Colaj NM

Textul spectacolului „Invizibil”, în jurul căruia s-a iscat un scandal, a fost publicat. Regizor: Este important să fie citit

Regizorul-dramaturg din România David Schwartz, care s-a plâns pe „cenzură” la Chișinău, a anunțat că textul spectacolului „Invizibil”, în jurul căruia s-a iscat un scandal, a fost publicat pe online. El a spus că a fost nevoit să publice scenariul, după ce a văzut reacția teatrului „Luceafărul” dar și a ministrului Culturii de la Chișinău. Schwartz a ținut să evidențieze că din fragmentele textului nu se poate identifica dacă acestea au fost spuse de o persoană sau alta. „Este foarte important ca acest scenariu să fie citit de cât mai multă lume, pentru că teatrul a adus acuzația că poziția socială a persoanelor care au dat interviuri ar putea fi „pusă în pericol” de conținutul textului”, a menționat el. 

Pe 27 iunie, Schwartz a scris pe o rețea de socializare că „a apărut, în sfârșit, online scenariul spectacolului „Invizibil”, pseudo-amânat de Teatrul Luceafărul din Chișinău, în urma unor presiuni politice”.

Nu mi-aș fi dorit sub nicio formă să public un scenariu al unui spectacol care nu a ieșit, cu atât mai mult unul de care o parte din echipa de spectacol se dezice, însă acuzațiile aduse de către teatru la adresa textului și încurajarea ministrului culturii din Moldova, care abia așteaptă să-l citească, m-au convins. (…) Acest scenariu a fost conceput în urma unui proces comun de documentare, care a implicat echipa artistică și logistică a teatrului, și a fost dezvoltat în repetiții, integrând multe sugestii de la actrițe și actori. Însă deciziile și responsabilitatea pentru concept, pentru editarea materialelor și pentru conținut, îmi aparțin, cu bune sau cu rele”, a menționat el.

Regizorul a adăugat că „deși mărturiile sunt bazate pe materiale verbatim, acestea sunt editate/ combinate/ amestecate/ recontextualizate și nu se poate identifica precis dacă un fragment de text a fost spus de o persoană sau de alta”.

În sfârșit, cred că este foarte important ca acest scenariu să fie citit de cât mai multă lume, pentru că teatrul a adus acuzația că poziția socială a persoanelor care au dat interviuri ar putea fi „pusă în pericol” de conținutul textului”, a conchis el.

Într-o secvență a spectacolului o persoană, care se prezintă a fi jurnalist, spune: „Când au venit la putere „ai noștri”, primii „ai noștri”, în 2009, Alianța pro-europeană, și când s-au început actele de corupție cu actorii din această alianță… Asta este probabil cel mai greu pentru un jurnalist, când tu crezi în cineva că este bun și tu începi să vezi că el nu este bun. E un mare disconfort să începi investigații despre oamenii aceștia, despre care ai convins pe alții să creadă că sunt buni… A fost foarte dureros să-mi dau seama că oamenii aceștia în care eu am crezut au furat miliardul. A fost pentru mine ca o lovitură cu un ciocan în cap. De asta eu mă feresc să spun că există politicieni super-curați, eu tind să cred că… președinta actuală nu este coruptă, nu se vede pe ea, dar dacă mi-ar aduce cineva proba, nu aș mai avea șocul pe care l-am avut atunci”.

Același jurnalist mai spune: „E mai ușor să lupți cu corupția din școli, din spitale, acolo unde este mica corupție. Cel mai greu societatea noastră a luptat cu corupția mare. Pentru că orice guvernare vine la putere spune că vor să lupte cu corupția, dar au în vedere corupția care s-a întâmplat până la ei, nimeni nu vrea să se lupte cu corupția care îl implică pe el”.

Mai multe detalii găsiți pe observatorcultural.ro.

***

Într-un interviu, publicat pe 19 iunie, regizorul-dramaturg din România David Schwartz s-a plâns pe „cenzură” și „autocenzură” în procesul de realizare a spectacolului său „Invizibil” pentru Teatrul „Luceafărul” de la Chișinău. Schwartz a spus că spectacolul său, care este despre fenomenul corupției din Republica Moldova, ar fi nemulțumit reprezentanții partidului de guvernământ PAS. Acesta a declarat că în timpul realizării producției teatrale, printre altele, Slava Sambriș a primit un apel telefonic de la consiliera unui organism de conducere a țării – fără a da însă nume. Potrivit lui Schwartz, aceasta care s-ar fi arătat nemulțumită de textul spectacolului fiindcă ar face „campanie împotriva PAS înainte de alegeri”. Într-un final, premiera spectacolului a fost contramandată. Pentru NewsMaker, reprezentanții PAS au declarat pe 20 iunie că „este libertatea și decizia unui teatru ce spectacole pun în scenă” și că „PAS nu cenzurează nici spectacole, și nici alta formă de exprimare”. Detalii AICI.

Pe 21 iunie, într-o postare pe Facebook, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul” a precizat că a fost contactat telefonic de consiliera prezidențială în domeniul culturii și relațiilor interetnice, Angela Brașoveanu. Slava Sambriș a declarat că Brașoveanu a sunat doar ca să-l întrebe „ce s-a întâmplat”, pentru că apăruseră reacții negative față de viziunile regizorului exprimate în scenariu din partea persoanelor implicate în proiect. Acesta a subliniat că nu a primit nicio „amenințare” sau „indicație” din partea consilierei prezidențiale. De asemenea, Slava Sambriș a comunicat că premiera spectacolului a fost amânată pentru că o actriță implicată în proiect s-a îmbolnăvit și a plecat în concediu medical. Detalii AICI.

Pe 22 iunie, consiliera prezidențială în domeniul culturii și relațiilor interetnice, Angela Brașoveanu, a confirmat că l-a sunat pe directorul artistic al Teatrului „Luceafărul” din Chișinău, Slava Sambriș. Brașoveanu a explicat că face parte din atribuțiile sale de serviciu să se informeze despre evenimentele din domeniul culturii. Detalii AICI.

Pe 24 iunie, ministrul Culturii de la Chișinău a comentat, în premieră, scandalul de la Teatrul „Luceafărul”. Sergiu Prodan a spus că așteaptă publicarea textului spectacolului însă bănuiește că situația ar fi „o acțiune foarte bine gândită și pusă la cale”. El a menționat că „prietenii acestui regizor se străduiesc să mențină așa-zisul scandal legat de „cenzură” pe agendă anume în aceste zile, când Guvernul Republicii Moldova inițiază negocierile de aderare la Uniune Europeană”. „Dacă acest conflict s-a produs, la „Luceafărul”, în luna martie, de ce pretențiile regizorului invitat au apărut tocmai acum? E oare o simplă coincidență? Nu cred”, a precizat oficialul de la Chișinău. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: