Tiraspolul a adresat o solicitare către parlamentele Moldovei, Ucrainei și Rusiei
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul a adresat o solicitare către parlamentele Moldovei, Ucrainei și Rusiei

Deputații Sovietului Suprem din regiunea transnistreană au transmis o solicitare către parlamentele Moldovei, Rusiei și Ucrainei, precum și tuturor participanților la procesul de negocieri, cu scopul soluționării problemei cu privire la circulația vehiculelor cu numere de înmatriculare transnistrene. Potrivit deputaților locali, interdicția impusă de partea ucraineană „încalcă normele internaționale, cele ale dreptului, precum și libertății oamenilor”.

„Din 1 septembrie 2021, Ucraina a impus interdicții față de circulația mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare transnistrene. Potrivit deputaților, această inițiativă încalcă normele internaționale, drepturile și libertățile omului, acordurile cu privire la procesul de negocieri și, de facto, înseamnă blocajul republicii”, se arată în declarație.

Deputații transnistreni au subliniat că mulți proprietari de mașini cu plăci de înmatriculare transnistrene nu pot ieși din țară: „În afară de asta, proprietarilor mașinilor cu numere neutre li se recomandă să conducă cu permise de conducere ale Republicii Moldova”, se mai arată în scrisoare.

Astfel, Tiraspolul s-a adresat parlamentelor din Moldova și Ucraina, precum și Adunării Federale a Rusiei cu solicitarea de a contribui la „anularea măsurilor restrictive destructive și de a contribui la activizarea mijloacelor democratice de negocieri pentru reglementarea relațiilor dintre Transnistria și Moldova”.

Amintim că, pe 18 octombrie, în cadrul oficiului misiunii OSCE de la Chișinău, delegația de la Chișinău și cea de la Tiraspol au discutat situația privind interdicția care vizează mașinile cu numere transnistrene, impusă de Ucraina din 1 septembrie.

Potrivit Tiraspolului, delegația din regiunea transnistreană a propus expedierea unei solicitări comune către Kiev, pentru suspendarea interdicției. Inițiativa ar fi fost refuzată de către vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski.

În comunicatul Biroului Politici de Reintegrare se arată că partea moldovenească este dispusă să diversifice spectrul de servicii ce pot fi prestate în subdiviziunile din stânga Nistrului, cu oferirea posibilității prescurtării până la 3-5 zile a termenului de eliberare a certificatului de înmatriculare pentru autovehiculele cu plăci de model neutru, delegării unor colaboratori adiționali din partea Agenției Servicii Publice pentru a oferi și alte categorii de servicii conexe, preschimbării permiselor de conducere în cele de model național, eliberării pentru automobile a plăcilor neutre de dimensiunea 220×174 mm, complementar la plăcile de mărimea 520×112 mm.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: