РИА Новости

„Susținem Palestina și suntem împotriva acestui război”. Kadîrov declară că unitățile cecene pot acționa ca forțe de menținere a păcii în Orientul Mijlociu

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a cerut comunității internaționale să oprească noua escaladare din Orientul Mijlociu, scrie Meduza. Kadîrov și-a exprimat sprijinul pentru Palestina, dar a menționat că este împotriva războiului din regiune. 

Mă adresez liderilor țărilor musulmane – creați o coaliție și chemați-i pe cei pe care îi numiți prieteni, Europa și întregul Occident, să nu bombardeze civilii sub pretextul distrugerii militanților”, a spus Kadîrov. „Noi susținem Palestina. Și suntem împotriva acestui război care, spre deosebire de alte conflicte, se poate transforma în ceva mai mult”, a adăugat el.

Fac apel să fie oprit atât războiul, cât și orice formă de escaladare a situației”, a mai spus Kadîrov. El a adăugat că unitățile cecene dacă va fi necesar „sunt gata să acționeze ca forțe de menținere a păcii pentru a restabili ordinea și a contracara orice făcători de probleme” în regiune.

Înainte de aceasta, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a cerut ambelor părți să „găsească modalități de tranziție la un proces de negociere, cât mai curând posibil”.

Potrivit ultimelor date, numărul morților în Gaza a depășit cifra de 700. Printre aceștia se numără 143 de copii și 105 femei. Aproximativ 4 000 de palestinieni au fost răniți.

Iar peste 900 de persoane au murit în Israel. Numărul răniților în Israel depășește cifra de 2 400.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), peste 187 518 persoane au părăsit Fâșia Gaza. Organizația a precizat că se așteaptă ca cifra să crească în continuare. În același timp, ONU a menționat că numărul persoanelor strămutate temporar din Fâșia Gaza este cel mai mare de la escaladarea luptei de 50 de zile în 2014. 

***

Pe 8 octombrie, guvernul Statului Israel a anunțat oficial instituirea stării de război pe întreg teritoriul său în urma atacurilor masive din Fâșia Gaza palestiniană, care au început sâmbătă, 7 octombrie. Înainte de aceasta, liderul mișcării Hamas a anunțat declanșarea unei operațiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, lansând sute de rachete dinspre Fâșia Gaza asupra teritoriului israelian.

Oficial, în Israel se află aproximativ 20 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Autoritățile de la Chișinău au condamnat atacurile împotriva Israelului.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit pe 8 octombrie cu unele precizări în legătură cu deteriorarea situației de securitate în Israel. Instituția a declarat că în cadrul MAEIE a fost creată o celulă de criză, care monitorizează în mod continuu situația de securitate din Israel și se află în contact permanent cu Ambasada țării noastre și alte instituții responsabile și că până la acel moment nu au fost informații despre cetățeni ai Republicii Moldova care ar fi fost luați prizonieri sau ar fi printre victime.

Pe 10 octombrie, MAEIE a declarat că Ambasada Moldovei din Israel funcționează în regim alert, fiind prestate doar servicii consulare de urgență, și că a primit 65 de solicitări pentru informații referitoare la situația din țară și a zborurilor comerciale. La fel Ministerul a anunțat, pentru moldovenii care doresc să părăsească Israelul, data rutelor comerciale disponibile în zilele următoare.

Cetățenii Republicii Moldova care se află în Israel sunt îndemnați să se înregistreze pe o platformă online, lansată de MAEIE. Ambasada Moldovei în Israel susține că platforma va facilita comunicarea cu funcționarii consulari, în contextul deteriorării „grave” a situației de securitate din Israel din ultimele zile.

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: [email protected]

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

mail: [email protected]


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: