Stigmatizate, discriminate și lăsate în voia sorții: Radu Raicu, despre problemele pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități în Moldova
Full Article 2 minutes read

Stigmatizate, discriminate și lăsate în voia sorții: Radu Raicu, despre problemele pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități în Moldova

Persoanele cu dizabilități din Republica Moldova continuă să fie stigmatizate și discriminate, susține președintele Asociației Persoanelor cu Dizabilități „Egalitate”, Radu Raicu. Potrivit lui, de regulă, persoanele cu nevoi speciale sunt lăsate în voia sorții, deși mai multe convenții și legi internaționale și naționale le asigură dreptul la protecție. „De multe ori, garanțiile stipulate rămân doar pe hârtie”, a declarat Raicu în cadrul unei conferințe de presă, susținută pe 23 august, scrie IPN.

Președintele Asociației „Egalitate” susține că persoanele cu dizabilități, inclusiv cele angajate în câmpul, sunt puse să aștepte atunci când ajung să-și programeze o consultație la medic, deși varsă în bugetul public național în fiecare lună de la o mie la șase mii de lei pentru asigurarea medicală. Radu Raicu le solicită autorităților, în acest context, să prevadă o cale mai ușoară pentru persoanele cu dizabilități care au nevoie de ajutor medical.

Nici dreptul la educație al persoanelor cu dizabilități nu este respectat cum s-ar cere, spune Raicu. Potrivit lui, ajung să fie discriminați inclusiv copiii cu dizabilități, care sunt 11,5 mii la număr.

„Deseori copiii cu sindromul Down, cei cu dizabilități locomotorii sau cu retard mintal nu sunt acceptați la grădiniță, fiind astfel discriminați din cauza situației lor medicale. Iar la școală, din clasa a V-a, profesorul nu mai vine la copii în clasă, ci elevii sunt nevoiți să meargă în auditorii diferite, practică periculoasă în cazul copiilor cu cerințe educaționale speciale, întrucât crește riscul de accidentare a acestora în timpul deplasărilor”, a mai declarat Radu Raicu, potrivit IPN.

În Republica Moldova sunt 182 de mii de persoane sunt cu dizabilități sau 7,5% din populație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: