Un deputat PAS declară că susține aderarea Moldovei la NATO. Dodon: „Dacă va fi necesar, vom ieși în stradă”
Full Article 5 minutes read

Un deputat PAS declară că susține aderarea Moldovei la NATO. Dodon: „Dacă va fi necesar, vom ieși în stradă”

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon s-a pronunțat categoric împotriva aderării Republicii Moldova la Alianța Nord-Atlantică (NATO). În cadrul unei adresări din 15 septembrie, acesta s-a arătat gata să protesteze, în stradă, în cazul în care guvernarea ar iniția procesul de aderare a țării la Blocul militar. Declarația a fost făcută după ce, în ajun, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrian Cheptonar a declarat că el pledează deschis pentru aderarea țării la NATO.

În cadrul live-ului său tradițional, intitulat „În direct cu Igor Dodon”, ex-președintele țării a făcut prognoze privind intențiile guvernării. Dodon susține că PAS va promova ideea aderării la NATO. În concepția socialistului, acest lucru ar însemna „lichidarea Republicii Moldova ca stat” și că doar statului de neutralitate militară ar motivul pentru care țara nu este atacată de Rusia. Dodon nu a menționat meritul Ucrainei în acest sens.

Înțelegeți de ce Occidentul, Soros, a investit sute de milioane de euro pentru aducerea la guvernare a Maiei Sandu și a grupării PAS? Vă spun de ce. Ei merg pas cu pas să se alăture unei retorici agresive anti-ruse, lichidarea opoziției, lupta cu tradițiile noastre, cu  biserica. Și următorul pas: intrarea în NATO, posibil război și lichidarea țării. Ei vor în NATO, dar înțeleg că majoritatea populației nu susține. Dar în următoarea perioadă vom vedea foarte multe mesaje, emisiuni, investiții de milioane în promovarea NATO. Ne vor spune că NATO înseamnă pace, flori frumoase, dar acest lucru nu este așa. Moldova este țară neutră și doar acest lucru ne ferește de război”, a declarat liderul socialiștilor.

Dodon a mai spus că este „categoric împotrivă” ca Moldova să devină membră NATO și a dat de înțeles că va participa la proteste, dacă ar fi declanșat procesul de aderare.

PAS vrea ca până în 2024-2025 să schimbe opinia publică. Ieri un deputat din echipa PAS a declarat că mai e nevoie de 4 mandate în Parlament ca să schimbe Constituția. (…) Scopul este ca Moldova să între în NATO, iar Moldova își pierde neutralitatea. Voi nu vedeți ce se întâmplă în Ucraina? Sau vă este totuna ce se va întâmpla în R. Moldova? Sunt ferm convins că cetățenii vor fi împotriva acestor mișcări și, dacă va fi necesar, vom ieși în stradă cu toții”.

Deputat PAS: „Eu personal sunt adept al aderării Moldovei la NATO, pot să o spun deschis”

Liderul PSRM s-a referit la declarația deputatului PAS Adrian Cheptonar, care a declarat în cadrul ediției din 14 septembrie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că el susține aderarea Moldovei la NATO.

„PAS are acum 63 de mandate. Nouă ne lipsesc 4 mandate pentru o majoritate constituțională. În această clipă ne lipsește o astfel de posibilitate. Cât despre a discuta, eu personal sunt adept al aderării Moldovei la NATO, pot să o spun deschis. Consider că R. Moldova nu are capacitate să se apere de una singură, iar interpretarea aceasta stearpă de până acum, că a fi neutru înseamnă a sta dezarmat și gol în fața unor potențiale atacuri nu a fost în interesul R. Moldova”, a răspuns Cheptonar la întrebarea moderatoarei cu privire la eventuala modificare a articolului din Constituția țării, care prevede că Moldova este stat neutru.

Cheptonar a mai spus că autoritățile întreprind măsuri pentru a crește capacitatea de apărare a țării, iar exemplul Elveției demonstrează că neutralitatea este un lux, pe care R. Moldova, financiar, nu și-l poate permite. Acesta a adăugat că este „absurdă” ideea potrivit căreia opoziția parlamentară ar putea susține perspectiva renunțării la statutul de neutralitate al țării: „Celelalte două partide reprezintă interesele Fed.Ruse. Ei nu sunt independenți, ci ascultă de stăpânul de la Kremlin”.

Anterior, premierul Dorin Recean a declarat că în Republica Moldova ar trebui să existe cât mai multe discuții privind avantajele securității colective. Recean a adăugat că pentru a aduce Armata Națională la standardele NATO a fost majorat bugetul apărării, iar partenerii externi contribuie cu sprijin financiar la modernizarea Armate

În anul 2023 bugetul Ministerului Apărării a fost majorat cu 649,9 milioane lei și constituie 1,697 miliarde de lei (circa 85 de milioane de euro), ceea ce reprezintă 0,55% din Produsul Intern Brut (PIB).

Ce prevede Constituția despre renunțarea la neutralitatea militară

De menționat că statutul de neutralitate al țării poate fi modificat doar prin referendum, nu și prin vot în plenul Parlamentului.

Articolul 142 din Constituţie prevede: „Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: