Tauber cere opoziției să-l declare „persona non grata” pe ambasadorul american după ce a fost sancționată de SUA: „Nu suntem robi”
Full Article 3 minutes read

Tauber cere opoziției să-l declare „persona non grata” pe ambasadorul american după ce a fost sancționată de SUA: „Nu suntem robi”

Deputata independentă Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Șor, a venit cu o reacție după ce a fost inclusă în lista sancțiunilor Statelor Unite ale Americii pentru tentative de subminare a alegerilor din Moldova în interesul regimului de la Moscova. Parlamentara a calificat decizia autorităților de la Washington drept o „ingerință” în treburile interne ale țării noastre. 

Tauber: „Este timpul să demonstrăm că nu suntem robi”

Într-o reacție pe pagina sa de Facebook, Tauber s-a arătat indignată că a fost inclusă pe lista sancțiunilor SUA. În mod special, Marina Tauber s-a referit la comentariul ambasadorului SUA la Chișinău Kent Logsdon în contextul sancționării sale, care a spus că moldovenii „merită un viitor lipsit de influența malignă a Kremlinului”.

Domnule Logsdon, dar Dumneavoastră cine sunteți? A venit domnul, a pus picioarele pe masă, și ne scuipă pe toți direct în față. Roaba Maia și lacheul Dorin sunt fericiți să-l servească. Ambasadorul SUA a decis să anunțe despre aplicarea sancțiunilor împotriva mea, în contextul luptei împotriva „influenței păguboase a Kremlinului” asupra Moldovei. Posibil, am ratat momentul, de când ambasadorul SUA decide ce este sau nu este dăunător pentru țara noastră. Vă reamintesc, Moldova este un stat neutru! Numai cetățenii moldoveni vor decide cum și ce trebuie să facem. Decizia de astăzi – o ingerință directă a SUA în afacerile interne ale Moldovei”, menționat deputata.

Mai mult, Tauber a îndemnat politicienii din opoziție să-l recunoască pe ambasadorul Logsdon drept persoană „indizerabilă” pe teritoriul Republicii Moldova.

Fac apel la întreaga opoziție moldovenească să-l recunoască pe ambasadorul SUA persona non grata în țara noastră. Orice întâlniri, la orice nivel, cu acest om favorizează actuala guvernare. Este timpul să demonstrăm că nu suntem robi”, a declarat ea.

Cum a reacționat Șor?

Și Ilan Șor a venit cu o reacție după ce membra echipei sale a fost sancționată în SUA. Oligarhul fugar, condamnat în dosarul „Frauda bancară” a scris pe platforma X: „Actuala administrație americană a devenit un ghimpe în fund pentru democrația globală”.

Precizăm că Marina Tauber a fost inclusă pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii pe 23 februarie. În reacție, ambasadorul SUA la Chișinău Kent Logsdon a menționat că Tauber a fost sancționată pentru facilitarea încercărilor lui Ilan Șor de a submina procesele electorale din Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi. Diplomatul american a adăugat că moldovenii „merită un viitor lipsit de influența malignă a Kremlinului” și că SUA va continua să sprijini poporul și Guvernul Republicii Moldova în construirea unui viitor mai democratic.

Sancțiunile SUA includ interdicția de intrare în țară, înghețarea activelor precum și interzicerea tranzacțiilor în Statele Unite și cu cetățenii americani. În plus, acestea interzic vânzarea de bunuri, prestarea de servicii și transferul de bani către persoanele care se află pe listele de sancțiuni.

Președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean au salutat decizia SUA privind sancționarea Marinei Tauber. „Împreună suntem puternici în fața amenințărilor la adresa valorilor noastre democratice” și „Sprijinul partenerilor noștri merge mână în mână cu eforturile noastre continue de a lupta împotriva fraudelor și de a proteja democrația noastră” – sunt mesajele transmise de cei doi oficiali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: