Suspendarea Adunării Generale a Judecătorilor, în cadrul căreia urmau să fie aleși candidații Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), a provocat un val de reacții în spațiul online. În timp ce unii internauți s-au arătat dezamăgiți de decizia judecătorilor, alții și-au declarat susținerea, acuzând partidul de guvernare și președinta Maia Sandu că ar încerca să „captureze” sistemul justiției.
Vladislav Gribincea, șeful Centrul de Resurse Juridice din Moldova că judecătorii sunt vinovați de situația în care s-au pomenit.
„Am auzit declarații de sabotare, că nimeni nu respectă drepturile judecătorilor și își bate joc de ei. Domnilor judecători, dacă dumneavoastră nu admiteați condamnări abuzive, invalidări de alegeri subte din deget, laundromatul sau furtul bancar (și aici e implicată justiția), dacă aveați un sistem transparent, dacă vă luptați eficient singuri cu corupția din justiție, dacă aveați verticalitate, nu se ajungea nici la vetting și nici la capturarea justiției de către Plahotniuc. Dar despre asta la adunare a vorbit un singur judecător, și discursul lui a plăcut la puțini judecători”, a scris acesta pe Facebook.
Președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău a luat apărarea judecătorilor, afirmând că reforma justiției este prea politizată. În același timp, Plingău a făcut apel la autorități și la judecători să ajungă la un consens. „Dacă vom continua să ne dăm cu capul de pereți, mă îndoiesc că vom vedea vreo reformă în timpul acestui mandat. Situația în care ne aflăm avantajează doar forțele nesănătoase, dar am ajuns aici și din cauza prostiei, a lipsei de viziune și a egoismului excesiv”, a adăugat el.
De cealăltă parte, avocata Angela Popil a criticat magistraților care au participat la Adunarea Generală a Judecătorilor.
„Scuzați, stimați colegi, dar așa nu se procedează, așa nu se face, așa nu este corect și nici nu este bine inclusiv pentru sistemul judecătoresc. Am rămas cu un gust tare amar…..unde sunt judecătorii onești și independenți care își doresc schimbări veritabile și care aveau ieri curaj sa iasă in față?”, a menționat aceasta.
Iar secretarul general al administrației prezidențiale Andrei Spînu a declarat că judecătorii „au ratat șansa de a fi de partea bună a istoriei”.
„Adunarea judecătorilor de azi a fost o ilustrare perfectă a unei adunări de “selsovet” din perioada de tristă glorie. Haos și multă, multă ipocrizie”, a scris Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.
Fostul ministru al justiției Fadei Nagacevschi a lăudat magistrații pentru că au reușit să se opună „ tentativelor abuzive ale Maiei Sandu și armatei sale de a captura justiția”.
„Atacul ridicol la adresa opoziției și sistemului judecătoresc nu doar că nu legitimează regimul, dar îl și șubrezește și îi grăbește sfârșitul dramatic”, a menționat ex-ministrul.
Amintim că, pe 17 martie, la Chișinău s-a desfășurat Adunarea generală a judecătorilor. Ședința a fost deliberativă,întrucât s-au prezentat 330 de magistrați, însă după o serie de discursuri, judecătorii au decis să întrerupă ședința. Aceasta ar urma să fie reluată pe 28 aprilie.
Ulterior, președinta Maia Sandu a venit cu o reacție pe Facebook. Aceasta a menționat că magistrații „au decis totuși să blocheze curățarea sistemului justiției”. Astfel, șefa statului a anunțat că, „în legătură cu situația excepțională din justiție”, convoacă pe 22 martie, Consiliul Suprem de Securitate.
Și ministra Justiție Veronica Mihailov-Moraru a criticat amânarea alegerii candidaților CSM. Aceasta a declarat că în condițiile actuale „se impune întreprinderea unor soluții dure”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!