Victoriabank susține oamenii de cultură prin acordarea unui sprijin financiar Teatrului Geneza Art din Chișinău

Victoriabank se solidarizează cu oamenii de cultură din Republica Moldova pentru a contribui la depășirea impasului în care s-au pomenit aceștia în urma restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Astfel, Victoriabank anunță că sponsorizează activitatea din anul curent a unuia dintre teatrele locale, instituții puternic afectate de criza din ultimii aproape doi ani.

Este vorba despre Teatrul Geneza Art din Chișinău, căruia i se va oferi suma de 100 de mii de lei, punându-se bazele unui parteneriat de durată cu această instituție culturală importantă din Republica Moldova.

„În această perioadă complicată, cauzată de pandemia de COVID-19, când instituțiile de cultură nu pot activa la capacitate maximă, considerăm că este absolut necesar să întindem o mână de ajutor celor care au nevoie de susținere pentru a-și continua activitatea profesională și celor care ne ajută și pe noi, spectatorii, să depășim momentele grele, pentru că, se știe, cultura este sufletul unei națiuni. În cazul dat, este vorba despre Teatrul Geneza Art din Chișinău. Știm că, din cauza interdicțiilor impuse de pandemie, actorii nu au putut juca pe scena teatrului o bună perioadă de timp. Acum, publicul are acces în sala de spectacole doar la prezentarea certificatului de vaccinare împotriva COVID-19 sau prezentarea rezultatului negativ al unui test COVID. Oferind Teatrului Geneza Art suma de 100 de mii de lei drept sponsorizare, vrem să contribuim la perpetuarea activității acestei instituții culturale deosebit de importante pentru toți iubitorii de frumos din Chișinău și din întreaga țară. Suntem convinși că doar sprijinul și parteneriatele ne vor ajuta să depășim aceste momente destul de dificile prin care trecem”, a menționat Sorin Bălănel, Director Relații cu publicul și Marketing, Victoriabank.

Directoarea artistică a Teatrului Geneza Art, Daniela Burlaca, a mulțumit echipei Victoriabank pentru sprijinul financiar acordat.

De aproape 15 ani fac teatru și în tot acest răstimp am conștientizat că arta în secolul XXI nu poate supraviețui doar din entuziasm sau doar datorită unor aspirații, oricât de nobile ar fi ele.  Mă reîntorc la acest gând de fiecare dată când echipa de creație pe care o conduc se confruntă cu dificultăți de ordin financiar. În acest context, mă bucur că există companii și instituții financiare bine dezvoltate, care se pliază pe aspirațiile și oportunitățile culturale ale artiștilor vremurilor noastre. Astfel de relații de colaborare privind valorificarea unor  idei comune de promovare și susținere a oamenilor de cultură, am creat-o împreună la inițiativa partenerilor noștri de la Victoriabank. Mai mult, instituția a decis, într-o perioadă extrem de complicată, provocată de pandemia Covid -19, sprijinirea unei trupe de teatru independent, venind cu un suport financiar considerabil. Astfel, suntem profund recunoscători și aducem alese mulțumiri pentru receptivitatea și implicarea efectivă a Victoriabank în viața culturală din Republica Moldova”.

Teatrul Geneza Art este susținut financiar în cadrul activităților de CSR (Responsabilitate Socială Corporativă) din anul curent ale Victoriabank. Printre evenimentele similare, desfășurate anterior cu sprijinul financiar al Victoriabank, se numără: campania „Povești de acasă”, licitația de caritate „Cumpără artă, susține un copil” și „Gala Generozității”, toate în beneficiul organizației „Copil. Comunitate. Familie” (CCF Moldova). Totodată, anul trecut, Victoriabank a inițiat o campanie de susținere a producătorilor autohtoni, care a avut genericul #CumpărăDeLângăTine.

În cadrul acestei acțiuni, mai mulți angajați ai băncii au promovat pe rețelele de socializare antreprenori mici și mijlocii de pe întreg teritoriul țării, printr-un gest  firesc de solidaritate cu ei. Tot în anul 2020, Victoriabank a donat 250 de mii de lei Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, în sprijinul luptei contra noului tip de coronavirus. Anterior, banca a susținut financiar mai multe instituții de cultură, printre care Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Geneza Art este un teatru independent  din Republica Moldova. Primul spectacol a fost jucat în ianuarie 2010. De-a lungul anilor, trupa teatrului a obținut mai multe premii pentru regie, actorie și costume teatrale. Obiectivul prioritar al Teatrului Geneza Art este de a promova tinerii actori şi de a alege un repertoriu accesibil tuturor vârstelor, dar şi autentic, reieşind din amalgamul multicolor de stări şi situaţii pe care ni le oferă viaţa. Este un teatru clasic, cu viziuni contemporane în deplinul sens al sintagmei. Teatrul Geneza Art pledează pentru excluderea stereotipurilor din arta teatrală, este deschis pentru experimente teatrale curajoase de maximă actualitate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Plahotniuc, gata să revină în Moldova/ Dodon, despre blocul electoral/ La protest pentru 300 de lei?

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Cinci participanți la protestul opoziției, bănuiți că au fost plătiți
— Vlah îl amenință cu judecata pe Grosu
— Plahotniuc vrea să revină în Moldova. Precizările avocatului său
— Un alt pretendent la un fotoliul în Parlament
— PSRM își propune să participe la parlamentare în componența unui bloc
— Fostul șef al stisc s-a alăturat blocului „împreună”
— Plahotniuc nu vrea să fie adus în Moldova? Precizările Procuraturii
— PNM a decis să participe la alegerile parlamentare
— Alegătorii cu altă reședință, rugați să-și declare noul domiciliu
— Incendiu puternic de vegetație la Căușeni
— Mai mulți politicieni și activiști străini nu au fost lăsați să intre în Moldova
— Cod Galben de ploi și grindină în Moldova
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu permite vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Platforma Temu este acuzată că nu a evaluat în mod corespunzător riscurile de vânzare a produselor ilegale pe piața sa. Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu ar fi încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că „platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale”.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Cu Sens/Facebook

Vladimir Plahotniuc cere să fie extrădat în R. Moldova: Anunțul avocatului

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, a anunțat că oligarhul, aflat în arest în Grecia, ar fi depus oficial o cerere prin care „acceptă necondiționat” să fie extrădat în Republica Moldova.

Cererea a fost adresată autorităților judiciare competente din Grecia și confirmă voința expresă a lui Vladimir Plahotniuc de a colabora în mod deschis cu procesul judiciar internațional, în vederea soluționării rapide și neîntârziate a procedurilor legale. Clientul nostru este gata să fie extrădat și este pregătit să facă uz de toate posibilitățile legale pe care le are la îndemână pentru a reveni în Republica Moldova”, a menționat avocatul într-o declarație publică.

Amintim că astăzi, Procuratura Generală nega informațiile potrivit cărora oligarhul Vladimir Plahotniuc ar fi acceptat să fie extrădat în R. Moldova.

Curtea de Apel din Atena, instanța competentă în examinarea procedurii de extrădare, a informat Procuratura Generală a țării noastre că numitul nu și-a exprimat consimțământul pentru extrădare în Republica Moldova”, se menționa într-un comunicat al Procuraturii.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Procuratura Generală a nunțat, pe 24 iulie, că a transmis autorităților din Grecia cererea oficială de extrădare a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Brian Brown, activist conservator american, lăsat să intre în R. Moldova, după ce a fost oprit la frontieră: „Au spus că au greșit”

Activistul american Brian Brown, a anunțat astăzi, 28 iulie, că i s-a permis intrarea în Republica Moldova, după ce, cu o zi înainte, fusese oprit la frontieră din motiv că urma să participe la conferința conservatorilor, „Make Europe Great Again”, un eveniment despre care SIS susține că ar avea „organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor”.

El a făcut aceste precizări într-o postare pe rețeaua X, după care a apărut în intervenții video alături de liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care a catalogat acțiunile autorităților drept „intimidare”.

„Eram deja în avion și pregătit de decolare când Poliția de Frontieră a urcat la bord și m-a dat jos. Au spus că au greșit și mi-au aprobat intrarea”, a scris Brown pe rețeaua X.

Tododată, activistul a scris că mulțumește ambasadei SUA în Moldova pentru că „și-a făcut timp să-l ajute”.

Menționăm că Brian Brown este președinte al Organizației Naționale pentru Căsătorie și al Organizației Internaționale pentru Familie. 

Potrivit publicației Europa Liberă Moldova, activistul american a fost un oaspete frecvent al Chișinăului în timpul când președinte era socialistul Igor Dodon, care „se orienta tot mai pronunțat spre teme social-conservatoare”, în frunte cu combaterea a ceea ce el și alți conservatori numesc „mișcarea LGBT”.

Brown a fost oaspetele cel mai important al lui Dodon la Congresul Mondial al Familiilor– o manifestare conservatoare ținută la Chișinău în 2018.

***
Mai mulți politicieni din UE și SUA nu ar fi fost lăsați să intre în R. Moldova pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), preconizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. 

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

Mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu explicații referitor la interdicția de intrare aplicată mai multor politicieni străini. Potrivit SIS, aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor.

„În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, se menționează în comunicatul SIS.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: