Uzina Metalurgică și cea de Ciment din Transnistria și-au sistat activitatea. Livrările pentru malul drept, sub semnul întrebării
Full Article 3 minutes read

Uzina Metalurgică și cea de Ciment din Transnistria și-au sistat activitatea. Livrările pentru malul drept, sub semnul întrebării

După ce Tiraspolul a anunțat stare de urgență în economie, Centrala de la Cuciurgan nu va putea să își onoreze pe deplin obligațiile contractuale cu privire la asigurarea malului drept al Nistrului cu energie electrică. Informația a fost confirmată de către ministrul nerecunoscut al Economiei de la Tiraspol Serghei Obolonic, într-un comentariu pentru Știrile Transnistriei (Новости Приднестровья). Obolonic a precizat că Uzina Metalurgică și cea de Ciment de la Râbnița și-au sistat activitatea din cauza deficitului de gaz.

„Totul este deloc simplu, întrucât deficitul până la sfârșitul lunii va constitui 15 mln m3 de gaz. (…) Uzina Metalurgică de la Râbnița și cea de ciment deja stau. Pentru întreprinderile mari încă de la începutul lunii s-a redus consumul. Dar întrucât acum în sectorul casnic se utilizează mai mult gaz, a fost nevoie să impulsionăm aceste acțiuni”, a spus Obolonic.

„Uzina Metalurgică de ieri stă, iar cea de ciment a fost oprită și mai devreme”, a adăugat ministrul nerecunoscut al Economiei de la Tiraspol.

În ceea ce privește Centrala de la Cuciurgan, potrivit lui Obolonic, în pofida contractului semnat la începutul lunii cu Chișinăul, Centrala nu își va putea onora pe deplin obligațiile.

„Acum, după anunțarea stării excepționale în economie, nu vom putea asigura furnizarea în volum deplin, evident. Prioritățile sunt clare: asigurarea întâi de toate a populației”, a conchis el.

Recent, în contextul crizei energetice din țară, premierul Natalia Gavrilița a declarat că regiunea transnistreană va trebui să recurgă la stoparea marilor companii industriale cu scopul de a reduce consumul.

Oficialul a precizat că regiunea transnistreană este un consumator mai mare de gaze decât malul drept al Republicii Moldova pentru că acolo sunt anumite industrii mari.

„Noi vrem să avem grijă de cetățenii noștri indiferent că ei se află pe partea dreaptă sau stângă al Nistrului, în același timp noi nu avem control asupra acelei regiunii de aceea acesta va fi decizia autorităților din stânga Nistrului. (…) Noi nu putem merge cu compensații pe un teritoriu pe care nu-l controlăm”, a declarat Gavrilița în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Ea a mai spus că în condițiile sistării activității Centralei de la Cuciurgan există posibilitatea de a face livrări de energie din dreapta Nistrului spre stânga Nistrului. Oficialul a mai dat asigurări că Moldova, în cazul deconectării de la Centrala de la Cuciurgan, nu va rămâne fără electricitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: