Ultima zi de lucru cu patentă. Alaiba explică ce se va întâmpla din 1 iulie, în lipsa caselor de marcat
Full Article 3 minutes read

Ultima zi de lucru cu patentă. Alaiba explică ce se va întâmpla din 1 iulie, în lipsa caselor de marcat

Începând cu 1 iulie 2023, activitatea de comerț cu amănuntul, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri autohtone ușor alterabile, nu va mai fi admisă în baza patentei de întreprinzător, urmare a intrării în vigoare a modificărilor operate în Legea cu privire la patenta de întreprinzător. Deși ore numărate au rămas până la intrarea în vigoare a noilor prevederi, ministrul Economiei recunoaște – nu toți comercianții s-au echipat cu aparate de casă.

„Unii deja și-au luat aparate de casă. Dacă încă nu și-au luat, ar fi bine să meargă azi să-l ia și oricum mâine nu o să poată să-l aibă, pentru că chestiile acestea durează. Anume de aceea am dat jumătate de an pentru această tranziție. (…) Mâine o să vedem efectul cestei reforme, dar să fim realiști. Nu exclud că o să fie unele persoane care nu au aparat de casă”, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Oficialul declară că, deși Guvernul rămâne ferm pe poziții, autoritățile va fi tolerante, o perioadă, față de comercianții care nu au reușit să facă rost de aparate de casă.

„O să manifest o anumită toleranță, pentru o scurtă perioadă de timp, pentru că noi nu ne-am pus scopul să-i persecutăm și închide, dar să-i îndrumăm spre o cale civilizată. (…) Asta nu înseamnă că mâine pe toți îi ridică care nu au aparat de casă. În același timp, nu o să dăm semnale că decizia s-ar putea anula. Decizia va rămâne fermă”, a precizat oficialul după discuțiile, din această dimineață, cu patentarii, la Guvern.

Întrebat cum comentează acuzațiile unei deținătoare de patentă, potrivit căreia șefii piețelor din țară ar fi fost avertizați, prin mesaje și scrisori, că vor fi sancționați dacă vor lăsa patentarii să activeze din 1 iulie, fără aparat de casă, Alaiba a declarat: „Noi nu am trimis scrisori directorilor de piețe. (…) O să fim alături de antreprenorii sinceri, care fac afaceri, nu politică”.

Precizăm că patentarii au amenințat cu noi proteste, după o discuție din această dimineață, la Guvern, cu ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Aceștia s-au plâns că discuția cu ministrul a fost una formală și fără nici un rezultat, în timp ce Alaiba a dat asigurări publice – Guvernul nu va ceda. Toți deținătorii de patentă vor fi obligați să își cumpere aparate de casă. Și o tabără, și alta, a recunoscut că spiritele s-au încins în timpul discuțiilor. „Regret că s-a strigat”, a declarat Dumitru Alaiba pentru jurnaliști.

De precizat că pe 1 iulie expiră valabilitatea patentelor. În ultimii ani, autoritățile au promis de mai multe ori să interzică comerțul în bază de patentă și să oblige comercianții să adopte o nouă formă de activitate, introdusă încă în 2017. Astfel, deținătorii de patentă vor trebui să treacă la forma de activitate de antreprenor independent – activitate desfășurată de către o persoană fizică rezidentă fără a constitui o formă organizatorico-juridică. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: