UPDATE Găgăuzia vrea să-și decidă singură viitorul. „Congresul” va vota o rezoluție prin care cer un referendum
Full Article 3 minutes read

UPDATE Găgăuzia vrea să-și decidă singură viitorul. „Congresul” va vota o rezoluție prin care cer un referendum

Textul rezoluției, pregătită de așa-numitul „Congres” al autorităților locale din UTA Găgăuzia, care urmează să aibă loc sâmbătă, 27 mai, a ajuns în presă. Potrivit documentului, semnatarii solicită ca actele votate la nivel local să nu mai fie supuse controlului Cancelariei de stat, să aibă mai mulți reprezentanți la nivel legislativ, executiv, judecătoresc. Mai doresc o misiune de garanți formată din reprezentanți ai Consiliului Europei, ONU, Rusiei, Turciei și Germaniei care ar asigura respectarea de către autoritățile centrale a statutului autonomiei ș.a. În cazul în care autoritățile vor ignora aceste solicitări, activiștii ruși din regiune își asumă organizarea unui referendum „privind viitorul autonomiei”, scrie Jurnal.md.

UPDATE (17:41) Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei Alexandr Taranavschi a declarat că documentul nu este veridic.

La congresul de la Comrat care urmează să aibă loc la 27 mai sunt invitați primari și consilieri locali din localitățile din UTA Găgăuzia. Pe agendă va fi inclusă o singură întrebare – modul în care este respectată legea „Cu privire la statutul juridic special al autonomiei”, care, potrivit organizatorilor, nu e respectată de autoritățile centrale.

Potrivit „rezoluției”, deja elaborate, participanții la congres vor veni cu o solicitare adresată Președinției, Parlamentului și Guvernului în care vor cere autorităților centrale:

„Să înceteze imixtiunea în campania electorală din Găgăuzia prin amenințarea reprezentanților CEC de la Comrat cu dosare penale”;

Să ofere garanții autonomiei, potrivit cărora orice modificare a Legii privind statutul autonomiei poate avea loc doar cu consultarea Adunării Populare de la Comrat”.

Participanții la congresul de sâmbătă vor mai cere ca proiectele votate la nivel local să nu mai fie verificate de reprezentanții Cancelariei de Stat cu ulterioara anulare a multora dintre ele prin intermediul instanțelor de judecată.

Să fie constituit un organ permanent care ar soluționa disensiunile dintre autoritățile de la Chișinău și Comrat”.

Aceștia vor mai cere „crearea la Comrat a unei noi judecătorii care ar soluționa problemele ce ar rezulta din legislația adoptată la nivel local”.

Să fie asigurată participarea reprezentanților din autonomie în procesul legislativ executiv judecătoresc cu respectarea proporționalității numărului populației.

Să asigure participarea UTA Găgăuzia în politica externă a statului acolo unde vizează Găgăuzia;

Să solicite Consiliului Eurpei ONU, Rusiei, Turciei, Germaniei să fie garanți ai respectării de către autoritățile de la Chișinău a statutului autonomiei;

Să solicite Consiliului Europei și OSCE monitorizarea respectării statutului autonomiei de către autoritățile RM. Dacă autoritățile centrale vor ignora aceste solicitări, votanții rezoluției își asumă „dreptul de a organiza un referendum privind viitorul autonomiei”, conchid autorii acesteia.

UPDATE Găgăuzia vrea să-și decidă singură viitorul. „Congresul” va vota o rezoluție prin care cer un referendum

Jurnal.md

UPDATE Găgăuzia vrea să-și decidă singură viitorul. „Congresul” va vota o rezoluție prin care cer un referendum

Jurnal.md

Amintim că pe 23 mai, la Comrat, a avut loc o ședință a comitetului de organizare pentru desfășurarea Congresului. Decizia de a organiza un congres a fost luată la ședința Adunării Populare din Găgăuzia din 16 mai.

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Konstantinov a spus că pe ordinea de zi „este o singură întrebare – despre competențele, pe care centrul nu le respectă care este garantul, potrivit articolului 20 din legea „Cu privire la un statut juridic special””.

Congresul deputaților de la toate nivelurile este planificat pentru 27 mai. Acesta va avea loc în clădirea Casei de Cultură din Comrat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: