Analiză: Persoanele LGBT+, cu HIV și deținuții – cele mai discriminate, în Moldova
Full Article 3 minutes read

Analiză: Persoanele LGBT+, cu HIV și deținuții – cele mai discriminate, în Moldova

Persoanele LGBT+, persoanele cu HIV și persoanele deținute sau foste deținute sunt cele mai discriminate și judecate grupuri sociale. Constatările se conțin într-o analiză despre nivelul de toleranță al moldovenilor, prezentată de către asociația obștească Centrul Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii „Parteneriat pentru Dezvoltare”, scrie IPN.

În analiză au fost incluse 13 grupuri sociale. În top trei sunt persoanele LGBT+, persoanele cu HIV și persoanele deținute sau foste deținute. Alte trei grupuri discriminate, însă în cazul cărora se atestă o predispoziție de a construi anumite relații sociale, chiar dacă limitate, sunt persoanele de religie musulmană, persoanele de etnie minoritară și persoanele care provin din țări africane.

„Aceste șase grupuri practic sunt cele mai discriminate și prejudecățile față de aceste grupuri sunt foarte și foarte pronunțate. În mod specific, cetățenii Republicii Moldova nu ar fi gata nici vecini să fie cu reprezentanții acestor grupuri. Acest fapt denotă un nivel foarte înalt de prejudecăți și atitudini discriminatorii care încă persistă în pofida tuturor eforturilor și măsurilor care se întreprind actualmente pentru a integra social și pentru a spori conștientizare societății cu privire la incluziunii a grupurilor sociale, în special a celor care sunt adesea marginalizate”, a declarat Natalia Covrig, directoarea executivă a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

„Statisticile mondiale arată că în fiecare țară, în fiecare societate, de la 3% până la 7% din populație sunt reprezentanții grupurilor LGBT+. Tot statistic vorbim, dacă luăm teoria probabilității, fiecare din cetățenii Republicii Moldova, are printre vecini, colegi, rude, o persoană LGBT. Așadar, vedem o discrepanță enormă. Pe de o parte 70% nu ar accepta persoane LGBT nici ca vecini, nici ca cetățeni ai țării, dar pe de altă parte, persoanele LGBT trăiesc printre noi și sunt foarte multe”, susține Leo Zbancă, coordonator al Dezvoltării Organizaționale, Centrul de informații „Genderdoc-M”.

Ruslan Poverga, director general al asociației obștești „Inițiativa Pozitivă”, a spus că trăiește de 25 de ani cu HIV. Este un om obișnuit, are copii, are prieteni, are un loc muncă și încearcă să fie util societății. În momentul în care s-a confruntat cu discriminare, a avut de ales: sau să se ascundă, sau să lupte pentru drepturi. Și în opinia sa, este esențial ca un grup discriminat să se consolideze și să lupte pentru schimbarea mentalității.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: