Victoriabank – creștere susținută prin digitalizare continuă. Rezultatele financiare Victoriabank la 30 iunie 2021

Victoriabank, banca sistemică din TOP 3 bănci din Republica Moldova, a continuat și în semestrul 1 al anului 2021 să contribuie la sprijinul economiei Moldovei, al afacerilor, dar și al cetățenilor țării, chiar și în contextul creat de pandemie.

„Continuăm să punem accent pe digitalizare, lucrând în permanență la diversificarea și îmbunătățirea pachetului de servicii online, astfel încât un client care are deja un card la Victoriabank să nu mai fie nevoit să vină la bancă și 100% din nevoile acestuia să fie realizate prin intermediul aplicației mobile sau web VB24.

Recent, a fost lansat serviciul de transfer online T2A, care permite transferarea directă a remiterilor de bani în conturile curente sau pe cardurile bancare, absolut gratuit. Prin urmare, beneficiarii de remitențe nu mai sunt nevoiți să vină la bancă, ceea ce le economisește considerabil timpul și le oferă mai mult confort. Complementar la T2A, am lansat în platforma de online banking VB24 și promoția Happy Hour, oferind posibilitatea clienților să facă schimb valutar la curs oficial în fiecare zi lucrătoare, între orele 13:00 – 14:00. În acest mod, am creat un întreg ecosistem digital pentru o categorie foarte mare de clienți, care pot astfel  economisi  timpul de deplasare și așteptare în sucursalele Victoriabank, prin recepționarea remitențelor online și schimbul valutar al acestora la curs oficial, iar apoi retragerea de la orice bancomat din Moldova (în cazul cardului Adu-ți salariul la Victoriabank – retragerea este gratuită la bancomatul oricărei bănci de pe teritoriul Moldovei). Feedback-ul clienților în ceea ce privește digitalizarea serviciilor și produselor băncii este unul pozitiv. Acest lucru poate fi observat din creșterea operațiunilor cashless, banca înregistrând cel mai mare număr de tranzacții digitale din totalul operațiunilor, cea mai mare valoare a operațiunilor digitale și cea mai mare medie de operațiuni lunare cu un card activ” – a declarat Bogdan Pleșuvescu, Președintele Comitetului de Direcție al Victoriabank.

Deschiși pentru Clienți

  • Chiar și în contextul valului 3 al pandemiei cu o creștere exponențială, banca și-a continuat activitatea, menținând unitățile deschise și păstrând un program de lucru obișnuit.

Recunoașterea efortului continuu de umanizare a sistemului bancar din Moldova

  • Cea mai importantă mențiune – Medalia de Aur „Marcă comercială responsabilă social”, categoria „Servicii financiare”;
  • Cea mai mare distincție, Mercuriul de Aur pentru nominalizarea „Liderul anului”, categoria „Servicii financiare”;
  • Medalia de Aur pentru nominalizarea „Contribuție importantă la dezvoltarea durabilă, categoria „Servicii financiare”;
  • Medalie de Aur pentru nominalizarea „Aprecierea consumatorului”, categoria „Servicii financiare”;
  • Mercuriul de Aur pentru nominalizarea „Contribuție importantă la dezvoltarea durabilă”, categoria „Servicii financiare”

Digitalizare continuă: Cu Victoriabank, acum e mai ușor și mai rapid decât oricând să primești transferurile din străinătate

  • Am lansat serviciul Transfer online (T2A), prin intermediul căruia persoanele fizice beneficiare ale remitențelor pot primi gratuit transferuri de bani direct pe carduri și în conturile curente, deschise la Victoriabank.
  • Victoriabank este prima bancă care oferă beneficiarului posibilitatea să primească online transferul fie pe contul curent, fie pe contul de card prin sistemul Western Union.
  • Clienții Victoriabank nu trebuie să implice expeditorul ca să își primească banii transferați prin sistemele de plăți direct pe card sau în cont.

Avantaje digitale

  • Depozite online pentru Persoane Fizice. A continuat creșterea exponențială a numărului de depozite constituite online în VB24 de către clienții Persoane Fizice. Continuă promoția prin care pentru unele depozite deschise online beneficiezi de până la +1% bonus la rata dobânzii. Depozitele de la Victoriabank oferă  siguranță și flexibilitate, iar în cazul depozitului „Flexibil Plus” dobânda crește în funcție de soldul păstrat.
  • Depozite online pentru Persoane Juridice. A fost implementată posibilitatea de a deschide depozite online pentru companiile mici și mari, care își gestionează afacerile prin VB24 Business.

Securitatea tranzacțiilor Clienților

  • A fost lansat 3DS 2.0 – standard internațional de securitate pentru plățile online, care are drept scop protecția suplimentară a cardurilor și reducerea fraudelor din zona e-commerce. Acesta se bazează pe existența și furnizarea unei parole suplimentare ori de câte ori se face o plată online cu un card înrolat în 3D Secure.

Banking la distanță, fără drumuri la bancă

  • SMS Notificări. A fost lansat serviciul de abonare online la serviciul „SMS Notificări”, direct de la calculator, fără drumuri în plus la bancă sau în căutarea unui bancomat.
  • PIN prin Call Centru. A fost lansat serviciul nou de generare a codului PIN pierdut sau uitat de client, prin Call Centru, fără a fi necesară deplasarea clientului la unitatea Băncii pentru reemiterea cardului bancar.

Tendințe internaționale, acum și în Moldova

  • Tap2Phone. Orice telefon pe sistem Android poate deveni terminal securizat pentru acceptarea plăților cu cardul. Împreună cu VISA, în cadrul proiectului de achitare a călătoriilor din transportul public din Chișinău cu cardul, a fost implementată tehnologia Tap2Phone. Această soluție inovativă este un suport pentru achitările prin intermediul validatoarelor staționare/mobile.
  • Pentru motivarea utilizării cardurilor în proiectul dat, a fost lansată promoția „Achită în transportul public cu cardul VISA de la Victoriabank și câștigă”. Participanții la promoție primesc garantat cashback de la orice achitare a călătoriei cu cardul și pot câștiga diverse premii lunare.

Bancomate cu funcționalități noi

  • Bancomate contactless: În vederea asigurării serviciilor bancare la cel mai înalt nivel de calitate, a fost lansată o nouă funcționalitate, și anume – bancomatele contactless. Deținătorii de carduri contactless pot efectua rapid şi comod operațiuni la ATM, printr-o simplă apropiere a cardului de modulul NFC al bancomatului, evidențiat prin semnul contactless. Această inovație are scopul de a spori calitatea interacțiunii clienților cu bancomatele băncii și de a evita eventuale blocări ale cardurilor în dispozitivele de citire ale bancomatelor. Efectuarea operațiunilor fără contact la bancomat necesită tastarea codului PIN. Astfel, se asigură menținerea standardelor înalte de securitate.
  • Bancomate valutare. Acum, la ATM-urile Victoriabank, pe lângă lei moldovenești, se poate retrage valută: EUR și USD. Rețeaua de ATM-uri care eliberează valută se extinde continuu. Retragerea valutei este disponibilă nu doar clienților Victoriabank, dar și deținătorilor de carduri ale altor bănci.

Cu grijă față de IMM și Agri

  • Întreprinderile Mici și Mijlocii din Moldova, care își refinanțează creditele de la alte bănci sau OCN-uri (Organizații Creditare Nebancare), beneficiază de 0% comision de acordare pentru sumele refinanțate. Oferta de refinanțare a creditelor este destinată tuturor companiilor care se încadrează în categoria IMM (Întreprinderi Mici și Mijlocii), pentru orice tip de credit folosit pentru refinanțare: credite de capital de lucru, credite de investiții, linii de credit etc.
  • În scopul susținerii producătorilor agricoli, care au suferit dublu în anul 2020 din cauza pandemiei, precum și a unui an secetos, a fost lansată campanie de finanțare ”Agri de Primăvară”. În cadrul campaniei, au fost acordate credite pentru finanțarea lucrărilor agricole de primăvară. Banca a oferit Credite Agri personalizate tuturor agricultorilor conform necesităților fiecăruia.

Rezultate financiare la 30 iunie 2021

  • Izolarea a contribuit la intensificarea comportamentului digital printre clienții băncii. Prin urmare, în primul semestru al anului 2021, au fost efectuate peste 3 milioane de tranzacții online: dintre care peste 1,3 milioane de tranzacții web și mai mult de 1,7 milioane de tranzacții efectuate de pe dispozitivele mobile. Aceste rezultate remarcabile se explică și prin creșterea cu peste 48 de mii a numărului de utilizatori noi de aplicații web si mobile banking, marca Victoriabank;
  • Activele Victoriabank au constituit aproape 16,5 miliarde de lei la finalul semestrului întâi al acestui an. Cota de piață a băncii, conform activelor totale, a constituit 15,02%, iar banca s-a menținut ferm pe locul 3 în sectorul bancar;
  • Portofoliul de depozite, clienți persoane fizice și juridice, a constituit aproape 13 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 7,97% față de începutul anului. Cota de piață a Victoriabank la depozite a înregistrat nivelul de 15,64%, după mărimea portofoliului, banca plasându-se pe locul 3 în sectorul bancar;
  • Portofoliul de credite clienți persoane fizice și juridice (principal) la data de 30 iunie 2021 a însumat aproape 4,7 miliarde de lei, crescând în șase luni cu circa 85,6 milioane de lei.
  • În perioada analizată, indicele de rentabilitate a capitalului Băncii (ROE) a înregistrat nivelul de 7,17%, iar cel de rentabilitate a activelor (ROA) a constituit 1,27%.
  • Profitul net al Victoriabank, în prima jumătate a anului, a atins valoarea de aproximativ 108 milioane de lei, depășind cu 14,81% valoarea înregistrată în perioada similară a anului precedent;
  • Conform situației la sfârșitul perioadei de raportare, banca își desfășoară activitatea prin intermediul a 30 de sucursale și 46 de agenții în toată țara.

Victoriabank este a treia bancă din Moldova, în funcție de active. Din 2018, banca este parte a celui mai mare grup financiar din România – Banca Transilvania. Cu circa 270.000 de clienți activi, 76 de sedii în peste 30 de localități din țară, banca finanțează aproximativ 31.000 de persoane și companii, care au un efect multiplicator și duc la creșterea prosperității în Moldova. Investițiile sale în infrastructură și rețea, în ultimii doi ani, constituie circa 200 de milioane de lei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Liderul LOC, acuzat că ar fi promovat în Blocul „Împreună” partide apropiate de Plahotniuc și Șor: „regretabil”

Plecarea Ligii Orașelor și Comunelor (LOC) din Blocul politic „Împreună” a generat un val de acuzații și replici între liderii politici implicați. Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, susține că retragerea formațiunii conduse de Alexandru Bujorean ar fi fost provocată de refuzul celorlalte partide de a accepta în alianță formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„Aceste atacuri au fost regizate și executate prin intermediul lui Alexandru Bujorean, co-președintele Ligii Orașelor și Comunelor, care a pledat cu mare insistență să acceptăm în cadrul Blocului Împreună mai multe partide politice și persoane afiliate în trecut regimului Plahotniuc, grupului criminal organizat Ilan Șor și sateliților acestora”, a scris Gligor într-o postare pe rețelele sociale.

Potrivit acestuia, motivul real al plecării Ligii Orașelor și Comunelor ar fi insistențele repetate ale lui Bujorean privind acceptarea unor partide în alianță.

„La ultima ședință a Consiliului de coordonare a Blocului Împreună, Bujoreanu a insistat repetat asupra extinderii Blocului prin accederea PSDE, PNM și CUB. Vă aduc aminte că Comisia Electorală Centrală a depistat în listele de subscripție depuse de CUB în alegerile prezidențiale, liste identice cu cele depuse de Victoria Furtună. Concluziile le faceți Dvs, nemaivorbind de faptul că CUB a sabotat Blocul Împreună în alegerile prezidențiale. Propunerea lui Bujorean a fost refuzată unanim de Partidul Schimbării, PPDA și Partidul Verde Ecologist și acesta este motivul adevărat al plecării Ligii Orașelor și Comunelor din Blocul Împreună”, a mai menționat Gligor.

În același timp, Ștefan Gligor a respins declarațiile legate de o posibilă apropiere între Blocul „Împreună” și PAS.

„Cât privește pretinsele alegații despre PAS, deși Blocul Împreună înțelege necesitatea unui proces de coalizare a forțelor proeuropene veritabile, la moment nu există nicio înțelegere, acord sau decizie în acest sens, în primul rând pentru că PAS nu are deschiderea necesară pentru a crea un front pro-european larg”, a mai subliniat Gligor.

În sprijinul acestei poziții a venit și Dinu Plîngău, liderul Platformei „DA”, care susține că plecarea LOC nu ar trebui privită ca un semn de slăbiciune, ci ca o „curățenie generală înainte de alegeri”.

„O ispită de moment a distrus mulți oameni destoinici în țara noastră. Plecarea câtorva oameni din Blocul Împreună nu trebuie tratată ca o slăbiciune, ci ca o curățenie generală înainte de alegeri”, a declarat Plîngău.

El a criticat presupusele schimbări de poziție ale LOC-ului, făcând referire la alegerile prezidențiale, când aceștia ar fi susținut-o pe Maia Sandu din primul tur, iar acum s-ar prezinta ca adversari ai PAS.

„Este ciudată poziția neașteptată a unor foști colegi, care la alegerile prezidențiale nu au susținut candidatul Blocului Împreună, Octavian Țîcu, dar chiar din primul tur al scrutinului au susținut candidatura doamnei Sandu – pentru ca azi să se prezinte drept cei mai mari dușmani ai PAS-ului și ai Maiei Sandu. Înțeleg această metamorfoză, cred că toată lumea o înțelege, dar ispitele de moment nu aduc beneficii nimănui”, a punctat liderul Platformei „DA”.

Plîngău a mai adăugat că Alexandru Bujorean ar fi fost implicat în toate discuțiile cu partidele interesate să adere la Blocul „Împreună”, inclusiv cu PAS și alte formațiuni.

„Domnul Bujorean a participat la absolut toate discuțiile, atât cu PAS, cât și cu alte forțe politice care erau sau sunt în proces de aderare la Blocul Împreună. I-am spus-o lui Munteanu, i-o spun și lui Bujorean: pleacă CUB, vin Verzii. Pleacă LOC, vin alții. Pentru că Bujorean știe câte partide au bătut la ușa noastră”, a afirmat Plîngău.

În replică, Alexandru Bujorean respinge acuzațiile lansate de Gligor și Plîngău și acuză o tactică „regretabilă” a foștilor parteneri din Bloc.

„Eu regret astfel de mesaje, pentru că dacă acum se vine cu astfel de atacuri, înseamnă că un an și mai mult de la constituirea acestui bloc nu venea iz de la Plahotniuc, de la Șor, iar acum, în momentul în care noi nu mai suntem parteneri de bloc, se recurge la astfel de tactici. Din păcate, asta e înțelegerea unor colegi de a face politică. Nu o să reacționăm cu atacuri. Avem respect față de cele trei partide rămase în Blocul Împreună. Știu cui sunt convenabile astfel de mesaje – cu siguranță partidului de guvernământ”, a declarat Bujorean în cadrul podcastului Gonța Media.

Cu o reacție la declarațiile lui Gligor a venit și președintele Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur. Într-o postare pe Facebook acesta a comentat asociarea partidului său de către Gligor cu fugarii Plahotniuc și Șor.

„Într-adevăr, PNM a fost invitat să facă parte din Blocul Împreună, invitația venind din partea dlui Bujorean și dl Plîngău, doi băieți din aceeași generație cu mine, pe care îi respect. Sincer să fiu, am fost aproape să accept propunerea, până când am avut o discuție separată cu Ștefan Gligor. Domnul Gligor mi-a comunicat direct că nu sunt binevenit în Blocul Împreună din cauza politicii naționaliste pe care o duc împreună cu PNM. Ștefan mi-a spus că trebuie să încetăm să promovăm așa de insistent limba română, că sunt minorități etnice pro-europene care nu înghit românismul, să nu mai cerem închiderea robinetului pentru transnistria și găgăuzia, să o luăm mai ușor cu unirea. Am rămas perplex să aud una ca asta, mai ales că dl Gligor provine din nordul Bucovinei, ocupată de ruși și deznaționalizată de ucraineni.

În fine, după astfel de reproșuri antiromânești, am întrerupt orice discuție privind aderarea la acest bloc. Eu și colegii mei am venit în politică anume pentru promovarea valorilor naționale românești și a unirii cu România. Altceva nu ne interesează.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”.

Aceștia au acuzat PAS că ar ademeni oameni din bloc pe listele lor electorale. În cadrul podcastului Gonța Media, Alexandru Bujorean a declarat că PAS ar fi propus blocului Împreună trei mandate de deputat pentru cele patru partide din bloc. 

Purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare a declarat pentru NM că PAS „este în discuții cu partidele proeuropene”.

„Ne dorim o listă cât mai reprezentativă și unitatea forțelor europene. Le mulțumim celor care se alătură acestui efort de menținere a Moldovei pe calea cea dreaptă în alegerile din toamnă”, a declarat Adriana Vlas, reprezentanta PAS.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

facebook.com/maia.sandu

Maramă românească, amuletă și cărți: Cadourile primite de Maia Sandu în ultimele luni

Instituția prezidențială a făcut publică lista cadourilor protocolare admisibile oferite șefei statului în trimestrul al doilea al anului 2025. Potrivit documentului, cel mai valoros obiect primit este o maramă tradițională românească din Bucovina, cusută manual, în valoare de 1250 de lei. Cadoul i-a fost oferit Maiei Sandu pe 10 iunie de către președintele României, Nicușor Dan, cu ocazia primei sale vizite oficiale la Chișinău.

O delegație a Institutului Politehnic din Tomar, Portugalia, i-a oferit șefei statului o placă din argilă, cu gravura simbolică a Cetății Ordinului Cavalerilor Templieri (450 lei), precum și o monedă comemorativă cu inscripția „Institutul Politehnic din Tomar, Republica Portugheză” (600 lei), în cadrul unei vizite de informare la Președinție.

În contextul unei întrevederi de lucru, un grup de parlamentari britanici i-a oferit un platou decorativ rotund din ceramică, prelucrat manual, cu emblema Inter-Parliamentary Union – British Group, în valoare de 500 de lei.

Cu ocazia unei vizite oficiale la Tirana, pe 17 mai, Maia Sandu a primit din partea președintelui Albaniei, Bajram Begaj, un suvenir în ramă de sticlă, reprezentând un element din costumul tradițional feminin albanez – un șort brodat manual – în valoare de 790 de lei. Tot în aceeași zi, organizatorii celei de-a șasea ediții a Summitului Comunității Politice Europene i-au oferit mai multe cadouri simbolice: cartea „The History of George Castriot, surnamed Scanderbeg, King of Albania” (650 lei), albumul foto „Inside Albania” (400 lei), un tablou decorativ pe pânză cu o reproducere a unei cărți poștale a summitului (200 lei) și un disc vinil cu 10 compoziții muzicale din anii ’80 (450 lei).

Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Ulvi Bakhshaliyev, i-a dăruit o amuletă-suvenir, un fragment dintr-un covor tradițional azer, cu o valoare de 890 de lei, cu ocazia participării la expoziția de covoare azere.

Cu ocazia Zilei orașului Călărași, președinta a primit un obiect decorativ ce reprezintă simbolul public teritorial al județului Călărași, România (350 lei), oferit de Consiliul Județean. Tot în aceeași zi, organizatorii Festivalului Cireșar din comuna Trușeni i-au oferit un suvenir decorativ din sticlă organică, personalizat pentru ediția a IV-a a evenimentului (490 lei).

Abasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin, i-a oferit Maiei Sandu o tapiserie de artă chinezească, realizată în tehnica defilării, din mătase și țesătură, evaluată la 790 de lei.

În cadrul vizitei oficiale, șefa statului a mai primit un set format dintr-o căniță și o farfurioară din colecția „Golden Rudraksha”, cu o valoare de 690 de lei, oferit de Tanja Fajon, viceprim-ministra și ministra Afacerilor Externe și Europene a Republicii Slovenia. Tot atunci, senatoarele Véronique Guillotin și Nadia Sollogoub, membre ale Grupului de prietenie Moldova-Franța din Senatul Franței, i-au oferit o medalie-monedă unică din bronz, gravată cu imaginea „Marianneei”, în valoare de 770 de lei.

Administrația prezidențială precizează că toate aceste cadouri au fost înregistrate în Registrul de evidență a cadourilor admisibile și au fost trecute în proprietatea aparatului prezidențial.

LCP_2025_2 by Doina Buruiană

(VIDEO) Canicula impune restricții pe drumuri/ Nichita „luptă” pentru PAS/ Plahotniuc revine prin Tutun-CTC?

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Alegeri repetate la Boldurești, după anularea turului ii în instanță
— O pictoriță din Moldova a stabilit un record Guinness
— Restricții de circulație pentru transportul de mare tonaj din cauza caniculei
— Jocuri de noroc clandestine la Chișinău: trei persoane reținute
— Tentativă de preluare ostilă la Tutun-CTC?
— MAN la CEC: PAS și-a desemnat candidații prematur
— Un șef de secție dintr-un spital din nordul țării, acuzat de corupție pasivă
— Inundații în Texas: 82 de persoane au decedat
— Câștigătorii euroquiz au vizitat instituțiile UE. Cu ce impresii s-au întors acasă?
— Campioana Anastasia Nichita, în centrul unei controverse online
— Blocul „Victoria” anunță, de la Moscova, că va participa la parlamentare
— Câștigătorii Euro Quiz au vizitat instituțiile UE. Cu ce impresii s-au întors acasă?
— Sportivii Anastasia Nichita și Maxim Potîrniche, pe lista PAS
— Vrei viză SUA? Declară toate numele folosite online
— LOC acuză PAS că încearcă să absoarbă alte partide
— Încă un partid părăsește blocul politic „Împreună”
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Incendiu la periferia orașului Comrat: 20 de hectare în flăcări, amenință un lan agricol

Un teren de la periferia orașului Comrat a luat foc în după-masa zilei de luni, 7 iulie. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), flăcările au cuprins aproximativ 20 de hectare de miriște și vegetație uscată. Există riscul ca focul să se extindă spre un lan de floarea-soarelui aflat în apropiere.

Pompierii au recepționat apelul la ora 14:35, iar la fața locului au intervenit patru echipaje

Pompierii lucrează în continuare pentru a localiza și a opri extinderea incendiului. Victime nu au fost raportate.

Imagine simbol/RBK

Din cauza creșterii prețurilor, rușii au început să cumpere în masă seturi pentru tratarea dinților acasă

Pe platformele de vânzări online din Rusia a crescut semnificativ atât oferta, cât și cererea pentru seturile de plombare dentară utilizate acasă. Potrivit Izvestia, care citează propria analiză de piață, tot mai mulți ruși recurg la aceste soluții improvizate din cauza costurilor ridicate ale tratamentelor stomatologice, scrie Holod.

În primele șase luni ale anului 2025, numărul anunțurilor pentru astfel de seturi a crescut de 3,3 ori pe unul dintre cele mai mari marketplace-uri din Rusia, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Este vorba despre mii de oferte disponibile online.

Odată cu creșterea cererii, au crescut și prețurile. Dacă anterior un set costa între 150 și 200 de ruble, acum prețul depășește 900 de ruble. Unul dintre vânzători a înregistrat deja peste 44.000 de vânzări.

Clienții susțin că nu-și permit tratamente stomatologice profesioniste. „Folosesc produsul de vreo două-trei luni. (…) Cu acest „ciment dentar” pot cel puțin să mănânc normal”, scrie unul dintre utilizatori.

Medicii avertizează, însă, astfel de metode sunt periculoase. „Din păcate, în spatele acestor „trucuri” nu există nici diagnostic, nici abordare individuală și nici înțelegerea cauzelor reale. Nu e tratament – e o mascarea a simptomelor, care adesea duce la probleme și mai grave”, a declarat Victoria Radko, șefa secției de ortodonție de la Eurokappa Clinic.

Aceasta atrage atenția că, din dorința de a economisi, oamenii cumpără nu doar kituri de plombare, ci și fațete dentare aplicabile sau gutiere pentru corectarea mușcăturii – produse care pot afecta sănătatea dentară dacă sunt folosite fără supraveghere medicală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: