Specialiștii dau alarma: tot mai mulți copii sunt expuși abuzului sexual pe internet
Full Article 2 minutes read

Specialiștii dau alarma: tot mai mulți copii sunt expuși abuzului sexual pe internet

Din 2015 până în 2018, oamenii legii au inițiat 110 cauze privind pornografia infantilă, 11 cauze privind ademenirea copiilor în scopuri sexuale și 7 cauze privind traficul de copii. Datele au fost prezentate astăzi, 18 noiembrie, de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în cadrul unei conferințe comune cu organizația neguvernamentală „La Strada Moldova”. Evenimentul s-a desfășurat în contextul zilei europene pentru protecţia copiilor împotriva exploatării și abuzului sexual. 

Adjunctul procurorului-șef al PCCOCS, Sergiu Russu, a menționat că oamenii legii nu reușesc să țină pasul cu metodele pe care le utilizează agresorii. „Măsurile întreprinse de către legiuitori, în scopul protejării copiilor împotriva exploatării sexuale prin intermediul internetului, sunt cu mult în urma dezvoltării tehnologiilor informaționale – de circa 4,5 ori. Prin urmare, racordarea legislativă la nivelul actual de dezvoltare și folosire a mediului online de către exploatatori și de către copii ar avea un rol determinant în prevenirea și investigarea reușită a unor astfel de crime”, a menționat acesta.

Pentru a proteja minorii de acest fenomen, este importantă instruirea copiilor și părinților pentru utilizarea corectă a internetului, precum și raportarea către autorități a unor astfel de cazuri, avertizează oamenii legii.
Potrivit datelor prezentate de „La Strada Moldova”, vârsta copiilor exploatați sexual online descrește constant. Aproape 60% dintre victimele beneficiare ale instituției au între 13 și 15 ani, iar fiecare al zecelea copil are sub 10 ani.
„Niciun copil însă nu alege să fie abuzat sexual online. În 8 din 10 cazuri abuzatorul a construit online o relație apropiată cu copilul, bazată pe încredere sau chiar iubire. Abuzatorul manipulează foarte abil victima, exploatând specificul vârstei, particularitățile psihologice, statutul social și nevoile primare ale copilului”, a spus directoarea Programului Copii al CI „La Strada Moldova”, Elena Botezatu.
În ultimii 2 ani, echipa de asistență a copilului din cadrul CI „La Strada Moldova” a gestionat aproape 50 de dosare ce reprezintă abuzuri sau exploatare sexuală online a copiilor. În prima jumătate a anului 2019, avocatul și psihologii au preluat 43 de cazuri noi de abuz sexual asupra copiilor.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: