VERUM GROUP susține economia circulară și dezvoltarea tinerelor generații

Chișinău, 18 noiembrie 2024 – În perioada 11-15 noiembrie 2024, Chișinăul a găzduit Innovation Camp, un eveniment organizat de Junior Achievement Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și USAID. Prin susținerea acestei inițiative, Verum Group, lider în sectorul agroindustrial din Republica Moldova, își reconfirmă angajamentul față de economia circulară și de dezvoltarea comunităților sustenabile.

Innovation Camp 2024 a reunit tineri din întreaga țară, care, cu sprijinul mentorilor, au explorat soluții inovatoare pentru gestionarea sustenabilă a resurselor alimentare. Vitalie Arvinte, Director Marketing și Strategie la Verum Group, doctor în economie și membru al juriului, a subliniat importanța economiei circulare în sprijinirea comunităților urbane durabile.

La Verum Group, credem că economia circulară este cheia pentru a transforma comunitățile într-un mod sustenabil. Tinerii participanți la Innovation Camp au demonstrat că ideile lor inovatoare pot valorifica resursele locale și reduce risipa alimentară. Sprijinul nostru pentru ei reprezintă un angajament de a educa și susține viitoarea generație de antreprenori care va transforma aceste viziuni în realitate,a declarat Vitalie Arvinte.

Ca parte a angajamentului său pentru economia circulară, Verum Group a participat la organizarea evenimentului prin două dintre companiile sale reprezentative – Combinatul de Pâine din Bălți și Filletti – pentru a sprijini tinerii participanți și a le împărtăși bunele practici sustenabile.

Andrei Costîc, Directorul General al Combinatului de Pâine din Bălți, a afirmat:
Inovația sustenabilă începe cu tinerii. Parteneriatul cu Innovation Camp ne permite să contribuim la crearea unui viitor durabil. La combinatul nostru nu doar readucem la viață tradițiile și coacem pâine pe bază de ingrediente naturale, fără aditivi, ci și transmitem valorile unei producții oneste următoarelor generații. Credem că atașamentul față de tradiții, grija pentru calitate și responsabilitatea față de societate sunt cheia succesului pentru generațiile viitoare.

Miroslav Finciuc, Directorul General al Filletti, a declarat:
În familia Filletti, suntem dedicați principiilor dezvoltării durabile, urmând filosofia «de la câmp la masă». De peste 12 ani producem alimente naturale, inversting în propriile ferme, alegând doar furnizori responsabili care împărtășesc principiile noastre ESG și menținem cele mai înalte standarde de calitate și siguranță. Participând la acest proiect, nu doar că ne aducem contribuția la dezvoltarea tinerei generații, dar le transmitem și valorile producției responsabile, esențiale pentru construirea unui viitor sănătos și sustenabil pentru societate.”

Innovation Camp 2024 este un catalizator pentru ideile inovatoare dedicate economiei circulare și sustenabilității. Prin sprijinirea acestui eveniment, Verum Group investește în tinerii lideri de mâine, promovând un viitor în care resursele sunt gestionate responsabil, iar risipa este redusă.

Despre VERUM GROUP
Verum Group este unul dintre top trei producători și exportatori din sectorul agroindustrial al Republicii Moldova. Cu o experiență solidă de 23 de ani, Verum Group gestionează un lanț valoric complet integrat, acoperind toate etapele, de la cultivarea terenurilor agricole și creșterea animalelor până la transformarea materiilor prime în produse cu valoare adăugată ridicată și alimente de cea mai înaltă calitate. Grupul operează zece unități de producție moderne și administrează 10.000 de hectare de teren agricol, având peste 1.700 de angajați care contribuie activ la dezvoltarea economică a țării. Prin exportul a peste 150.000 de tone de produse agricole și industriale în 20 de țări, Verum Group își consolidează prezența și impactul pe piețele internaționale, devenind un furnizor de referință pentru producătorii de alimente din Europa și Orientul Mijlociu.

Despre Junior Achievement Moldova
Junior Achievement (JA) este o asociaţie obştească a cărei misiune constă în pregătirea tinerei generaţii pentru a se afirma cu succes în economia de piaţă. Este membră a Centrului Regional de la Bruxelles, JA-YE Europa și a reţelei JA Worldwide, cea mai mare organizație orientată spre educația economică și antreprenorială, fiind prezentă în 115 țări. Din 1995, la programele de formare antreprenorială oferite și organizate de JA Moldova au participat peste 300 000 elevi si circa 3000 profesori.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

stiri.md

Ceban anunță că o va acționa în judecată pe ministra de Externe a României: „Pentru prostiile pe care le-a vorbit”

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că intenționează să o acționeze în judecată pe ministra Afacerilor Externe a României, Oana Țoiu, după ce aceasta a făcut noi declarații referitoare la interdicția sa de a intra pe teritoriul României. Ceban califică afirmațiile oficialei de la București, potrivit cărora „România nu este datoare” să ofere explicații în acest sens, drept „halucinante” și „absurde”. Potrivit lui Ceban, declarațiile lui Țoiu încalcă toate normele diplomatice și de protocol.

„O să vedem cum poate fi atacată în instanța de judecată pentru prostiile pe care le-a vorbit în spațiul public și manipulările de-a dreptul halucinante, repet, pe care le-a transmis dumneaei în acest sens”, a declarat Ceban în cadrul ședinței Primăriei din 21 iulie.

Până la această oră, Ministerul Afacerilor Externe al României nu a comentat public afirmațiile lui Ion Ceban.

Amintim că primarul și liderul MAN, Ion Ceban, s-a ales cu interdicție de intrare pe teritoriul României, pentru o perioadă de 5 ani, pe data de 9 iulie. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. În aceiași zi, Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Pe 20 iulie, ministra de Externe de la București a revenit cu noi declarații, în cadrul unei emisiuni TV. Potrivit Oanei Țoiu, România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi, totuși, un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
parlament.md

Ina Coșeru, după ce a fost exclusă de pe lista PAS pentru alegerile din toamnă: „Nu am știut. A fost decizia partidului”

Ina Coșeru, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană din actualul Parlament, susține că nu a fost anunțată în prealabil despre excluderea sa de pe lista electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile din 28 septembrie. Potrivit acesteia, decizia a fost luată de formațiunea politică, pe care o sprijină încă din prima campanie electorală, de acum nouă ani.

„Nu, nu am știut. (…) Nu la inițiativa mea. A fost decizia partidului. Acum cred că liderii de partid trebuie să fie întrebați din ce cauză a fost luată această decizie”, a declarat Coșeru pentru NewsMaker.

Întrebată dacă, în ciuda excluderii, va continua să susțină PAS în campania electorală, Ina Coșeru a răspuns: „Eu am lucrat pentru această echipă timp de 9 ani, din 2016, din prima campanie. Da, sper să rămânem o echipă și să lucrăm în continuare împreună”.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că formațiunea politică nu comentează excluderea Inei Coșeru de pe lista electorală.

Amintim că PAS a prezentat, pe 20 iulie, lista electorală cu care va candida la parlamentare. Primii pe listă figurează liderul formațiunii politice, președintele Parlamentului Igor Grosu. Acesta este urmat de premierul Dorin Recean și de vicepreședinta PAS și a actualului Legislativ, Doina Gherman.

Pe lista PAS se regăsesc, de asemenea, 36 de deputați din actualul parlament, inclusiv: Radu Marian, Lilian Carp, Vasile Grădinaru, Eugeniu Sinchevici și Liliana Nicolaescu-Onofrei. Lista completă poate fi consultată AICI.

În schimb, 25 din cei 63 de deputați ai PAS, aleși în urma scrutinului parlamentar din 2021, nu mai figurează pe lista formațiunii pentru alegerile din 28 septembrie. Printre numele cunoscute care lipsesc din noua componență prezentată de PAS se regăsesc Oazu Nantoi, Ana Racu, Boris Marcoci, Petru Frunze, Marcela Nistor, Vasile Șoimaru, Iulia Dascălu și Ina Coșeru. Lista completă poate fi consultată AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
screenshot

Ministra Agriculturii, prima reacție după ce a fost inclusă pe lista PAS la parlamentare: „Este o onoare” (VIDEO)

Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a spus că este „o onoare” faptul că a fost inclusă în lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile din toamnă. Aceasta a menționat că intenționează să participe în campania electorală pentru scrutin, care va începe pe 29 august, și că pe durata acesteia se va suspenda din funcție. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 21 iulie.

Ludmila Catlabuga a declarat că propunerea de a candida la alegerile parlamentare pe lista PAS a venit din partea formațiunii.

Este o onoare pentru mine să fac parte din această echipă. Cu siguranță 28 septembrie este pentru noi o zi crucială. (…) Vreau să las un mesaj comun și echipei mele, dar și tuturor cetățenilor. Probabil acum este etapa și momentul când trebuie să ne unim forțele, să lăsăm toate supărările, dar și să putem trece peste această perioadă, ca să putem menține acea direcție pe care am luat-o. Pentru că este unica direcție bună pentru Republica Moldova – integrarea în Uniunea Europeană”, a spus ea.

Ministra a declarat că pe perioada campaniei electorale se va suspenda din funcție. „Voi merge în teritoriu să discut cu lumea”, a adăugat aceasta.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Concurenții formațiunii includ mai mulți actuali miniștri: Dan Perciun, Victoria Belousov, Ludmila Catlabuga, Vladimir Bolea, Mihai Popșoi și Sergiu Lazarencu.

În aceiași zi, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

„Un act de nesimțire”: Ministrul Culturii critică concertul lui Usatîi cu artiști ruși, desfășurat lângă vagoanele deportării

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a criticat organizarea de către politicianul Renato Usatîi a concertului cu participarea unor artiști ruși, desfășurat recent în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit lui Prodan, evenimentul, desfășurat în apropierea expoziției „Trenul durerii” – dedicată deportărilor staliniste din Basarabia – reprezintă un „act de nesimțire”.

„Aceste evenimente țin de divertisment, și nicidecum de cultură. Cel puțin nu țin deloc de cultura R. Moldova, de aceea nu intră în sfera de responsabilitate a Ministerului Culturii. Totuși, este un act de nesimțire să organizezi concerte cu artiști invitați din Federația Rusă lângă vagoanele care au menirea să fortifice, să educe cetățenii, în vederea memoriei deportărilor care s-au produs. Dar, totodată, părerea mea personală este că în Piața Marii Adunări Naționale trebuie să aibă loc evenimente legate de sărbătorile naționale, de importanță națională, și nicidecum de divertisment. PMAN este o piață în care seriozitatea și abordarea națională trebuie să fie pe măsură”, a declarat Sergiu Prodan.

Întrebat de ce Ministerul Culturii nu a intervenit pentru a împiedica accesul artiștilor ruși, Prodan a explicat că instituția pe care o conduce nu are competențe legale în acest sens.

„Responsabilitatea autorităților locale pentru activitățile care au loc în PMAN este scrisă prin lege. Ministerul Culturii nu tocmai are la dispoziție instrumente care să blocheze intrarea în R. Moldova a unor oameni de cultură. Nu văd cum ar putea interveni Ministerul Culturii pentru a bloca accesul unor artiști la evenimente de divertisment”, a precizat ministrul.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat pe 16 iulie concertul. Acesta a menționat că show-ul, care a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia, drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

La primul concert al Festivalului Absolvenților 2025, care a avut loc pe 2 iulie, la fel au evoluat artiști ruși. Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Prezența lor în țara noastră a atras un val de critici, inclusiv din partea organizației Stop Russian Aggression, care solicitase în ajunul show-ului ca artiștilor să le fie interzisă intrarea.

gov.md

Guvernul, răspuns Rusiei după reținerea unui moldovean, suspectat că ar fi transmis informații secrete: „Nu ne impresionează”

Autoritățile de la Chișinău califică reținerea unui cetățean moldovean, anunțată pe 21 iulie de Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), drept o tentativă de a genera tensiuni și de a crea „senzație în spațiul public din Rusia”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că informațiile prezentate de partea rusă nu au fost deocamdată confirmate oficial, inclusiv din cauza accesului limitat al serviciilor consulare moldovenești în Federația Rusă. Totuși, cazul urmează să fie analizat de instituțiile abilitate din Republica Moldova, a asigurat el.

„În ultima perioadă, atestăm o activizare din partea instituțiilor de specialitate din Federația Rusă de a ținti cetățeni ai Republicii Moldova. (…) Cu alte cuvinte, Federația Rusă face ceea ce noi am avertizat că vor face – acțiuni de destabilizare în raport cu Republica Moldova, cu oamenii noștri, pe care îi învinuiesc de acțiuni ilicite, prezentând tot felul de așa-zise dovezi, imagini video și comunicate publicate pe site-urile instituțiilor oficiale care de fapt fie conțin o informație incompletă, fie care nu poate fi verificată din surse independente”, a declarat Daniel Vodă.

Vodă susține că, în pofida obstacolelor, autoritățile de la Chișinău vor examina „îndeaproape” cazul celei mai recente rețineri anunțate de FSB-ul rus. El a reiterat că, în situații de risc, cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Federației Ruse pot apela la Ambasada Moldovei pentru a beneficia de sprijin consular.

„Toate aceste provocări le considerăm nimic altceva decât o tentativă de a ancora în trecut și de a face senzație în spațiul public din Rusia, care necesită acest lucru. Pe noi nu ne impresionează în niciun fel. Dar grija noastră sunt oamenii cu care vrem să ținem și să avem legătura, iar acest lucru să nu fie îngrădit”, a mai declarat Vodă.

Guvernul precizează că nu va da curs acestor „provocări” și își reafirmă angajamentul pentru menținerea păcii, liniștii și bunăstării cetățenilor din Republica Moldova.

Precizăm că FSB-ul rus a anunțat, pe 21 iulie, că un bărbat originar din Republica Moldova a fost reținut în orașul Riazan din Rusia. Acesta este acuzat de „spionaj” în favoarea Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR).

La sfârșitul lunii iunie, FSB a anunțat, la fel, că a reținut încă doi bărbați, care ar fi cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia sunt acuzați că ar fi „agenți” ai Serviciului de Informație și Securitate, care aveau drept scop îndeplinirea unor misiuni „împotriva securității Federației Ruse”.

Atunci, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a emis o alertă de călătorie pentru Federația Rusă. Mai mult, diplomația de la Chișinău a calificat acuzațiile drept „nefondate și speculative”. Potrivit MAE, comportamentul față de moldoveni reflectă o politică sistematică a autorităților ruse, iar astfel de cazuri au mai fost semnalate în trecut.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: