, Alexandr Slusari îl acuză pe ministrul Economiei de depășirea atribuțiilor în serviciu și abuz de putere și a anunțat că toate materialele în cauză vor ajunge la Procuratura Generală.

De asemenea, deputatul PDA a cerut ca Anatol Usatîi, cel târziu miercuri, să explice în formă scrisă de ce nu au fost publicate anunțurile respective în jurnalul UE, iar în cazul în care organele europene au refuzat acest lucru – să prezinte documentele. În cazul în care ministrul Economiei și Infrastructurii nu se va conforma, fracțiunea PDA va cere demisia acestuia.

„Este un lucru foarte grav, se încalcă legislația, sunt mințiti partenerii de dezvoltare de dragul campaniei lui Dodon, în cazul în care nu există sursa stabilă de finanțare”, a conchis Slusari. Acesta a amintit și de creditul care urma să fie oferit de către Federația Rusă, pentru reabilitarea drumurilor și a remarcat că acesta întârzie.

Amintim că premierul Ion Chicu, în timpul primei sale vizite externe, a discutat cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, despre posibilitatea ca Rusia să ofere un credit de jumătate de miliard de dolari pentru Republica Moldova. Banii ar uma să fie utilizați, în exclusivitate, pentru proiectele de infrastructură și în mod special, pentru reparația drumurilor.

Ulterior, guvernul a anunțat că inițial va primi 300 de milioane de dolari și nu 500, așa cum a fost anunțat inițial, pentru că aceasta ar fi suma care poate fi „absorbită” timp de un an.

Precizăm că banii promiși de Rusia au fost deja prevăzuți în proiectul Legii bugetului pentru 2020. Opoziția a criticat acest lucru, motivând că guvernul nu poate miza pe un credit care este doar la etapa discuțiilor.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: