gdm.md

Socialistul Moroşan, regizoarea Burlaca și procurorul Obadă s-au ales cu anti-premiile „Strachina de Jmalț”

Socialistul Maxim Moroşan, regizoarea Daniela Burlaca, președintele Consiliului Superior al Procurorilor Dumitru Obadă, preotul Vitalii Șincari și doctorul Igor Pletosu s-au ales cu anti-premiile „Strachina de Jmalț”. Trofeele sunt oferite, al șaselea an – de Centrul de Informaţii Genderdoc-M, pentru persoanele publice din Moldova care și-au exprimat pe parcursul anului dezacordul cu drepturile egale ale persoanelor LGBT+. 

Pe 12 iunie, la Chișinău, Centrul de Informaţii Genderdoc-M a decernat anti-premiile „Strachina de Jmalț”. Al șaselea an, persoanele publice din Moldova care au făcut declarații homofobe se aleg cu „premii”. Acestea sunt oferite în contextul declarațiilor făcute în ultimul an.

La categoria „Călcat prin străchini”, premiul a mers la doctorul Igor Pletosu „Pentru aiureli psihiatrice”. „Pletosu, care e medic pediatru, a publicat un video pe rețelele sociale în care trimitea persoanele LGBTQI+ să se „trateze la medicul psihiatru”, pentru că ar fi „bolnave mintal””, au comunicat reprezentanții Centrului.

Premiul „Elefantul în prăvălia de porțelan” i-a fost oferit candidatului Partidului Socialiștilor la alegerile locale pentru primăria Bălți, Maxim Moroşan, „pentru ospitalitate, tradiție, mister”. „În campania sa, Moroșan a declarat că le dorește tuturor membrilor guvernului care susțin persoanele LGBTQI+ „ca copiii lor să experimenteze toate plăcerile iubirii între persoane de același sex””, au menționat reprezentanții Centrului.

Trofeul „A intrat ginerele-n blide” i s-a decernat lui Dumitru Obadă, ex-agentul guvernamental al Moldovei în fața CtEDO, numit în ianuarie 2024 – președinte al Consiliului Superior al Procurorilor. Trofeul i-a fost înmânat „Pentru memoria selectivă şi interpretarea legilor cum i se scoală”. „Obadă comentase anterior că țara noastră nu e obligată să aplice decizia CEDO prin care toate statele membre ale Consiliului Europei trebuie să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex. Obadă a mai declarat, în trecut, că nu există o încălcare a drepturilor LGBTQI+ în Republica Moldova”, a declarat Centrul.

Premiul mare „Ligheanul de Plastic” a mers în 2024 la preotul Vitalii Șincari, „Pentru fanteziile creștin sexuale”. „Șincari devine laureat al marelui premiu pentru că în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova, a făcut un șir de declarații homofobe, transfobe, rasiste și sexiste. În interviul său, acesta a folosit expresii precum „Despre ce este toată această agendă LGBT? Vreau să fac sex în așa fel încât întreaga lume să fie f*tută de mine, nu știu cuvinte mai culturale”; „Liberalismul nu este despre drepturile omului, este dorința păcatelor satanice” și altele”, a spus Genderdoc-M.

În acest an, Centrul Genderdoc-M a acordat și un premiu din partea publicului, urmare a unui sondaj online. „Premiul, intitulat „Strecurătoarea de aluminiu”, merge la actrița și regizoarea Daniela Burlaca, după ce a declarat într-un podcast că nu crede în dragoste dintre persoanele de același sex”, au menționat reprezentanții Centrului.

Centrul a ținut să adauge că este „o organizație cu valori ecologice și o preocupare puternică pentru economisirea resurselor, motiv din care strachinile și ligheanul vor rămâne în proprietatea Centrului pentru a fi înmânate și în următorii ani”. „Premianții vor primi câte o diplomă de onoare și imaginile respective ale strachinilor și ligheanului într-o calitatea excelentă. Acestea vor fi trimise prin Poșta Moldovei”, au conchis reprezentanții Genderdoc-M.

Centrul de Informaţii Genderdoc-M este prima organizaţie pentru drepturile LGBT+ din Moldova. Anul trecut, Renato Usatîi, episcopul Marchel și Diana Caraman s-au ales cu trofee de la comunitatea LGBT+. Premiul mare a ajuns la Partidul Șor, declarat ulterior neconstituțional. Detalii AICI. În 2022, cu un premiu din partea Centrului s-a ales inclusiv un deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters/Israel

Morți și cel puțin 92 de răniți în Israel, după un nou val de atacuri. Cifra raportată de Iran

În noaptea de 15 spre 16 iunie, Israelul și Iranul au continuat atacurile. Cinci persoane din Israel au murit, iar cel puțin 92 au fost rănite. De cealaltă parte, Iranul a anunțat că, în cele trei zile de conflict sub atacurile israeliene, au murit peste 200 de persoane. În paralel, armata israeliană a raportat că a lovit 10 centre de comandă ale forțelor speciale „Al-Quds” din Teheran, unde, potrivit autorităților israeliene, erau planificate atentate teroriste împotriva statului Israel. Totodată, în Israel au fost raportate explozii și incendii în mai multe zone, relatează BBC News.

Potrivit sursei, armata israeliană a anunțat, în dimineața zilei de 16 iunie, că a lovit centrele de comandă ale forțelor speciale „Al-Quds” din Teheran, vizând 10 ținte. Potrivit Israelului, în aceste centre erau planificate atentate teroriste împotriva statului israelian. Forțele speciale „Al-Quds” reprezintă o unitate în cadrul Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, care desfășoară operațiuni speciale în afara granițelor Iranului.

Referitor la atacurile Iranului, ziarul Jerusalem Post a relatat că autoritățile din orașul israelian Petah Tikva au raportat că o rachetă a lovit o locuință. Poliția din Tel Aviv a anunțat, de asemenea, lovituri de rachete. În același timp, serviciul de pompieri și salvare din Israel a comunicat despre mai multe incendii în zone centrale ale țării. Presa israeliană a semnalat explozii în diverse regiuni din centrul țării.

Presă de stat iraniană a afirmat că orașul israelian Haifa a fost lovit, iar partea israeliană a confirmat exploziile din Haifa. Ulterior, serviciul de urgență israelian „Magen David Adom” a raportat că o rachetă iraniană a lovit o casă în Haifa.

În urma atacurilor nocturne, cinci persoane din Israel și-au pierdut viața. Serviciul israelian de ambulanță „Magen David Adom” a precizat că patru dintre victime, două femei și doi bărbați, aveau în jur de 70 de ani. Cel puțin 92 de persoane au fost rănite, printre care o femeie de 30 de ani în stare gravă, cu leziuni la nivelul feței, șase persoane în stare moderată și 85 cu răni ușoare.

Ministerul Sănătății din Iran susține că, în decurs de trei zile de conflict sub atacurile Israelului, au murit 224 de persoane.

Potrivit agenției Reuters, care a citat o sursă oficială anonimă, Iranul a informat Qatarul și Omanul, care mediază contactele sale cu SUA și Israel, că „nu este deschis la negocieri privind încetarea focului atâta timp cât se află sub atacurile israeliene”.

***

Pe 16 iunie, confruntarea militară dintre Israel și Iran a intrat în a patra zi.

Pe 15 iunie, ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandr Roitman, a declarat că situația de securitate în această țara rămâne considerabil dificilă. Diplomatul a îndemnat cetățenii moldoveni, aflați în Israel, să urmeze toate instrucțiunile în cazul unor atacuri cu rachete. „Ambasada funcționează în regim de alertă non stop, pentru informații în cazuri excepționale puteți contacta numărul de urgență: +972527789772”, a comunicat Roitman.

Tot pe 15 iunie, presa din Republica Moldova a scris că un cetățean moldovean ar fi fost rănit în Israel. Ambasadorul Alexandr Roitman și Ministerul de Externe au declarat că nu au confirmări oficiale în acest sens, însă sunt în contact permanent cu autoritățile israeliene pentru a verifica situația.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: