APP cere anularea contractului de locațiune cu o companie care arendează un teren la Moldexpo
Full Article 3 minutes read

APP cere anularea contractului de locațiune cu o companie care arendează un teren la Moldexpo

Agenția Proprietății Publice (APP) cere anularea unui contract de locațiune, semnat cu o companie în 2013 privind un lot de teren de 1,2 hectare de pe teritoriul Centrului Internațional de Expoziții Moldexpo. Astăzi, a avut loc o nouă ședință de judecată în procesul dat. 

Este vorba de Pro Era Grup SRL care a cumpărat în 2011 o clădire nefinisată din preajma Centrului Moldexpo. Ulterior, în 2013, a încheiat cu Centrul Internațional de Expoziții Moldexpo un contract de locațiune a unui lot de teren de 1,2 ha, pe un termen de 35 de ani. Pe acel teren mai există și alte construcții înregistrate ca proprietate a Republicii Moldova.

„Respectivul lot de teren aparține statului și face parte din bunurile domeniului public. La data încheierii contractului de locațiune, concesionarea, arendarea și locațiunea terenurilor în cauză, aparținând domeniul public, urma a fi efectuată în baza unei hotărâri de guvern, de asemenea să se facă prin licitație publică”, comunică reprezentanții APP.

La fel ei menționează că o astfel de hotărâre de guvern privind transmiterea terenurilor către Pro Era Grup SRL nu există.

APP mai spune că imobilul preluat de Pro Era Grup SRL avea ca destinație inițială un centru de business. „Conform înscrisurilor prezentate de Pro Era Grup SRL în litigiile derulate în instanțele de judecată, antreprenorul a anunțat că vrea să demoleze clădirea preluată și să construiască un bloc locativ”, declară Agenția.

Procesul respectiv a început în 2017, a fost la rejudecare o dată, iar din luna mai 2021 a pornit de la zero, deoarece în primă fază APP era intervenient – susțin reprezentanții Agenției.

Totodată, Pro Era Grup SRL a inițiat proceduri judiciare și împotriva conducătorilor Agenției Proprietăți Publici și CIE Moldexpo. La fel, pretinde despăgubiri de la Guvernul Republicii Moldova pentru pretinse venituri ratate.

„APP, care are ca prioritate protecția patrimoniului de stat, va continua să atace în instanțe orice tentativă de acaparare a bunurilor proprietate publică”, au conchis cei de la Agenție.

Potrivit Jurnal.md, Pro Era Grup SRL este administrată de Gheorghe Efros, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. Anterior, el a denunțat un abuz din partea statului în cazul companiei sale, precizând că s-a adreat la CEDO cu o plângere privind încălcarea de către autorități a dreptului la proprietate.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: