Un fost șef adjunct al Poliției de Frontieră – numit la conducerea Inspectoratului General pentru Migrație
Full Article 4 minutes read

Un fost șef adjunct al Poliției de Frontieră – numit la conducerea Inspectoratului General pentru Migrație

Valentin Fiodorov, șef adjunct al Poliției de Frontieră în perioada 2014-2022, a fost numit la conducerea Inspectoratului General pentru Migrație. Instituția a rămas fără șef în august curent, după ce conducerea a fost demisă urmare a unei anchete de serviciu în cazul omorului din sectorul Râșcani. Noul șef al Inspectoratului General pentru Migrație a fost prezentat deja colectivului instituției. 

Pe 16 septembrie, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros a anunțat că Valentin Fiodorov este noul șef al Inspectoratului General pentru Migrație. Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare după ce Fiodorov a fost prezentat deja efectivului Inspectoratului.

„Am încredere că Valentin Fiodorov va aduce un plus de eficiență în activitatea Inspectoratului, iar prioritățile sale – îmbunătățirea proceselor operaționale și creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor și străinilor – vor contribui la întărirea încrederii publicului în instituție”, a menționat Efros.

Reprezentanții Inspectoratului Migrație au relatat că printre prioritățile mandatului lui Fiodorov „se regăsesc îmbunătățirea proceselor operaționale a activității instituției, asigurarea unei comunicări proactive cu străinii din Republica Moldova, nemijlocit cu beneficiarii serviciilor Inspectoratului General pentru Migrație, prin creșterea încrederii și satisfacției față de serviciile prestate”.

„De asemenea, șeful Inspectoratului General pentru Migrație a accentuat importanța realizării sarcinilor în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și-n contextul desfășurării screening-ului bilateral și anume Capitolul 24, care nemijlocit vizează migrația și azilul”, au menționat reprezentanții Inspectoratului.

Valentin Fiodorov a fost angajat al Poliției de Frontieră. Începând cu anul 2014 și până în iulie 2022, el a ocupat funcția de șef adjunct al instituției. În iulie 2022, când a luat decizia să se pensioneze, el a fost decorat, de către Rosian Vasiloi – fost șef al Poliției de Frontieră, „pentru atitudine conștiincioasă față de atribuțiile funcționale” cu insigna „Colaborator onorific al Poliției de Frontieră”. Atunci, reprezentanții Poliției de Frontieră menționau că Fiodorov „s-a dedicat timp de 23 de ani activității în securitatea frontierei de stat, iar primii pași spre cariera profesională i-a făcut în anul 1999, în cadrul serviciului militar în termen în Trupele de Grăniceri ale Republicii Moldova”.

***

Pe 14 august 2024, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că șeful Inspectoratului General pentru Migrație și adjuncții acestuia, șeful Direcției supraveghere regim de ședere și șeful Direcției azil și apatridie, au fost demiși. S-a întâmplat după ce Serviciul Protecție Internă și Anticorupție a finalizat ancheta de serviciu, declanșată la Inspectorat, în cazul omorului din sectorul Râșcani. Detalii AICI.

Amintim, pe 10 iulie 2024, în sectorul Rîșcani al Chișinăului a avut loc un omor. O persoană necunoscută, care se afla pe o trotinetă și avea fața acoperită, l-a împușcat pe Izzet Eren – membru al unei grupări criminale, aflat în căutare internațională. Autorul crimei a reușit să fugă de la fața locului. Procuratura Generală a precizat că Izzet Eren, în vârstă de 41 de ani, era condamnat la 21,5 ani de închisoare în Marea Britanie, pentru infracțiuni legate de arme și trafic de droguri.

Iar președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp a spus că Izzet Eren a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova prin regiunea transnistreană, în mai 2022 – odată cu valul de refugiați care au fugit de invazia rusă din Ucraina. Potrivit lui Carp, Izzet Eren solicitase azil în Moldova. Prin urmare, Inspectoratul General pentru Migrație demarase proceduri de verificare în privința lui Izzet Eren. Între timp, Serviciul de Informații și Securitate a informat Inspectoratul că persoana se află în căutare internațională și că trebuie să-i fie respins dreptul de azil. Ulterior, respingerea statutului de azilant pentru Izzet Eren ar fi fost tergiversată. Carp menționa că vor fi demarate anchete interne pentru a stabili dacă Inspectoratul a acționat „cu bună știință” sau „din necunoștință de cauză”. Detalii AICI.

Pe 3 septembrie 2024 au fost comunicate noi detalii în cazul omorului din sectorul Râșcani. Se menționa că presupusul ucigaș a părăsit teritoriul Republicii Moldova prin vama Sculeni, ulterior de la Iași a plecat spre direcția orașului italian Bergamo. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: