Andrei Mardari / NewsMaker

Spînu: Imediat cum trece iarna, vom solicita să discutăm un contract nou cu Gazprom

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că autoritățile vor solicita un contract nou cu Gazprom. El a spus că actualul contract a fost semnat în 2006 și a fost prelungit de 19 ori. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. 

„Contractul cu Gazprom este la a 19-a prelungire din anul 2006. Imediat cum trece iarna, vom reveni la contractul cu Gazprom, pentru că are unele prevederi învechite şi, evident, este nevoie să le aducem la cerinţele actuale ale pieţei. Noi vom solicita să discutăm un contract nou şi să îl ajustăm la noile realităţi ale pieţei”, a declarat Spînu.

Tot el a menţionat că acest lucru se preconizează a fi discutat în primăvară. „Aceasta a fost şi solicitarea celor de la Gazprom. Va fi momentul în care vom discuta mai multe aspecte ale acestui contract”, a comunicat vicepremierul, care a mai menţionat că este corect ca Gazprom să vină cu soluţii, în calitate de acţionar majoritar al MoldovaGaz.

Potrivit lui Andrei Spînu, până acum, Gazprom nu a mai solicitat niciodată plăţi în avans şi că această schimbare de atitudine, prin care ruşii cer plata gazului în avans sau solicită achitarea în 48 de ore, este regretabilă.

„Această schimbare de atitudine, că vă dăm 48 de ore, s-a produs recent. Am spus de mai multe ori, inclusiv în comunicarea cu cei de la Gazprom, că este regretabil, pentru că noi suntem un partener de bună-credinţă şi vrem să ne asigurăm că odată ce am consumat acel gaz, îl vom plăti, dar sunt anumite anomalii pe piaţă, aşa cum a avut loc în luna decembrie. Nu suntem în situaţia în care ne-am încălcat vreun angajament în relaţia cu Gazprom. Cea mai simplă soluţie este ca Gazprom să permită achitarea gazului consumat în luna ianuarie la sfârşitul lunii februarie”, a menţionat vicepremierul.

***

Într-o conferință de presă, susținută pe 11 ianuarie, Andrei Spînu a declarat că „Moldovagaz” ia în calcul opțiunea majorării tarifului la gaz pentru consumatori, iar guvernul caută soluții pentru sprijinul populației.

Între timp, pe 12 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) s-a întrunit în ședință, unde a fost audiat raportul SA Moldovagaz privind procesul de achitare a facturilor pentru gazul procurat de la furnizor în contextul creșterii prețului de achiziție pentru luna ianuarie. Totodată, au aprobat mau multe decizii, una dintre ele fiind obligarea instituțiilor publice de a raționaliza consumul de energie electrică și gaz, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Moldovagaz declară că, în luna ianuarie, tariful de procurare a gazelor crește până la 647 de dolaripentru mia de metri cubi. Motivul este legat de creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului. Dacă prețul de $647  se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei, a spus Andrei Spînu, într-o emisiune televizată.

Reprezentanții Moldovagaz au publicat pe 11 ianuarie un comunicat de presă, în care au anunțat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie.

Amintim că, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Victoria Furtună

Furtună îi răspunde lui Șalaru, care a acuzat-o de „propagandă pentru război”: „Insinuări nefondate”

Victoria Furtună, lidera Partidului „Moldova Mare”, a reacționat după ce fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a anunțat că va depune plângeri penale împotriva sa în România și Ucraina, acuzând-o de „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război. Furtună respinge acuzațiile și susține că „doctrina formațiunii nu conține postulate militariste sau revizioniste”.

Într-un comentariu pentru NewsMaker, Partidul „Moldova Mare” a declarat că acuzațiile lui Anatol Șalaru sunt „insinuări nefondate”.

„PP Moldova Mare va depune toată diligența, ca cetățeanul Anatol Șalaru, înainte de depunerea denunțului, să fie preîntâmpinat de răspundere penală pentru denunțarea cu bună știință falsă și calomnioasă. Iar în cazul în care, sesizarea sa va avea un conținut fals și calomnios, acesta va urma să suporte consecințele juridice de rigoare”, se arată în mesaj.

Furtună susține că „Moldova Mare” este „o denumire istorică a formațiunii statale moldovenești, iar doctrina Partidului Moldova Mare nu conține postulate militariste sau revizioniste”.

„Prioritatea noastră este dezvoltarea țării, ridicarea nivelului de viață după dezastrul de 34 de ani de independență și o politică diplomatică echilibrată, cu plasarea intereselor naționale pe primul plan și poate să-și permită luxul de a comenta insinuările nefondate venite de la diferite rămășițe cadaverice politice care nu au avut potență să ofere poporului o viață mai bună aici acasă — în Moldova cea Mare a Poporului”, a mai adăugat lidera partidului.

Amintim că, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a anunțat pe 3 iulie că va depune plângeri penale împotriva Victoriei Furtună, lidera partidului „Moldova Mare”, atât în România, cât și în Ucraina. Șalaru o acuză pe fosta procuroră de „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război”, după ce aceasta a lansat declarații contradictorii despre teritoriul Moldovei istorice din dreapta Prutului și de sudul Basarabiei aflat în prezent în componența Ucrainei.

***

Precizăm că pe 2 iulie, de ziua comemorării domnitorului Țării Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a publicat o postare pe rețelele sociale, după o vizită la Mănăstirea Putna.

„Astăzi, la Putna – locul de odihnă veșnică al marelui nostru domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt am venit cu echipa Partidului Moldova Mare să cinstim memoria celui care a fost scutul neamului moldovenesc și păzitorul credinței. De aici din locul sacrului mormânt ne adresăm tuturor moldovenilor fie că trăiesc la est sau la vest de Prut, fie în nord sau în sud. Noi suntem același neam, cu rădăcini adânci, cu suflet curat și cu o istorie care ne unește, nu ne separă.

Ștefan cel Mare n-a fost doar un domnitor, ci o forță a unității și a demnității. Sub sceptrul lui s-a născut Moldova Mare hotar sfânt între lumi, scut al creștinismului și a valorilor neamului nostru.
Astăzi, când uitarea și dezbinarea încearcă să ne fure identitatea, noi, moldovenii din R. Moldova ne ridicăm și spunem: suntem uniți suntem demni, suntem urmașii strămoșilor noștri. Cu credință, cu curaj și cu respect pentru jertfa înaintașilor noștri, vom merge mai departe pentru Moldova Mare, pentru viitorul nostru, al tuturor moldovenilor”, se menționează în postarea acesteia.

Anterior, într-un interviu pentru jurnalistul Gheorghe Gonța, fiind întrebată dacă nu este mai simplu ca Republica Moldova să se unească cu România, pentru a-și rezolva toate problemele, Victoria Furtună a răspuns: „Numai dacă țara asta se va numi Moldova Mare și Parlamentul va fi la Chișinău, iar președinte va fi Victoria Furtună”.

Potrivit TVR Moldova, la 18 mai, a avut loc o masă rotundă, cu pretenții de eveniment științific, cu tema „Identitatea națională. Adevărul istoric. Valori și tradiții milenare”, în cadrul căreia Victoria Furtună a făcut mai multe declarații contradictorii legate de sudul Basarabiei, aflat, în prezent, în componența Ucrainei: „ (…) Și vă mai spun astăzi, cu subiect și predicat, că noi nu suntem mici, nu suntem neputincioși, noi suntem mutilați de graniță, cu rigla, și furați de ieșirea la mare prin Bugeac, fără ieșirea la mare, Moldova noastră este ca un leu în lanțuri”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: