Un agent economic o acuză pe ministra Mediului de răfuială, după ce acesta ar fi vorbit despre problemele din sistem cu oficiali europeni
Full Article 3 minutes read

Un agent economic o acuză pe ministra Mediului de răfuială, după ce acesta ar fi vorbit despre problemele din sistem cu oficiali europeni

Administratorul unei companii care activează în domeniul colectării, procesării și exportului deșeurilor metalice o acuză pe ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, de hărțuire, după ce ar fi vorbit despre problemele din sistem, în cadrul unor întâlniri publice cu oficiali europeni. Conducerea companiei spune că ar fi fost invadată de controale în ultima perioadă, în urma cărora s-ar fi ales, inclusiv, cu „amenzi usturătoare”. Agentul economic a semnat o plângere pe care i-a adresat-o  premierului Dorin Recean, precum președinților comisiilor parlamentare de profil Radu Marian și Valeriu Muduc, cărora le solicită să intervină pentru remedierea situației.

Administratorul companiei susține că este permanent vizat de controale inopinate din partea tuturor instituțiilor subordonate Ministerului Mediului. Acțiunile, spune el, ar avea la bază o Dispoziție din 22 iunie, la care nu ar avea acces nimeni. „Toate acestea în loc să lupte cu agenții economici din domeniu ce desfășoară activitate ilegală”, susține sursa.

Agentul economic zice că compania ar activa conform legislație și că și-ar onora plățile către stat sistematic. Mai mult, el susține că compania pe care o conduce ar activa cu două acte permisive – licență și autorizație de mediu – situație despre care spune că ar fi „fără precedent în alte țări”. Administratorul companiei susține că ar fi încercat să abordeze această problemă în cadrul mai multor întrevederi publice cu oficiali europeni și că și-ar fi căutat dreptatea, inclusiv, în instanțele de judecată. În reacție, spune el, Ministerul Mediului ar fi pornit o serie de acțiuni, cu scopul de a-l intimida.

„Ori de câte ori am încercat să ridicăm problema dată, inclusiv în fața mai multor oficiali europeni de rang înalt, și anume că agenții economici sunt hărțuiți și e nevoie de modificări la legislație, propunerile și criticile au fost luate în nume de rău. Probabil doamna Ministru Iordanca-Rodica Iordanov a luat-o personal când eu, administratorul companiei, mi-am exprimat opinia și indignarea față de instituția pe care o conduce dumneaei, în cadrul câtorva întâlniri publice cu oficiali europeni, iar acum se răfuiește. (…). Dacă există carențe în legislație sau practica aplicării acesteia, ele trebuie arătate și lichidate. Problemele trebuie rezolvate, nu ascunse”, susține sursa citată.

În context, agentul economic a solicitat implicarea Guvernului și a Parlamentului în vederea soluționării cazului.

UPDATE: Într-un comentariu pentru NM, ministerul Mediului a declarat că își respectă atribuțiile și a calificat plângerea drept o formă de intimidare publică. „Instituția își realizează atribuțiile conform legii și nicio formă de intimidare publică nu va afecta acest proces. Instituția se conduce de asigurarea dreptului la un mediu sănătos, alinierea agenților economici la cerințele de mediu și reducerea poluării”, au comunicat reprezentanții instituției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: