Tribuna.md

Vasiloi n-a fost demis după atacul de la Aeroport pentru că l-a „protejat” președintele Parlamentului? Grosu: „Minciuni”

Președintele Parlamentului Igor Grosu a comentat în cadrul unui interviu pentru ZdG, publicat pe 15 octombrie, informațiile potrivit cărora șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) Rosian Vasiloi nu a fost demis în urma tragicului atac de la Aeroportul Internațional Chișinău pentru că a fost „protejat” de el. Șeful legislativului de la Chișinău a declarat că informația respectivă este „o minciună” și a sugerat că aceasta a fost lansată în spațiul public de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei prin intermediul canalelor de Telegram.

În cadrul interviului, președintele Parlamentului a comentat informațiile apărute în spațiul public despre faptul că Rosian Vasiloi n-a fost demis în urma atacului de la Aeroport, inclusiv pentru că ar fi fost „protejat” de el.

Eu știu că, de obicei, sursele astea de informație sunt Telegram-uri. Astea-s minciuni și mie îmi pare rău că nu doar presa, dar și altă lume bună, foarte insistent, se informează de pe Telegram. Vă amintesc că această platformă este gestionată de FSB”, a spus șeful legislativului.

La precizarea moderatoarei că nu FSB-ul a scris pe Telegram informația respectivă, Grosu a spus: „Ei, nu, dar FSB-ul crează condiții pentru cei care scriu minciuni de acestea”.

Întrebat dacă „Rosian Vasiloi trebuia demis sau nu”, speaker-ul a declarat: „Lucrul ăsta trebuie să-l decidă Ministerul de Interne – instituția care gestionează acest segment de securitate (Poliția de Frontieră – n. r.) din Republica Moldova. Nu-i nici treaba mea, nici trebea majorității parlamentare. Deci, trebuie să vină ministrul și să spună: „Eu am evaluat, am făcut analiza a ce se putea face, ce nu s-a făcut, ce s-a făcut și așa mai departe. Și, în consecință, am luată această decizie”. Iată așa trebuie să funcționeze lucrurile”.

***

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor,  s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie. Atunci procuratura de la Chișinău a inițiat un dosar penal, iar autoritățile au cerut rapoarte oficiale privind cele întâmplate.

De menționat că, în contextul atacului de la Aeroport, Coaliția pentru Bunăstare și Unitate (CUB) și Partidul Social Democrat European (PSDE) au cerut repetat demiterea lui Rosian Vasiloi și a ex-ministrei de Interne Ana Revenco. Pe 14 iulie, Ana Revenco și-a dat demisia.

Pe 5 septembrie, ministrul de Interne, Adrian Efros, a prezentat raportul autorităților privind atacul armat de pe Aeroportul Chișinău. Efros a anunțat atunci că șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost sancționat cu mustrare aspră. Iar pe 18 septembrie, Rosian Vasiloi a anunțat că are statut de bănuit în dosarul penal privind atacul de la Aeroport.

De menționat că, pe 23 septembrie, a devenit public faptul că șeful IGPF a contestat în instanța de judecată sancțiunea cu mustrare aspră care i-a fost aplicată. Astfel, prima ședință în dosarul Vasiloi vs MAI va avea loc pe 1 februarie 2024, la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Eric Vryn/Getty Images

Inundații în Texas: cel puțin 24 de persoane au murit; peste 20 de copii sunt dați dispăruți

În partea centrală a statului Texas, SUA, pe 4 iulie, a avut loc o inundație majoră cauzată de o ploaie torențială. Potrivit BBC, cel puțin 24 de persoane au murit, iar alte 25 sunt date dispărute. Conform informațiilor din presă, au dispărut aproximativ 23 de persoane dintr-o tabără creștină de vară pentru fete, Camp Mystic, situată în această zonă. Salvatorii au reușit să evacueze 237 de persoane.

„Râul Guadalupe din Hunt continuă să crească rapid și a atins a doua cea mai mare cotă din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind nivelul inundațiilor din 1987”, au anunțat despre inundații reprezentanții Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a numit evenimentul o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că căutările persoanelor dispărute vor continua neîntrerupt. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor, în stat au fost implicate elicoptere și vehicule militare tactice. În total, serviciile de urgență au salvat 237 de persoane.

Președintele SUA, Donald Trump, a numit inundațiile „șocante și îngrozitoare”. În tot statul, evenimentele festive dedicate Zilei Independenței de 4 iulie au fost anulate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: