Ucraina și Moldova au simplificat procedura de tranzit de mărfuri pe calea ferată
Full Article 2 minutes read

Ucraina și Moldova au simplificat procedura de tranzit de mărfuri pe calea ferată

Ucraina și Republica Moldova au simplificat procedura de tranzit de mărfuri pe calea ferată, scrie Ekonomiceskaea Pravda cu referire la Ministerul ucrainean al dezvoltării comunităților, teritoriilor și infrastructurii. 

Potrivit sursei, Rada Supremă a ratificat pe 24 august amendamentele la acordul dintre Ucraina și Moldova privind operarea transportului feroviar.

Reprezentanții Ministerului ucrainean al dezvoltării comunităților, teritoriilor și infrastructurii au precizat că modificările adoptate vor permite transportul de tranzit pe tronsonul Etulia (Moldova) – Reni (Ucraina) – Giurgiulești (Moldova), fără a staționa timp de 3 zile la Reni.

„Aceste schimbări vor permite accelerarea și creșterea semnificativă a transportului feroviar de marfă dintre Ucraina și Moldova, precum și creșterea semnificativă potențialul de export al porturilor clusterului Dunării”, a spus ministrul ucrainean al infrastructurii Aleksandr Kubrakov. 

***

În aprilie 2023, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova și Ministerul Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii al Ucrainei au semnat Protocolul modificat al Acordului între Republica Moldova și Ucraina cu privire la activitatea transportului feroviar, din 20 martie 1993.

Ministerul de la Chișinău menționa că „protocolul prevede simplificarea procedurilor de tranzit feroviar al mărfurilor pe teritoriul Ucrainei, cu destinația Republica Moldova și România, și pe teritoriul Republicii Moldova, cu destinația Ucraina și România, fapt ce va permite sporirea volumului de mărfuri transportate pe cale ferată”: „În special, tratatul intervine cu modificări privind eliminarea controlului autorităților vamale și de frontieră al Ucrainei la stația Reni. Modificările propuse vor permite micșorarea timpului de transport al mărfurilor din/în complexul portuar Giurgiulești sau România și vor avea impact pozitiv asupra costului final al bunurilor exportate/importate de beneficiari din Republica Moldova, reducând cheltuielile pentru transport”.

Pe 23 august 2023, în cadrul vizitei la Kiev, premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean Denis Șmîgal. Părțile au discutat inclusiv despre conexiunile feroviare. „Aș dori să remarc progresele noastre în dezvoltarea logisticii în fața blocării de către Rusia a „coridorului de cereale” din Marea Neagră. O decizie rapidă cu privire la construirea unui pod peste Nistru, dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei și a conexiunilor feroviare sunt foarte importante și cruciale pentru noi”, a menționat premierul ucrainean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: