Spînu: Imediat cum trece iarna, vom solicita să discutăm un contract nou cu Gazprom
Full Article 4 minutes read

Spînu: Imediat cum trece iarna, vom solicita să discutăm un contract nou cu Gazprom

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că autoritățile vor solicita un contract nou cu Gazprom. El a spus că actualul contract a fost semnat în 2006 și a fost prelungit de 19 ori. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. 

„Contractul cu Gazprom este la a 19-a prelungire din anul 2006. Imediat cum trece iarna, vom reveni la contractul cu Gazprom, pentru că are unele prevederi învechite şi, evident, este nevoie să le aducem la cerinţele actuale ale pieţei. Noi vom solicita să discutăm un contract nou şi să îl ajustăm la noile realităţi ale pieţei”, a declarat Spînu.

Tot el a menţionat că acest lucru se preconizează a fi discutat în primăvară. „Aceasta a fost şi solicitarea celor de la Gazprom. Va fi momentul în care vom discuta mai multe aspecte ale acestui contract”, a comunicat vicepremierul, care a mai menţionat că este corect ca Gazprom să vină cu soluţii, în calitate de acţionar majoritar al MoldovaGaz.

Potrivit lui Andrei Spînu, până acum, Gazprom nu a mai solicitat niciodată plăţi în avans şi că această schimbare de atitudine, prin care ruşii cer plata gazului în avans sau solicită achitarea în 48 de ore, este regretabilă.

„Această schimbare de atitudine, că vă dăm 48 de ore, s-a produs recent. Am spus de mai multe ori, inclusiv în comunicarea cu cei de la Gazprom, că este regretabil, pentru că noi suntem un partener de bună-credinţă şi vrem să ne asigurăm că odată ce am consumat acel gaz, îl vom plăti, dar sunt anumite anomalii pe piaţă, aşa cum a avut loc în luna decembrie. Nu suntem în situaţia în care ne-am încălcat vreun angajament în relaţia cu Gazprom. Cea mai simplă soluţie este ca Gazprom să permită achitarea gazului consumat în luna ianuarie la sfârşitul lunii februarie”, a menţionat vicepremierul.

***

Într-o conferință de presă, susținută pe 11 ianuarie, Andrei Spînu a declarat că „Moldovagaz” ia în calcul opțiunea majorării tarifului la gaz pentru consumatori, iar guvernul caută soluții pentru sprijinul populației.

Între timp, pe 12 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) s-a întrunit în ședință, unde a fost audiat raportul SA Moldovagaz privind procesul de achitare a facturilor pentru gazul procurat de la furnizor în contextul creșterii prețului de achiziție pentru luna ianuarie. Totodată, au aprobat mau multe decizii, una dintre ele fiind obligarea instituțiilor publice de a raționaliza consumul de energie electrică și gaz, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Moldovagaz declară că, în luna ianuarie, tariful de procurare a gazelor crește până la 647 de dolaripentru mia de metri cubi. Motivul este legat de creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului. Dacă prețul de $647  se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei, a spus Andrei Spînu, într-o emisiune televizată.

Reprezentanții Moldovagaz au publicat pe 11 ianuarie un comunicat de presă, în care au anunțat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie.

Amintim că, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: