Tariful conform căruia vor achita consumatorii casnici gazul pentru luna octombrie. Precizarea „Moldovagaz”
Full Article 2 minutes read

Tariful conform căruia vor achita consumatorii casnici gazul pentru luna octombrie. Precizarea „Moldovagaz”

Consumatorii casnici din Moldova vor achita facturile pentru gazul consumat pînă pe 1 noiembrie conform vechiului tarif – 4298 de lei pentru 1000 m3 plus TVA. Precizarea a fost făcută, pe 16 noiembrie, de compania „Moldovagaz”.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat recent prețuri noi pentru furnizarea gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” în contextul obligaţiei de serviciu public, aplicabile începând cu data de 1 noiembrie 2021.

Drept bază pentru emiterea facturii de plată pentru gaze naturale, în conformitate cu prevederile pct.75 din Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale, aprobat prin Hotărârea ANRE nr.113/2019 din 19.04.2019, servesc prețurile reglementate în vigoare pe parcursul perioadei de facturare, și indicațiile echipamentului de măsurare.

Astfel, furnizorul emite facturi de plată pentru gaze naturale în baza indiciilor echipamentului de măsurare înregistrați până la data intrării in vigoare a noului preț la gaze naturale sau, în condiția lipsei acestora, a consumului mediu zilnic, determinat de operatorul de sistem.

În acest sens, volumul de gaze naturale consumat până la data de 1 noiembrie 2021 și care nu a fost inclus spre facturare consumatorilor casnici pentru luna octombrie curent, urmează să fie determinat de operatorul sistemului de distribuție și facturat la prețul în vigoare pe parcursul perioadei de consum de facto, și anume celui aplicat până la sfârșitul lunii octombrie 2021 (4298 lei pentru o mie de metri cubi plus 8% TVA).

***

Pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat un nou tarif temporar la gazele naturale. Astfel, tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final ar trebui să constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Noul tarif va fi valabil începând cu 1 noiembrie. Astfel, ANRE a aprobat în totalitate cererea „Moldovagaz”. În decurs de o lună, ar urma să fie instituit un tarif fix.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: