„Suntem proprietari doar pe hârtie”. Administrația unei companii îi dă replica lui Sergiu Litvinenco
Full Article 4 minutes read

„Suntem proprietari doar pe hârtie”. Administrația unei companii îi dă replica lui Sergiu Litvinenco

Terenul de pe teritoriul complexului Moldexpo, despre care deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco a scris că ar putea fi preluat „în mod fraudulos” de o companie privată, nu ar face parte din parc, iar prețul nu ar fi prea mic, în condițiile în care acesta este „un spațiu neîngrijit, insalubru și care se află într-o stare dezastruoasă”. Cel puțin asta susține directorul companiei, Gheorghe Efros, care a organizat marți, 4 februarie, o conferință de presă.

Gheorghe Efros susține că parlamentarul, care este și avocat, dacă într-adevăr este îngrijorat de respectarea interesului public, ar fi trebuit să cunoască faptul că respectarea dreptului la proprietate este un drept protejat de Constituție, de legislația națională, dar și de obligațiile internaționale ale Republicii Moldova.

Într-o conferință de presă, Gheorghe Efros a precizat că este vorba despre un teren de 1,01 ha, oferit pentru o perioadă de 35 de ani în baza unui contract de locațiune. Documentul emis de către Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare demonstrează că acesta nu este parte din parc, așa cum se insinuează.

Răspunzând la acuzațiile că s-ar fi cerut un preț prea mic pentru acel teren, Gheorghe Efros a prezentat mai multe fotografii și a întrebat retoric care investitor ar fi de acord să plătească pentru acest „spațiu neîngrijit, insalubru și care se află într-o stare dezastruoasă”. Investitorul afirmă că Moldexpo nu și-ar fi onorat angajamentele legate de salubrizarea teritoriului și că procesul de delimitare a terenului ce revine în gestiunea „Proera Grup” a fost tergiversat.

„A fost adusă învinuirea de către conducere (conducerea Moldexpo, n.r.) că plata la chirie este mică și trebuie mărită. În calitate de conducător al acestei structuri nu am putut plăti niciun leu pe acest teren în starea în care o vedeți, pentru că acționarii, creditorii care mi-au oferite să le gestionez resursele, nu acceptă asemenea articol de cheltuieli. Nu este posibil că ei să-și dea banii proprii și să plătească pentru un activ care nu este utilizat deloc și nu aduce încasări sau venit din care poate fi suportată această cheltuială. Acestea sunt obiectele de care am fost învinuiți că vrem să punem mâna fraudulos. Asta este starea lor și de care noi nu avem nevoie”, explică Gheorghe Efros.

Cât ține de imobilul de pe teritoriul Moldexpo, conducerea companiei spune că a fost nevoită să-l accepte în 2011 în schimbul banilor aflați în cont, după ce a falimentat banca „Universalbank”, unde „Proera Grup” își avea contul bancar. Potrivit lui, imobilul, în momentul perfectării actelor, nu era împovărat cu condiții speciale din partea statului.

Mai mult, directorul companiei sisține că deși „Proera Grup” SRL a devenit proprietară de drept a imobilului de pe teritoriul Moldexpo, până în prezent administrația a fost împiedicată de către reprezentanți ai statului să intre efectiv în posesia imobilului. Totodată, administratorul susține că acel imobil este utilizat fără acordul companiei în tot felul de scopuri, inclusiv exerciții militare.

Amintim că, în data de 28 ianuarie, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a scris pe pagina sa de Facebook că o companie privata ar urma să preia fraudulos circa 1,4 ha de teren de la „Moldexpo”, teren pe care ar putea apărea un complex de blocuri locative şi un hotel. Mai mult, deputatul susține că la mijloc ar fi o schemă frauduloasă similară celei utilizate în cazul fostei cafenele „Guguţă” din Parcul Central Ştefan cel Mare şi Sfânt.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: