Summitul “Tranziție verde și corectă” în Republica Moldova: un pas spre viitorul durabil

În zilele de 12-13 martie 2025, la Chișinău s-a desfășurat Summitul „Tranziție verde și corectă“, care a reunit peste 100 de organizații ale societății civile din domeniul mediului, tineretului, culturii, drepturilor omului, pieței muncii, precum și mass-media. Evenimentul a devenit o platformă pentru schimb de experiență, discuții despre angajamentele Republicii Moldova în domeniul dezvoltării durabile, crearea parteneriatelor și atragerea surselor de finanțare pentru inițiative din domeniul mediului. Summitul a fost organizat de New Democracy Fund. 

Participanții la eveniment au avut parte de interacțiuni intense, dezbateri și discuții. Prima zi s-a axat pe politica privind clima Republicii Moldova, implicarea societății civile, creșterea gradului de conștientizare și formarea opiniei publice cu privire la acțiunile climatice. În cea de-a doua zi, participanții summitului au dezvoltat idei de proiecte și au inițiat noi parteneriate între sectoare.Prezent la eveniment, Ambasadorul Regatului Danemarcei Søren Jensen a menționat: “Pe măsură ce Republica Moldova se îndreaptă spre aderarea la Uniunea Europeană, alinierea la standardele de durabilitate a mediului, eficiență energetică și creștere ecologică este esențială. Acest proces contribuie, de asemenea, la tranziția Republicii Moldova către tehnologii mai curate și mai eficiente, care vor reduce consumul de energie, costurile energiei electrice pentru întreprinderi și gospodării, precum și emisiile de dioxid de carbon. Astfel, investind în energia regenerabilă, cum ar fi energia eoliană, solară, biomasa și îmbunătățind eficiența energetică, Moldova își poate reduce dependența de importurile de energie străină și își poate spori independența și securitatea energetică, reducând vulnerabilitatea în lumina provocărilor geopolitice actuale cu care ne confruntăm.”

Discuțiile la summit au fost organizate în cadrul a cinci sesiuni tematice: Abordarea Republicii Moldova privind tranziția verde și corectă. Prima sesiune a summitului a fost dedicată analizei situației actuale, progresului și provocările în domeniul tranziției verzi și corecte a Republicii Moldova cu accent pe anumite contribuții naționale. Potrivit lui Grigore Stratulat, Secretar de stat la Ministerul Mediului a Republicii Moldova, obiectivul Moldovei până în anul 2030 este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 71% față de 1990, iar până în 2035, cu 75%. Cel mai ambițios obiectiv al statului este atingerea neutralității climatice până în anul 2050, ceea ce necesită investiții considerabile, două treimi dintre acestea urmând să provină din sectorul privat.

Participanții au obținut o imagine clară a stării actuale și a priorităților țării, dar și s-au informat despre proiectele actuale implementate și planificate la nivel guvernamental, bilateral și multilateral. Carolina Novac, Secretar de stat la Ministerul Energiei a Republicii Moldova, a vorbit despre lansarea Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial, primul mecanism financiar de acest tip din Moldova, care oferă soluții concrete pentru renovarea și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale, inclusiv blocuri locative și case individuale. Acest fond este un exemplu de finanțare mixtă, care combină granturi și împrumuturi, pentru a sprijini cetățenii în tranziția către energie mai eficientă și mai sustenabilă.

Angajamente climatice și rolul inițiativelor civice. În cadrul sesiunii participanții au analizat angajamentele naționale și internaționale ale Republicii Moldova, proiectele actuale și planificate, precum și principalele provocări și oportunități. O atenție deosebită a fost acordată Contribuțiilor Naționale Determinate (CND) actualizate ale Moldovei și conformitatea acestora cu Acordul de la Paris. De asemenea, s-a pus accent pe educație, pregătirea specialiștilor în domeniu inclusiv în domeniul ecologic, ca o prioritate guvernamentală. Reprezentanții Ministerului Mediului a Republicii Moldova au prezentat prioritățile strategice și au discutat mecanismele de implicare a societății civile în implementarea politicilor climatice, accentuând despre conștientizarea fiecăruia în vedea schimbărilor climatice. De asemenea, a fost abordat rolul mass-media în promovarea agendei de mediu, inclusiv cele mai bune practici ale jurnalismului de investigație și necesitatea desfășurării campaniilor de informare în domeniu.  

Rolul parteneriatelor în agenda de mediu. Unul dintre subiectele importante în asigurarea dezvoltării durabile au fost parteneriatele public-privat-social și colaborarea între diverse sectoare și organizații, care sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de mediu, reducerea emisiilor și protejarea biodiversității. Participanții la sesiune au remarcat că doar prin eforturi comune și înțelegerea intereselor reciproce se pot fi găsite soluții sustenabile pentru viitor.

Rolul dialogului social și alianțelor în dezvoltarea durabilă. Sesiunea a patra s-a axat pe experiența sindicatelor în asigurarea justiției sociale în tranziții, inclusiv în tranziția verde protejând lucrătorii prin recalificare, perfecționare și protecție socială. O atenție deosebită a fost acordată experienței sindicale daneză și internațională, modul în care companiile își pot îmbunătăți eficiența și reduce deșeurile în procesele lor de producție, importanța implicării lucrătorilor, a optimizării proceselor de producție și a găsirii unor modalități de minimizare a deșeurilor și maximizare a câștigurilor, cât și necesitatea întreprinderilor de a adapta metodele de lucru la schimbările din industria modernă.

În ultima sesiune – Susținerea noilor inițiative de protecție a mediului, experții au discutat despre proiectele educaționale, culturale și de informare la nivel local și internațional care vizează sensibilizarea cu privire la dezvoltarea durabilă. Experții au discutat despre modul în care gândirea critică și dialogul sunt direct corelate cu schimbările societății și despre cum pot deveni vectori ai culturii. Educația adaptată, proiectele practice, campanii de informare în rândul tinerilor și colaborarea între generații sunt esențiale pentru sensibilizarea și schimbarea durabilă. Consiliul Național al Tineretului din Moldova a prezentat campania „Tineret pentru Planetă” pentru a crește gradul de conștientizare și gândirea critică a tinerilor în promovarea dezvoltării durabile în comunitățile lor, vizând tinerii cu privire la schimbările climatice și obiectivele de dezvoltare durabilă. Tinerii au participat, de asemenea, la un concurs de fotografie, care a avut ca rezultat o expoziție ce evidențiază problemele de mediu și interacțiunea între generații.

A doua zi a Summitului “Tranziție verde și corectă”  s-a centrat pe propunerile de proiecte, crearea relațiilor de parteneriat și cooperarea pentru dezvoltarea durabilă. Participanții au luat parte la întâlniri rapide de networking, discuții tematice și lucru în grup pe idei de proiecte, inclusiv un atelier pentru tineri despre inițiative legate de climă. De asemenea, în cadrul evenimentului, Fundația NDF a lansat o solicitare de susținere a inițiativelor care promovează tranziția verde și corectă în țară.Despre New Democracy Fund:  New Democracy Fund (NDF) a fost înființat în 2020 de către Ministerul Afacerilor Externe din Danemarca ca răspuns la provocările democratice din țările din vecinătatea estică. De atunci, NDF a acționat pentru a consolida dezvoltarea democratică în regiune, oferind părților interesate ale societății civile instrumente, metodologii, sprijin și cunoștințe pentru a consolida reziliența și a răspunde la condițiile locale diverse aflate în schimbare rapidă.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

De ce transportatorii sunt împotriva sistemului e-Bilet? Șeful APOTA: „Vorbim despre corupție la nivel înalt”

Șeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, acuză de monopol în domeniul caselor de marcat destinate transportatorilor. Potrivit lui Alexa, prin instaurarea sistemului electronic e-Bilet, autoritățile „impun utilizarea unui singur model de casă de marcat, produsă de o firmă anumită“. Șeful asociației a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii NM «Есть вопросы».

Fiind întrebat de ce transportatorii sunt împotriva sistemului electronic e-Bilet propus de autorități, Alexa aprecizat că în realitate „asta înseamnă că trebuie să aibă doar o casă de marcat, de un anumit model, care nu se găsește în alte țări”.

„În perioada în care Ministerul Infrastructurii dezvolta aceste acte normative, niște băieți isteți au făcut deja comenzi pentru aceste aparate. În momentul intrării în vigoare a acestor norme, ei au importat aparatele și ne-au oferit imediat spre vânzare, susținând că suntem deja obligați să le cumpărăm. Și se poate lucra practic doar cu un singur tip de casă de marcat, cu altele fiind aproape imposibil”, a declarat Alexa.

El a menționat că această situație „ridică suspiciuni de corupție la înalt nivel”.

„Vorbim acum despre corupție, corupție la un nivel foarte înalt, când oamenii își creează reguli pentru propriul lor business, emit hotărâri de guvern ca să ne oblige să le cumpărăm aparatele lor”, a mai spus șeful asociației.

Alexa a precizat că transportatorii nu se opun încasării chitanțelor sau plăților cu cardul, ci contestă obligația de a achiziționa aparatele de la o singură companie.

Anterior, Guvernul a reacționat la acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție. Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Amintim că transportatorii va organiza primul protest, din cele trei planificate, în data de 9 iulie. Anterior, pe 24 iunie, transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a transmis un apel public, în care avertizează că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Permisele auto eliberate în R. Moldova și Irlanda vor fi recunoscute reciproc, fără susținerea examenelor suplimentare

Permisele de conducere eliberate de autoritățile Republicii Moldova și Irlandei vor fi recunoscute reciproc, pe teritoriul celor două state. Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 2 iulie, inițierea negocierilor asupra unui Acord în acest sens. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, moldovenii stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține probe teoretice sau practice. De aceleași condiții vor beneficia, pe teritoriul țării noastre, și deținătorii permiselor auto eliberate de autoritățile irlandeze. 

Republica Moldova are încheiate acorduri similare cu Letonia, Spania, Grecia, Israel, Turcia, Albania și Lituania. Un Acord cu Franța a fost parafat și urmează să intre în vigoare, iar între Republica Moldova și Germania există o Declarație comună de intenție în acest sens.

Andrei Mardari / NewsMaker

Nemerenco, nemulțumită de demisia șefului Agenției Medicamentului: „Votul meu este împotrivă”

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, nu susține demisia directorului Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Dragoș Guțu, aprobată astăzi de Guvern. Oficiala a scris pe rețelele de socializare că, dacă ar fi fost prezentă la ședință, ar fi votat împotrivă. Nemerenco i-a mulțumit colegului său, ministrul Educației Dan Perciun – singurul membru al Cabinetului care s-a opus prin vot – pentru poziția exprimată, iar lui Dragoș Guțu – pentru „dedicație, profesionalism și corectitudine”.

„Votul meu este împotriva demisiei directorului AMDM Dragoș Guțu, alături de cel al Ministrului Educației și Cercetării. Mulțumesc, Dan Perciun pentru poziție. Deoarece au lipsit tradiționalele mulțumiri pentru activitatea desfășurată, o să spun eu – mulțumesc Dragoș Guțu pentru dedicație, înalt profesionalism și corectitudine. Un întreg șir de modificări realizate anii trecuți pe care le preiau astăzi de la noi țări mai mari și mai puternice au schimbat enorm politicile medicamentului și vi se datorează inclusiv dvs și echipei AMDM”, a scris ministra Sănătății pe rețelele de socializate.

Ala Nemerenco i-a urat fostului șef al AMDM „succese și realizări frumoase” în continuare, mulțumindu-i, totodată, că a acceptat să preia conducerea agenției „în cele mai grele și de criză timpuri”.

Dragoș Guțu și-a înaintat cererea de demisie din funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), la aproape patru ani de la numire. Guvernul a aprobat demisia în ședința din 2 iulie, cu majoritatea voturilor miniștrilor. Singurul care s-a opus și a cerut ca votul său „împotrivă” să fie consemnat oficial a fost ministrul Educației, Dan Perciun. Acesta și-a motivat decizia ca fiind un gest de apreciere pentru activitatea desfășurată de Guțu la conducerea instituției.

Până la numirea unui nou director general al AMDM, atribuțiile funcției vor fi exercitate, începând cu 3 iulie, de Lina Gudima, actualul director general adjunct al agenției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

O deputată afiliată lui Șor și-ar putea recăpăta dreptul de a călători în condiții privilegiate, la sfârșit de mandat. MAE, obligat să-i restituie pașaportul diplomatic

La final de mandat, deputata Reghina Apostolova ar putea primi înapoi pașaportul diplomatic. Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză deputatei într-un litigiu cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după ce instituția i-a retras documentul.

Potrivit hotărârii pronunțate pe 24 iunie, MAE este obligat să-i restituie pașaportul. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.

„Acest pașaport nu este un privilegiu, ci o obligație a statului față de un reprezentant ales al poporului. Dar când guvernul, prin intermediul PAS, a decis să încalce legea și să-mi refuze acest drept, ne-am adresat instanței — și am câștigat. Da, aceasta este doar prima instanță”, a scris Reghina Apostolova într-o postare pe Telegram.

Document (1) by Doina Buruiană

Reghina Apostolova a ajuns în Legislativ pe listele fostului partid „Șor”. În 2023, aceasta a devenit deputată independentă, după ce Curtea Constituțională a declarat Partidul Șor neconstituțional. În perioada mandatului său, a fost surprinsă la mai multe evenimente organizate de fugarul Ilan Șor la Moscova, dar și în țară (la proteste menite să destabilizeze țara, potrivit autorităților).


Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: