Secretariatul Parlamentului a redus cu 15% numărul de angajați și cu 60% consumul de hârtie

În anul 2022, Secretariatul Parlamentului și-a modificat structura organizațională. Astfel, efectivul de personal al Secretariatului s-a redus cu 63 de unități, ceea ce constituie 15,1% din numărul total de unități.

Totodată, funcțiile publice de conducere în subdiviziunile structurale ale Secretariatului Parlamentului s-au redus cu 16 unități de personal.

„Efectivul de personal a devenit unul mai compact, dar, în același timp, capabil să îndeplinească obiectivele stabilite privind asigurarea bunei funcționări a organelor de lucru ale Parlamentului”, se arată într-un comunicat emis de Secretariatul Parlamentului.

Potrivit raportului de bilanț pe anul trecut, Secretariatul Parlamentului a realizat 84 % din acțiunile planificate, 9 % sunt în proces de realizare, iar 7 % sunt nerealizate.

De asemenea, Parlamentul a înregistrat o diminuare considerabilă a consumului de hârtie în domeniul documentării parlamentare, de circa 60 %, datorită trecerii la formatul exclusiv electronic de difuzare a documentelor aferente activității legislative. Iar măsurile de eficiență energetică aplicate au adus economii la bugetul Parlamentului în sumă de circa 4,2 milioane lei.

Prioritățile pentru anul 2023 ale Secretariatului Parlamentului sunt îndreptate spre a eficientiza asistența acordată activității deputaților și a asigura un grad mai mare de transparență a procesului legislativ.

Printre obiectivele incluse în Planul de acțiuni al Secretariatului Parlamentului pentru anul curent se regăsesc implementarea Sistemului informațional e-Parlament, lansarea noului site al legislativului, utilizarea Sistemului electronic de management al documentelor.

„În baza concluziilor formulate a fost elaborat Planul de acțiuni pentru anul curent, în care se regăsesc propunerile deputaților, formulate în sondajul realizat în premieră, care estimează gradul de satisfacție a parlamentarilor cu privire la asistența oferită de către Secretariatul Parlamentului, precum și recomandările partenerilor de dezvoltare și ale reprezentanților societății civile, expuse în rapoartele elaborate”, a menționat Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Dragoș Galbur

Sesizare la CEC. PNM acuză PAS și Platforma DA că ar fi format un bloc electoral camuflat: „șiretlicuri”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a anunțat, pe 19 iulie, că a depus o sesizare oficială la Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitând constatarea existenței unui presupus „bloc electoral camuflat” format de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (DA), „contrar reglementărilor în vigoare”.

Sesizarea vine la o zi după ce Platforma DA a declarat că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS.

„Legea electorală, modificată recent la inițiativa guvernării PAS, a introdus în mod corect și necesar noțiunea de „bloc electoral camuflat” – o practică prin care mai multe partide se asociază în campanie fără a se înregistra oficial ca bloc electoral. Este o prevedere clară și benefică, menită să aducă transparență și echitate în procesul electoral. Tocmai de aceea, legea trebuie respectată de toți – inclusiv de autorii ei. În acest sens, Partidul Național Moldovenesc a transmis o sesizare oficială către Comisia Electorală Centrală, solicitând constatarea existenței unui bloc electoral camuflat format de PAS și Platforma DA, contrar reglementărilor în vigoare”, se menționează în comunicatul formațiunii.

PNM a catalogat colaborarea dintre cele două partide politice drept „șiretlicuri” și „aranjamente ascunse”.

„Nu putem permite ca partidul care își asumă drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană să recurgă la strategiile grupării criminale Șor, deghizând alianțele politice în aranjamente ascunse. Astfel de șiretlicuri subminează încrederea în democrație, încurajează ipocrizia politică și pun sub semnul întrebării onestitatea angajamentelor pro-europene“, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu referitor la acuzațiile PNM, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Amintim că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

În context, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: