Moldova ar urma să plătească circa 2,5 mln de euro pentru anularea programului de acordare a cetățeniei prin investiții
Full Article 2 minutes read

Moldova ar urma să plătească circa 2,5 mln de euro pentru anularea programului de acordare a cetățeniei prin investiții

Compania Henley & Partners cere aproape 2,5 mln euro drept cheltuieli în urma rezilierii contractului cu guvernul Republicii Moldova, privind Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții. Precizările au fost făcute de către ministrul Economiei Serghei Railean, la solicitarea vicepreședintelui parlamentului, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari.

Astfel, potrivit documentului, contractul se consideră reziliat automat, în momentul primirii notificării de abrogare. De asemenea, dacă Programul este anulat înainte de aprobarea a minimum 1000 de cereri fără nicio vină din partea prestatorului de servicii publice, atunci prestatorul va fi rambursat pe baza cheltuielilor efectuate până la momentul anulării.

În februarie 2020, compania respectivă a anunțat cheltuieli în sumă de 2 492 643 euro. Deputatul Alexandru Slusari (Platforma DA) a cerut Procuraturii Generale să investigheze cazul.

„În opinia mea, contractul a fost negociat și semnat în detrimentul intereselor Republicii Moldova. După anularea firească a programului acordării cetățeniei contra cost, care era foarte periculoasă pentru țara noastră, compania Henley & Partners cere de la Moldova aproape 2,5 mln euro în calitate de pretinse cheltuieli de promovare după formula, prevăzută în contract. Plus riscăm să achităm acestei firme conform prevederilor contractului și niște venituri ratate în valoarea deocamdată necunoscută. Cine va răspunde pentru acest contract dezavantajos pentru țara noastră ? Îndemn public pe Procuratura Generală să autosesizeze pe acest subiect”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Poporul Moldovei iară riscă să achite milioane de euro din cauza unor scheme obscure.La 11 iulie 2018, Ministerul…

Posted by Alexandr Slusari on Friday, 24 July 2020

Amintim că, în 2018, Ministerul Economiei al R. Moldova a semnat un contract de implementare a Programului de acordare a cetățeniei prin investiții сu Compania Henley & Partners, înregistrată în Dubai. Pe 18 iunie 2020, parlamentul a adoptat proiectul de lege privind abrogarea prevederilor legale privind Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții.

Până în prezent, au fost acordate 8 cetățenii pe bază de investiție, fiind încasate în bugetul fondului de investiții publice pentru dezvoltare durabilă suma de 545 000 euro.

De asemenea, rămân a fi procesate și aprobate, după caz, încă 26 de dosare depuse până la data adoptării legii privind abrogarea Programului.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: