Uniunea Scriitorilor din Moldova a desemnat cei mai buni autori și cele mai bune titluri de carte pentru anul 2022
Full Article 2 minutes read

Uniunea Scriitorilor din Moldova a desemnat cei mai buni autori și cele mai bune titluri de carte pentru anul 2022

Uniunea Scriitorilor a desemnat cei mai buni autori și cele mai bune titluri de carte pentru anul 2022, în cadrul Galei Premiilor Literare. Evenimentul s-a desfășurat pe 31 august, cu ocazia Zilei Limbii Române.

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Limbii Române – scriitorilor, editorilor și autorilor prezenți în sala de conferințe a Uniunii Scriitorilor, menționând că cel mai mare omagiu pe care îl putem oferi limbii române este să o vorbim și să scriem corect, să o promovăm, așa cum au făcut-o marii noștri  poeți, scriitori, filosofi.

Andrei Chistol a vorbit și despre programele de susținere a editării de carte, parte a Planului de Acțiuni a Guvernului, despre programele de promovare a literaturii, despre revistele literare finanțate de minister și despre viitorul program de susținere și încurajare a traducerilor literare.

Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pe anul 2022 a fost format din scriitorii Leo Bordeianu, Grigore Chiper, Mircea V. Ciobanu (președinte), Margareta Curtescu, Silvia Goteanschii, Maria Pilchin (secretar) și Maria Șleahtițchi.

Aprecierile au revenit pentru:

Cartea de poezie – Arcadie Suceveanu, „Terasa galbenă”, ARC, Chișinău

Cartea de proză: Roman – Val Butnaru, „Patimile după Iov”, ARC, Chișinău

Proză scurtă – Dumitru Crudu, „Ora cinci și șapte minute”, Humanitas, București

Cartea de critică și istorie literară: Nina Corcinschi, „Realitatea ca hologramă”, Cartier, Chișinău

Cartea de eseu, publicistică, memorialistică și jurnal: Rodica Iuncu, „Niciodată pierdută, feminitatea”, Gunivas, Chișinău

Cartea de traduceri: Victoria Akimova-Crudu, „Antologia dramaturgiei române contemporane”, Prut Internațional, Chișinău

Miroslava Metleaeva: Nichita Danilov, „Ușile”; „Mașa și extraterestrul” – Никита Данилов, „Двери”; „Маша и инопланетянин”, C.R.L.R, București

Cartea pentru copii și tineret: Lucreția Bârlădeanu, „Motănașul din flori”, ARC, Chișinău

Ionela Hadârcă, „Arci și Sfatul Pădurii”, Cartier, Chișinău

Cartea de debut: Alexandru Popescu, „Montana”, ARC, Chișinău


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: