SUNTEM 5 MILIOANE



NewsMaker-2021 în сifre, texte şi oameni
În anul 2021, numărul cititorilor NewsMaker a continuat să se majoreze şi a ajuns până la 5 milioane de persoane. De câţiva ani deja, materialele NM apar nu doar în limba rusă, ci şi în limba română, iar newsletter-ul nostru NM Espresso din fiecare dimineaţă – şi în limba engleză. Anul acesta, ca de obicei, am căutat şi am găsit noi formate de comunicare cu cititorii şi am lansat mai multe proiecte scrise şi video noi. Printre acestea, poate fi menţionat un film documentar despre istoriile oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului – NISTRU / DESTĂINUIRI. La finalul acestui an, care nu a fost unul prea simplu, relatăm despre „cifre şi persoane", despre ceea cu ce ne-am ocupat şi ce am realizat timp de un an.
Cifre și rating
În anul 2021, peste 5 milioane de persoane au vizitat site-ul NM. Acestea au vizualizat 23 milioane de pagini. Astfel, anul acesta, la fel ca şi anul trecut, numărul cititorilor noştri a continuat să crească. De notat că fiecare al treilea internaut a vizitat versiunea în limba română a site-ului.

Conform datelor Google Analytics, peste 2,9 milioane sau 58,2% din cititorii noştri sunt din Moldova, ceilalţi – din cele mai diferite ţări şi teritorii. Curios este şi faptul că în anul 2021, s-a modificat numărul cititorilor din ţările europene. De exemplu, numărul cititorilor din Polonia a crescut de la 27,8 mii până la 55,6 mii, iar al celor din Italia s-a redus de la 200,5 mii până la 143,4 mii.

E ceva firesc să fim citiţi în statele cu cele mai mari diaspore moldoveneşti, dar sunt şi unele ţări destul de îndepărtate şi neaşteptate, cum ar fi Indonezia (3,2 mii), EAU (3,1 mii), Yemen (1,4 mii), Australia (1,1 mii), Thailanda (1,2 mii), Coreea de Sud (1,2 mii).


Despre cititorii noştri
Potrivit datelor deschise ale Google Analytics, cei mai mulţi cititori de-ai noştri (59,7%) au vârsta cuprinsă între 18 şi 44 de ani. De notat că în anul 2021, comparativ cu anul 2020, numărul cititorilor NM din categoria de vârstă 25-34 de ani a crescut cu 33%, iar al celor din categoria 35-44 de ani – cu 19%.

Şi generaţia în etate citeşte NM: un sfert dintre cititorii noştri (26,1%) au mai mult de 55 de ani.
Circa 85% dintre internauţi citesc NM de pe telefon sau tabletă şi doar 15% – de pe desktopuri. De notat că este pentru prima oară de la fondarea NM când ponderea celor care ne citesc de pe dispozitive mobile şi-a stopat creşterea. Experţii din domeniul IT motivează acest lucru prin activitatea la distanţă a internauţilor care petrec tot mai mult timp la calculator. Până acum, ponderea cititorilor era în creştere stabilă: în anul 2017, 65% dintre internauţi ne-au citit de pe telefon sau tabletă, în anul 2018 – 69%, în anul 2019 – 80%.
Despre conţinutul nostru
În anul 2021, NM a publicat circa 20 mii de ştiri, notiţe, reportaje, interviuri, longread-uri şi alte materiale, aproape o jumătate dintre acestea fiind în limba română. De asemenea, în fiecare dimineaţă, la ora 8:08, pe site-ul NM este publicat newsletter-ul nostru informativ şi succint – NM Espresso. Newsletter-ul nostru matinal poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

La fel ca şi în anii precedenţi, noi am abordat practic toate subiectele: economie, politică, justiţie, drepturile omului, probleme sociale, business, ecologie, sănătate. Multe materiale au acumulat zeci de mii de vizualizări pe site, sute de like-uri şi distribuiri pe reţelele de socializare.
Alegerile parlamentare
La alegerile parlamentare anticipate din luna iulie, NM a reflectat campania electorală a concurenţilor, a realizat live-uri, a monitorizat procesul de votare şi de numărare a voturilor. Potrivit unei monitorizări realizate de Asociaţia Presei Independente, NewsMaker a reflectat evenimentele electorale şi campaniile electorale ale concurenţilor în mod echidistant şi neutru.

Peste 100 mii de persoane au citit ştirile şi materialele analitice despre campania electorală pe care le-am publicat în limbile rusă şi română, iar peste 280 mii de persoane au vizualizat live-urile şi reportajele pe care le-am realizat în ziua alegerilor.
#Justiceinside
NM scrie mult despre justiţie: dosare penale, decizii de judecată, reprezentanţii imorali ai justiţiei, reţineri şi arestări. Însă reporterul nostru Nadejda Coptu a mers şi mai departe şi a demonstrat că în sistemul justiţiei din Moldova nu e chiar totul atât de rău cum ar putea părea la prima vedere. În Moldova există judecători, procurori şi avocaţi care doresc ca justiţia să funcţioneze conform legii şi nu conform unor concepte.
NISTRU / MĂRTURISIRI
În luna iulie, NewsMaker a lansat un proiect neobişnuit – 10 filme-istorii despre oamenii şi fenomenele de pe ambele maluri ale Nistrului. Şi pentru prima dată, în proiectul nostru au participat echipe de filmare de pe malul drept şi de pe malul stâng al Nistrului. Printre altele, ideea proiectului a fost ca pe parcursul întregului storytelling să nu se ştie, de pe care mal sunt protagoniştii noştri. O anumită perioadă, noi pur şi simplu le urmăream modul de trai, iar ei ne povesteau istoriile lor. Am construit subiectele în aşa fel ca abia la sfârşit să fie clar, unde anume trăieşte protagonistul nostru.

Rezultatele proiectului ne-au surprins chiar şi pe noi – s-a constatat că cele două maluri ale Nistrului sunt unite de aceleaşi fire mult mai strâns decât ar părea la prima vedere. Iar principalele probleme şi fenomene sociale sunt aceleaşi pentru ambele maluri ale Nistrului.

Cum fierbe Moldova
Anul acesta, NewsMaker a studiat şi problemele climatice – procesele globale, parte a căruia este şi Moldova. Noi am discutat cu savanţi, meteorologi şi experţi şi am aflat, cum am putea să ne pregătim de nişte procese care nu depind de noi. Şi am mai aflat, cum schimbările climatice provoacă deja pierderi în agricultura din ţara noastră, inclusiv în domeniul vinicol.
Coronavirus
Moldova trăieşte deja al doilea an în condiţii de pandemie şi noi continuăm să reflectăm probleme importante pentru toţi. În anul 2021, am scris peste 4500 de ştiri şi articole despre coronavirus şi vaccinare împotriva acestuia (22% din toate materialele publicate).

Reporterii NM au petrecut 24 de ore în „zona roşie" a Institutului de Medicină Urgentă din capitală, au relatat şi au prezentat, în ce condiţii activează medicii şi cum îi tratează pe cei care sunt în stare gravă sau în stare extrem de gravă. În timpul filmărilor, în pofida tuturor măsurilor de precauţie, fotograful proiectului Mihail Calaraşan s-a contaminat cu coronavirus. Iar longread-ul nostru despre atitudinea Bisericii Ortodoxe a Moldovei şi a altor confesiuni faţă de vaccinare s-a învrednicit ce premiul jurnalistic cel mai important – „Mărul de Aur".

Cititorii NewsMaker
În anul 2021, la fel ca şi anul trecut, noi am interacţionat mult cu abonaţii noştri pe reţelele de socializare, adresându-le diferite întrebări. Ne-aţi povestit despre cartierele îndrăgite ale Chişinăului, aţi apreciat cei doi ani de mandat de primar ai lui Ceban, ne-aţi povestit despre facturile pentru serviciile locativ-comunale şi life hack-uri despre studierea limbii române. De regulă, noi, toţi cei din redacţie, citim istoriile voastre. Ne place foarte mult acest format.
Formate noi
Ca întotdeauna, în anul 2021, NewsMaker a implementat formate noi. Anul acesta, pe site-ul nostru a apărut o rubrică cu sondaje, graţie căruia aflăm mai multe despre cititorii noştri şi ce cred ei despre anumite evenimente din Moldova. De exemplu, am aflat că peste 65% dintre cititorii noştri s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Este cu mult mai mult decât statistica medie pe Moldova şi pe Chişinău. La fel, am aflat, ce credeţi despre reţinerea lui Stoianoglo, despre rezultatele alegerilor de la Bălţi, dar şi dacă v-a afectat cumva migraţia forţei de muncă şi multe-multe altele.

La fel, noi am lansat anul acesta o nouă rubrică, #Neformat, în care publicăm tot ce e interesant, amuzant, „viral", uneori revoltător, iar uneori ridicol, din ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Cu alte cuvinte, e ceea ce vedem, discutăm şi uneori râdem şi noi, dar nu puteam publica mai devreme pe site, pentru că nu ne permitea formatul nostru. Acum, acest lucru ne permite #Neformat. De notat că autori ai acestei rubrici puteţi fi chiar voi – e suficient, de exemplu, să faceţi o fotografie sau o înregistrare video despre ceva curios şi să ne transmiteţi pe poşta electronică a redacţiei, cu o scurtă descriere şi menţiunea #neformat.

Iar din luna noiembrie, cititorii NewsMaker au o nouă oportunitate de a primi informaţii verificate şi de calitate. Noi am lansat proiectul NM-Waiter – un chatbot cu mai multe platforme, graţie căruia veţi putea să aflaţi informaţii şi să citiţi texte despre subiectele care vă interesează pe orice mesagerie accesibilă: Facebook-Messenger, Telegram sau Viber.

La fel, noi am lansat un nou canal de YouTube – NewsMaker Original, unde publicăm doar istorii video originale şi reportaje speciale despre Moldova, despre lume şi despre noi.
Premii
Începând cu anul 2015, NM este premiată cu „Merele de Aur", care sunt înmânate în fiecare an celor mai buni jurnalişti şi instituţii de presă din Moldova.
2015
2015
„Mărul" a revenit reporterului NM Inna Cîvîrjik pentru reflectarea subiectului privind furtul miliardului din băncile moldoveneşti.
2016
2016
„Mărul" a fost înmânat Galinei Vasilieva, actualul redactor-şef al NM, la nominalizarea „Jurnalism online".
2017
2017
NM a fost laureat al premiului la nominalizarea „Multimedia" pentru proiectul despre deportările pe teritoriul Moldovei „Nu se va întoarce nimeni şi niciodată – aici vă vor putrezi oasele".
2018
2018
Redacţia a fost premiată cu „Mărul de Aur" la nominalizarea „Longread/multimedia".
2019
2019
Redactorul NM pe probleme sociale Olga Gnatcova a câştigat „Mărul de Aur" la nominalizarea „Longread", pentru proiectul special „Cum Chişinău a distrus râul Bâc. Mini-expediţie NM".

NM a câştigat un premiu din partea Organizaţiei Amnesty International şi premiul ONU pentru promovarea subiectului privind respectarea drepturilor omului.
2020
2020
NewsMaker a devenit laureat al premiului Centrului Genderdoc-M „pentru relatarea corectă şi echidistantă despre comunitatea LGBT+ din Moldova, pentru interesul faţă de subiectul LGBT+ şi deschidere spre colaboare".

NewsMaker.md a primit şi Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică.

Doi jurnalişti NM au fost apreciaţi cu „Merele de Aur": reporterul NM Alexandra Batanova – la categoria „Longread", pentru proiectul special „Epidemia invizibilă. Cum şi de ce fake-urile devin virale" şi editorul veriunii în limba română a site-ului Stela Untila – la categoria „Opinie/editorial".
2021
2021
Redactorul NM Olga Gnatcova a câştigat premiul principal la categoria „Presa online" a concursului Tulip Press Awards pentru jurnaliştii care abordează subiectul privind drepturile omului. Organizatorii concursului – Centrul pentru Jurnalism Independent şi Ambasada Ţărilor de Jos.

NewsMaker a câştigat două „Mere de Aur" şi în anul 2021. Unul dintre acestea a revenit Nataliei Titova, manager pentru promovare, la categoria „Reportaj", pentru istoria din regiunile Moldovei (de la Otaci şi din satul Corjeuţi, raionul Briceni). Iar al doilea – echipa de jurnalişti NM la categoria „Longread", pentru articolul „Covid, dispari! Ce spun despre vaccinare Biserica Ortodoxă din Moldova şi alte confesiuni".
Abonaţi-vă! Citiţi şi urmăriţi NM acolo unde vă este comod:
Text: Natalia Titova
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: